När ska man plantera om en tropisk orkidé?

Lite olika riktlinjer gäller för olika orkidétyper beroende av vilket substrat (kompost) som de står i. När substratet börjar brytas ner för mycket och blir kompakt är det dags. Det ska alltid vara luftigt för rötterna som inte får stå i vatten längre tid. Generellt kan man säga att orkidéer kan planteras om vart annat år, men de som står i sphagnummossa bör planteras om var sjätte månad då mossan förmultnar fortare än barkbaserad orkidékompost.

Om orkidén håller på att växa ur sin kruka är det också dags att byta till en storlek större. Våren är en bra tidpunkt att plantera om, precis när den vaknar ur sin vinterslummer. Undvik att plantera om när de står i blom.

Val av kruka

Krukan ska vara en storlek större om rötterna håller på att växa ur sin kruka, annars kan man återanvända. Ta inte för stor kruka, för då finns risken att den större mängden kompost inte hinner torka upp snabbt nog vid vattning.

Plast, lera eller glas - om det tvista de lärde. Glas har den fördelen att luftrötterna, för de orkidéer som har dem, får ljus och på så vis kan fotosyntetisera. Men det gör de ändå med bladen, så det är inget måste. Viktigare är att ha luftigt kring rötterna, och en glaskruka är helt tät. En nackdel är att rötterna också kan brännas i för stark sol. I en lerkruka kan vissa rötter växa fast. Vissa förordar genomskinlig innerkruka i plast i en mycket större ytterkruka i lera. Då blir det både luft och aningen ljus. Allra viktigast är dock att ha dräneringshål i botten. Se till att krukan är diskad innan omplantering.

Förstora Vad ska orkidén stå i?

Vad ska orkidén stå i?

Så planterar du om orkidén

Vattna igenom befintlig kruka och låt stå en stund. Så blir det lättare att ta ur plantan ur krukan, samt att avlägsna det gamla substratet. Plantan brukar släppa om du lutar den nedåt och klämmer lätt på krukan (eller knackar i botten om det är lerkruka). Peta försiktigt loss all gammal kompost eller mossa mellan rötterna, och skölj rötterna i ljummet vatten.

Skär bort döda och förmultnade rotdelar med en ren kniv eller blomstersekatör. Det är mycket viktigt att tvätta rent redskap och händer innan man planterar om en ny orkidé. Använd gärna tidningspapper som underlag, så att du kan kasta dem innan nästa planta.

I detta steg kan man också dela stora plantor. Beroende av om det är en planta med bulber eller rhizom så bryter eller skär man av vid naturliga punkter. Vid delning ska finnas minst tre bulber och ett nytt skott. Låt gärna snittytor torka ca en halvtimme innan de planteras.

Fyll botten av den nya krukan med ny orkidekompost eller mossa, tillräckligt mycket för att plantan ska få ett bra stöd i botten och så att rothalsen kommer strax under krukkanten. Ställ försiktig i plantan. Fyll upp runt plantan och tryck till lätt så att plantan står stadigt. Ett trick för att fylla på med kompost utan att packa för hårt är att knacka krukan lätt i bordet. Vattna slutligen igenom ordentligt.

 

Förstora Karina Brozinic

Läs mer om orkidéer

 

Cattleya - en lättskött orkidé

7 knep för att få orkidéer blomma om igen

Skötsel av brudorkidé