Vad är groddar?

Innan vi kommer till hur man groddar måste vi först definiera vad en grodd är. En grodd är i grunden en växt som är i färd med starta sin tillväxt (att gro). Nötter, frön, kärnor, linser, ärtor och bönor har många inlåsta näringsfördelar som frigörs genom groning.

Förstora Solrosfrön som groddats till första bladen

Solrosfrön som groddats till första bladen

Så här groddar man

Att grodda är så enkelt att jag inte fattar att alla redan gör det. Det finns färdiga groddtråd och burkar att köpa, men man sparar en slant då allt man behöver är en burk, en silduk och ett gummiband. Som silduk kan du använda gardinspets eller annat finmaskigt nät.

Förstora Groddodling på höjden i vinställ

Groddodling på höjden i vinställ

1. Ta 2-3 matskedar av det du vill grodda (inte mer än en femtedel av burken). De flesta groddar expanderar till ca åtta gånger sin ursprungliga volym, så ta inte för mycket!

2. Häll på vatten nästan ända upp. Sätt på silduken över burkens öppning och fäst med ett gummiband. Låt stå och dra mörkt över natten.

3. Dagen efter slår du av vattnet. Fyll på med nytt vatten och låt det rinna ut igen. Efter sköljningen ställs burken upp och ner lutad mot någonting så att du släpper in luft i burken. Har du många groddburkar kan diskställ fungera utmärkt som en miniträdgård för groddodlingen. Groddarna behöver inte ljus för att gro, ställ dem tvärtom inte nära fönster.

4. Skölj innehållet i burken på samma sätt 1-2 gånger per dag tills groddarna börjar visa sig. Det brukar ta 2-4 dagar tills de är klara att skörda. Vissa groddar kan hinna utveckla de första bladen och kan då stå ljusare för att bilda klorofyll.

5. Färdiga groddar förvaras bäst i kylen, och kan hålla sig upp till en vecka. Skölj först bort tomma skal och ogrodda frön innan burken ställs in i kylen.

Rolig film som visar hur man groddar och även har time laps på slutet som visar hur snabbt de växer.

Utsäde som kan användas till groddning

Nötter, fröer, kärnor, linser, ärtor och bönor som kommer från våra ätbara grönsaker går att grodda. Böngroddar är svagt giftiga för känsliga magar (man får gaser i magen men dör inte) och bör förvällas innan intag. Men det finns undantag som mungbönor. Det finns fröer från ätliga grönsaker som inte ska groddas t ex rabarber och hela familjen Solanum (tomat, potatis, paprika, aubergine), som innehåller det giftiga ämnet solanin. Speciellt utsäde för groddning finns att köpa i handeln. Då är det redan pastöriserat, grobarheten är hög och det är bara att sätta igång.

Förstora Läckra rödbetsgroddar piffar upp

Läckra rödbetsgroddar piffar upp vilken rätt som helst!

Det brukar även gå bra att använda eget utsäde eller att köpa vanliga grönsaksfröer från fröhandlarna till groddning. Även linser, bönor och ärtor från mataffären går bra att grodda, men de kan vara behandlade med groningshämmare för att de inte ska gå att så. Det kostar ju inte så mycket att testa grobarheten. Händer det inget är det bara att koka som det är avsett från första början.

Groddar som generellt äts råa: Alfalfa, rädisa, mungbönor, solros, klöver, kål

Groddar som generellt kokas: bönor, bockhornsklöver

Groddar som äts råa eller kokta: linser, sojabönor, gröna ärtor och vete

Förstora Groddar av linser, alfalfa och mungbönor

Groddar av linser, alfalfa och mungbönor

Viktigt med renhet och hygien

Har man köpt speciellt utsäde för groddning, så är det redan pastöriserat. Men man ska ändå ha god hygien när man hanterar groddar, då de växer i en miljö där bakterier lätt frodas och oftast äts råa utan uppkok. Tvätta händerna och burkarna som används för groddning ska vara noggrant rengjorda innan du sätter igång – doppa dem i kokande vatten för att sterilisera dem.

Utsäde som man samlat in själv eller köpt avsedda för annan användning än groddning kan innehålla smut- och mögelpartiklar, och olika bakterier t o m E.coli och salmonella. Det är därför man rekommenderar att tvätta det först. Och för att vara på den säkra sidan pastörisera. Det är en enkel process, som i princip innebär att man vispar runt fröna i 30 sekunder i vatten som håller temperaturen 82-85° C, och skölj direkt efter i kallt vatten.

Förstora Groddar en populär ingrediens i asiatiska soppor

Groddar en populär ingrediens i asiatiska soppor

Bra groddsorter och deras nytta

Alfalfa –  en av de populäraste groddarna. En bra källa till vitamin A, B, C, D, E, F och K och är rikt på många mineraler, liksom enzymer bra för matsmältningen. Mild och god lite nötaktig smak. Lättgroddad. Gror på 3-5 dagar. När groddarna har utvecklat små blad, bör de placeras på ett ljust ställe för att bilda grönt klorofyll.

Bockhornsklöver – näringsrika lite grova groddar med en kryddig, speciell rik smak som påminner något om curry. Många föredrar dem lätt förvällda.

Bovete – höga halter av vitaminer A, B, C och D. Jättegoda groddar till sallader. 

Broccoli – mild, spröd kålsmak. Innehåller sulforophane, som de flesta växter i kålfamiljen, som påstås stimulerar kroppens egna försvar mot cancer. Gror på 5-7 dagar.

Fänkål – ger spröda groddar som har en stark smak av lakrits.

Gröna ärter – rikt på många B-vitaminer och vitamin C.

Linser – rika på protein, vitamin C och B-vitaminer. Finns röda, gröna, svarta och gula linser som ger aningen olika groddar. De har en mild nötaktig smak, som blir ännu mildare och groddarna mjukare efter någon minuts uppkok. Gror på 3-5 dagar och har hög hållbarhet.

Lök – groddarna ger en fin mild löksmak. Lökgroddar innehåller hög mängd protein, liksom A-,C- och D-vitamin. Det svarta skalet är lite grovt och bör sköljas bort. Gror på 8-12 dagar.

Mungbönor – är en mycket populär böngrodd med nötig smak. En utmärkt källa till protein, vitamin C, A och E, tillsammans med många mineraler. Kan njutas färsk eller tillagad. Blir mildare och mjukare efter förvällning. Gror på 4-5 dagar.

Förstora Rödkål och några rädissorter kan ge vackert purpurfärgade groddar

Rödkål och några rädissorter kan ge vackert purpurfärgade groddar

Rädisa – högt på A och C-vitamin och väldigt rik på kalium. Har en pepprig smak och passar bra som krydda och att blandas med andra groddar.

Rödkål – läcker lila färg på groddarna och fräsch smak av rödkål. Innehåller sulforophane, som påstås stärka kroppens försvar mot cancer.

Röd rättika – vackra röda groddar och mörkvioletta blad. Mycket näringsrika och utmärkta att blanda i sallader. Härligt kryddig smak och spröd konsistens. Gror snabbast av alla.

Sojabönor – en extremt rik källa till protein och vitamin A, B, C och E, samt många mineraler och lecitin.

Solros – rik på vitamin B, C, D och E, många mineraler, och linolsyra. 
Mild, nötaktig smak. Gror på 7-10 dagar.

Vete – höga värden av vitaminer B, C, och framför allt E. Vete är även rikt på mineraler.

Vit senap, Sinapis alba – milt kryddig senapssmak. Bör sköljas minst två gånger per dag, då det lätt bildas ett geleämne runt fröet. Gror på 4-5 dagar. När groddarna har utvecklat små blad, bör de placeras på ett ljust ställe för att bilda grönt klorofyll.

Förstora Unga ärtgroddar som går att marinera

Unga ärtgroddar som går att marinera

Det finns en uppsjö av annat utsäde att testa för groddning som sesamfrö, linfrö, krasse, quinoa, råris, hirs, majs, amarant, dill, sesamfrön, sallat, spenat och mangold, kålrabbi och andra rovor, matlök speciellt vitlök, olika asiatiska bladgrönt.

 

Läs mer

 

Odla mikroblad – 12 miniträdgårdar inomhus

Så odlas supermaten mikroblad – microgreens

11 grönsaker och örter som du kan äta och återodla från rester

Rengöra och pastörisera fröer innan groddning

 

Förstora Karina Brozinic