Forsythia, trollhassel och tibast blommar på bar kvist och är klassiker i vintervasen. Passa på att ta in kvistar när du beskär äppel- och päronträd eller hästkastanjen. Körsbär, rosenkvitten (på startbilden) och häggmispel är andra pålitliga kvistar, liksom doftande hybridkejsarolvon och körsbärskornell, med sina lustiga gula tofsar.

En raring som glöms bort är slån. Den har ljuvliga vita körsbärslika blommor på eleganta mörka grenar.

Och glöm inte hassel, vars hängen snabbt börjar växa  inomhus. Kvistar av olika slags vide och sälg slår också ut sina ”kissar” efter bara några dagar inne i värmen. Men dessa är inget för allergiker.

Gör så här:

Innan du sätter kvistarna i vas ska du se till att få en ny lång snittyta på 3 cm. Det gör du genom att snitta snett. Den yttre barken kan skrapas bort ca 5 cm. Vattnet får gärna vara ljummet, ca 40°C när du sätter ner kvistarna. Ny snittyta efter några dagar och fräscht vatten är bra.

 

Förstora Karina Brozinic