Vad betyder "Gruppen"?

Först en förklaring. Klematissorter precis som många andra kulturväxter delas numera in i grupper. Efter allt förädlingsarbete som skett är det nämligen inte möjligt att föra alla sorter till en viss art – eftersom flera arter är inblandade. Grupp är ett vidare och mer praktiskt inriktat begrepp.

Till samma grupp förs helt enkelt sorter som har liknande egenskaper, vilket ofta också innebär ett snarlikt genetiskt ursprung. I många fall har grupperna fått namn efter den i sammanhanget mest betydande arten. Så består till exempel Viticella-gruppen av hybrider (korsningar) med och selektioner av arten Clematis viticella.

Förstora Clematis viticella ’Mrs T. Lundell’

Clematis viticella ’Mrs T. Lundell’, italiensk klematis (foto: Magnus Hagstedt)

Klematis som doftar

En del sorters klematis har riktigt fin doft, fast den inte alltid är så stark. Till de tydligast väldoftande hör 'Albina Plena', 'Aromatica', 'Betty Corning', 'Columella', 'Love Child', 'Pink Perfume' och 'Rubromarginata'.

Tidigblommande klematis

I Atragene-gruppen hittar du de tidigaste vårblommande sorterna, till exempel 'Cyanea', 'Riga', 'Tage Lundell', 'Violet Purple' och många fler.

Klematis som blommar länge

Under rätt förhållanden blommar 'Albina Plena', 'Arabella', 'Bijou', 'Durandii', 'Georg', 'Kingfischer', 'Königskind' och 'Rebecca' under lång tid, vissa sorter ända in i september.

Klematis med dekorativa fruktställningar

Sorter i Atragene- och Tangutica-grupperna har underbara, ulliga fruktställningar. Tidiga storblommiga sorter har sirliga och lite lockiga, mycket vackra fruktställningar – en del silvriga, andra mer guldskimrande.

Förstora Clematis tangutica

Clematis tangutica, gullklematis

Storväxande klematis

Vill du täcka en stor vägg med klematis är indisk skogsklematis, Clematis gouriana ett bra val. Den blommar i augusti – oktober med massor av små, gräddvita, doftande blommor (zon 4 – 5). Vitalba-klematis 'Summer Snow' med mängder av något större, men fortfarande små, vita blommor i juli – oktober är ett utmärkt alternativ (zon 5), liksom Tangutica-klematisen 'Anita' med praktfull blomning i vitt i augusti – september (zon 5). Heracleifolia-klematisen 'Praecox' klättrar inte, men där den får breda ut sig över marken kan en enda planta täcka upp mot tre kvadratmeter. Ljusblå blommor i juli–oktober (zon 5).

Förstora Clematis montana var. rubens

Clematis montana var. rubens, röd bergklematis

Klematis för nordligare zoner

Generellt finns de härdigaste sorterna i Atragene-gruppen; bland andra 'Cyanea', 'Albina Plena' och 'Riga' som alla fungerar bra i zon 7. Det gör även flera sorter i Tangutica-gruppen, styvklematis 'Purpurea', stor styvklematis, samt 'Negus', 'Huvi', och 'Pille' i Sena storblommiga gruppen. Men det finns säkert många fler som är lika härdiga. De allra flesta Viticella-klematis klarar åtminstone zon 5.

  

Läs mer om klematis:

 

Stor guide inför klematisvalet

Dummie för beskärning av klematis – när, var, hur!

5 tumregler för klematis

Låt klematisen klättra (film)

 

Förstora Karina Brozinic

 

Spara