Överraskad

Förstora

Viveka Ljungström.

Till Holland åkte jag ju förstås för att se tulpaner i april. I södra Italien blommade det längs vägkanter och i olivlundar i början av maj, och Chelsea är ju Chelsea där man får se rara och vackra exemplar av precis allt man kan önska sig. Alla resorna har levt upp till mina förväntningar. Men varje resa har också bjudit på minst ett oväntat växtmöte, så är det ofta tycker jag. I Holland fann jag fembladig akebia Akebia quinata som klättrade i en pergola i den historiska trädgården på Keukenhof. Varför ser man den så sällan i Sverige? Den ska vara härdig till zon 3, läser jag i vårt reportage om pergolor (Allt om Trädgård nr 9/2011) där just akebian kom med som av en tillfällighet.

I Italien förstod jag hur blommande salvia verkligen ska se ut. Mitt första besök på Chelsea för flera år sedan födde en ännu inte besvarad kärlek till asiatisk blomsterkornell Cornus kousa. Den växer på ett lite skuggigt område bakom en restaurang och är alltså inte en del av showen, men vinner alltid mitt hjärta när jag är där i slutet av maj. En dag ska jag våga mig på att plantera en egen.

Även den egna trädgården brukar ju överraska. Somt blir inte alls vad man tänkt sig, annat överraskar stort. Förra året var det sömntutorna som utmärkte sig. Jag sådde inga men de hade självsått sig från året innan och valt helt nya och egna platser att växa på.

Supergula solar som gör varje människa glad när det är dag och små söta sovande knyten när dagen drar mot kväll. Tar en promenad runt trädgården och undrar vad som ska överraska i år. Kan jag våga hoppas på alla de vita orientliljorna som ska lysa upp mitt woodland framåt juli?

Viveka Ljungström, chefredaktör för Allt om Trädgård.

I nästa nummer av Allt om Trädgård (ute i butik 21 juni) reder vi ut vad gabioner är. Och så tar vi en stor klase vinbär och berättar om hur lätt det är att lyckas med dessa syrliga skatter.

Grönt och gott

Det spirar i köksträdgårdarna och snart kan man börja skörda. Här avslöjar redaktionen det man längtar mest efter. Allt går bra att så nu.

Förstora

Sockerärtsplantor.

Anna G Tufvesson, redaktionschef
– Jag älskar sockerärtor. Goda på alla sätt – råa direkt från landet som snacks eller i sallader. Eller lätt förvällda och smörslungade. Till och med bladen på plantan är goda!

Förstora

Dill.

Magnus Hagstedt webbredaktör
Dill! Dill är både vacker, god och doftar gott. Jag har den i rabatten, i kökslandet och i buketter. Den är speciellt fin ihop med ringblommor.

Förstora

Mangold ’Bright Lights’.

Pernilla Lindqvist, art director
– Jag satsar på mangold i sommar, för att den är snygg och smakar ljuvligt. Och den behöver inte lika mycket sol som övriga vänner i grönsakslandet.

Förstora

Rödbeta.

Sandra Holmes, reporter
Rödbetor! De är goda råa, kokta, ugnsbakade och inlagda. Och de vackra bladen går ju också att äta! Och så är de så lätta att odla.