Ta in olivträdet vid första frosten

Olivträd är inte härdiga i Sverige. De trivs jättebra utomhus under sommarhalvåret men måste tas in när frosten kommer. En frostknäpp kan t o m vara bra, då har trädet hunnit uppfattat att det är vinter. De klarar ner till -10°C, men tål inte det en längre tid. 

Förvaringsplats för oliv under vintern

Välj en plats för din Olivträd som får full sol. Det kan vara i ett växthus med frostvakt, orangeri, garage med fönster, inglasad balkong med frostvakt eller ett svalt ljust rum. Nära ett fönster i söderläge fungerar (vårsolen kan bränna blad, så flytta in plantan om det är risk för detta). En växtlampa är bra och ska då vara på i minst sex timmar per dygn.

Förstora Olivträd inomhus, men svalt och ljust

Olivträd inomhus, men svalt och ljust

Temperatur för övervintring av olivträd

Förvaringsplatsen måste vara frostfri, men det får inte heller vara för varmt som vårt inomhusklimat. En medeltemperatur på 5-10°C är idealt. Var noga med att placera krukan långt borta från element.

Skötsel under vinterförvaringen

Under vintern är olivträdet i vila, men som alla träd som behåller bladen vintertid, behöver det fortfarande vatten även om det inte är lika mycket som under tillväxtperioden. Regeln är ju högre temperatur desto mer vatten. Låt det inte torka ut. Ha i liten mängd näringslösning vid varje vattning. Det kan även vara torrt i luften om du har plantan inomhus. Spreja lite med vatten runt kronan då och då för större luftfuktighet (men inte direket på bladen så att de blir blöta).

Utplantering på våren

Om du vill flytta ditt träd utomhus för sommaren, vänta tills risken för frost är över. Skola sen ut plantan gradvis. Börja med att ställa krukan utomhus i en skyddad, lätt skuggad plats, vilket ökar exponeringen för sol och vind gradvis.

Ibland ser olivträd risiga och halvdöda ut efter vinterförvaringen. Skrapa med en nagel på barken, så ser du om det är grönt och levande under. Du kan klippa bort lite av det risigaste. Plantera gärna om i ny näringsrik jord, så är plantan rustad för en ny säsong.

Läs även:

 

Skötselråd för ditt olivträd

60 ätbara växter att odla i kruka

Förstora Karina Brozinic