Placering av pion

Pioner gillar sol och får rikligast blomning i full sol. Men de trivs även i halvskugga och blommar även längre där. Välj plats noga! Plantan är mycket känslig för flytt och kan låta bli att blomma i flera år efter flytten.

När plantera pioner?

Barrotade pioner (plantor i vila och utan jordklump) – bör planteras tidigt på hösten. Krukodlade pioner kan man plantera hela året.

Plantering av pion

Gräv en grop på cirka 30 centimeter och bottna med ett lager gödsel eller kompost. Fyll sedan på med mullrik, väldränerad och näringsrik jord, gärna blandad med lite lera. Rötterna vill inte komma i direktkontakt med gödningen. Det är viktigt att inte plantera pioner för djupt, då blommar de inte. ”Ögonen”, de nya skottanlagen, ska inte ligga djupare än några centimeter ner i jorden. Sätt plantorna med cirka en meters mellanrum, gärna mer för buskpioner. Plantera inte heller en buskpion för nära huset, eftersom den blir yvig. Täck gärna plantan den första vintern.

Växtstöd

Pioner är lättskötta, men man brukar behöva binda upp dem eller stötta dem på annat sätt. Ett rutat perennstöd som sätts på plats tidigt på våren, ger ett mycket bra stöd. Skotten kan växa upp igenom stödet på ett naturligt sätt.

 

Mer om pioner:


Redaktionens piondrömmar

Bli förförd av pioner

Problemlösning: Fläckiga pionblad

8 stöd för pioner och perenner

3 sätt att beskära och trimma en trädpion (Film)

Dela och plantera om pioner (Film)

Så flyttar och delar man pioner (Film)

 

Förstora Karina Brozinic