Ulla Hasselmark, journalist, författare och grundare av Allt om Trädgård.

 

Förstora Ulla Hasselmark

Vad planterar man runt tulpanerna för att slippa se vissnande blad?


1. Tidiga och låga tulpaner som den anspråkslösa flocktulpanen Tulipa tarda, vissnar ner i lugn och ro under täcket av aklejablad. Det är mycket enkelt ordnat. Strö ut aklejafrön när de mognat och låt naturen sköta resten.

2. Sena och höga tulpaner, som ’Washington’, tar sig lätt igenom den buskiga rosenpionen. När tulpanerna blommat ut breder pionen ut bladen över förfallet. Tulpanerna tycks inte ta skada av att bladen hamnar i mörker.

3. Flammande papegojtulpaner trivs i myllret av aklejor och rosenpionblommor. Andra alternativ är att plantera tulpaner bland prydnadsgräs eller under buskar. I rabatterna blir de däremot en plåga om det inte finns tillräckligt kraftfulla växter som döljer.

 

Förstora Akleja döljer papegojtulpanernas vissna blad.

Ulla Hasselmark låter vacker akleja dölja papegojtulpanernas vissna blad.

Ulf Nordfjell, landskapsarkitekt och trädgårdsdesigner. Vann både guldmedalj och Best in Show på Chelsea Flower Show 2009.

 

Förstora Ulf Nordfjell

Hur lyckas du med dina tulpanodlingar?

– Det viktigaste är att köpa kvalitetslökar. Det ska vara friska och stora lökar, som ger stora blommor. Jag har själv fått mögliga lökar och drabbats av tulpanröta, och det är trist. Mögliga lökar ska man aldrig plantera. Sätt tulpaner där det är lite skuggigt och inte direkt sol hela dagen, då blommar de längre.

Vilka är dina favoriter?

– Senblommande tulpaner i nyanser av svart och vitt. Bland de svarta gillar jag främst ’Queen of the Night’ men även papegojtulpanen ’Black Parrot’ och brunröda ’Havran’. Bland de vita tycker jag om ’Maureen’, ’White Triumphator’, ’Sapporo’ och ’Très Chic’. Sen- och liljeblommande tulpaner är mina favoriter, de håller längre.

Vad kombinerar du tulpanerna med?

– Min favorit är att blanda narcissen ’Thalia’ med tulpanerna. Att kombinera senblommande tulpaner med tidigt blommande perenner skapar ett fantastiskt samspel. Prydnadsgräs som Sesleria och Calamagrostis, daggkåpa och mörkbladiga perenner som rödbladig silverax och vitbrokiga funkior är fina ihop med tulpaner, och så döljer de tulpanernas vissna blad. En annan favorit är de äggformade vita blommorna på den höga tulpanen ’Maureen’ tillsammans med rödbladigt silverax.

Hur lyckas du med att odla tulpaner i kruka?

– Det ska vara välisolerade lådor. Jag kombinerar med lökväxter som krokus och pärlhyacinter, tulpanerna planteras längst ner, smålökarna överst.

 

Förstora Favoriten ’Queen of Night’

Favoriten ’Queen of Night’.

Marina Rydberg, trädgårdsmästare på Waldemarsudde som varje år planterar 10 000 lökväxter i växthus och på friland.

 

Förstora Marina Rydberg

Vad är ditt bästa tips för att lyckas med tulpanodlingar?

– Ta upp tulpanerna när de har vissnat och förvara dem torrt i en låda utomhus. Då torkar de och delar sig så att du kan plantera isär dem, och få fler tulpaner. Plantera ut  dem igen till hösten, senast i oktober. Mitt tips för att skydda tulpanerna från rådjur är att använda blodmjöl.


Vilka tulpankombinationer gillar du mest?

– Mina favorittulpaner är den liljeblommande sorten ’Marilyn’ som är vit med röda stänk och Triumph-tulpanerna ’Sorbet’ och ’Menton’. Jag tycker om att blanda tulpaner med perenner som löjtnantshjärta, allium och nepeta.

 

Förstora Triumphtulpanen ’Menton’

Triumphtulpanen ’Menton’.

Läs även Sköna nya tulpaner.