Lavendel innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden. Därför används den i många hudvårdspreparat. Doften anses ha en lugnande effekt och används ofta i potpurrier och i klädvård. Vilt växer lavendeln i Medelhavsområdet och då främst på kalkrika sluttningar. Det finns flera arter men bara Lavandula angustifolia är härdig i Sverige.

Odlingsplats för lavendel

Lavendel vill ha sol, mycket sol, för att uveckla sina eteriska oljor. Den tycker inte om blöta höstar och vårar, och kan ruttna om det blir för blött, vilket är den vanligaste anledningen till att man tar kål på dem. Med andra ord bör den helst planteras i väldränerat läge och gärna i en upphöjd bädd. Har man tung lerjord bör man bearbeta jorden så att den blir mer genomsläpplig, t ex blanda i mer mull och kompost. I naturen föredrar den kalkrika jordar, och därför bör man undvika sura jordar. Har du nu en typisk skogstomt med tallar eller granar, och tänker "attans då!", kan du ändå glädja dig över lavendel i upphöjda bäddar eller i krukor.

Förstora Ljusare och mörkare lavendelsorter

Ljusare och mörkare lavendelsorter

Sköta lavendel

Vill man ha en fin och jämn buske ska man klippa ner minst hälften varje vår. Men inte för tidigt eftersom plantan kan frysa sönder om det kommer många kalla nätter efter klippning. I april när tillväxten har kommit igång kan vara lagom. Beskär gärna en gång till efter blomningen i augusti. Passa på att ta sticklingar, så får du fler buskar helt gratis och superenkelt.

Härdighet

Lavendel, Lavandula angustifolia är härdig upp till zon 3 i skyddat och väldränerat läge, men kan övervintras norröver om den odlas i kruka och vinterförvaras frostfritt men ljust. Skärmlavendel (alt. fjärilslavendel), L. stoechas är inte härdig alls, utan används som en ettåring. I norra delen av landet kan man istället odla isop Hyssopus officinalis, stäppsalvia Salvia nemorosa eller kantnepeta Nepeta x faassenii. Men de doftar så klart inte lika starkt och inte lavendel.

Läs mer

4 oemotståndliga lavendelrecept

Klipp ner lavendeln rejält!

Föröka lavendel med sticklingar

Vårbeskärning av lavendel (Film)

 

Förstora Karina Brozinic