Choklad­tryfflar med hampa

Förstora

Trilla fina hampatryfflar och gör tomten glad.

Mixa ihop 2 dl cashewnötter, 1/2 dl björnbär eller blåbär, 1/2 banan, 5 torkade ­fikon (blötlagda en stund) 1 msk raw ­kakao till en smet.

Forma bollar och rulla dem i hampafrön.

Servera tryfflarna kalla.

Nötfruktkaka

Förstora

Nötigt och fruktigt!

Blanda ihop 500 gram torkad frukt och nötter (exempelvis aprikoser, fikon, incabär, russin, valnötter och mandel), 1/2 dl råsocker, 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl vetemjöl och 1 msk vatten (kan bytas mot rom eller god likör).

Blanda samman till en smet. Grädda 175 grader i cirka 15 – 20 minuter.

Testa med en sticka: Torr = klar!

Ljuvlig ­chokladdrink

Förstora

Kryddig chokladdrink.

Låt valfri mjölk (havre-, ris-, soja- ­eller ko-) sjuda ­försiktigt tillsammans med olika kryddor som stjärn­anis, kryddnejlika, k­anelstång och hela kardemummakärnor.

Sila bort kryddorna och rör ner smält choklad.

Drick och njut!

Chokladtårta med cashew­grädde

Förstora

Choklad, nötter och frukt blir en tårta som inte behöver gräddas.

Smält 1 dl raw kakao försiktigt i ett vattenbad. Kärna ur 5 dadlar, gärna medjoul (extra stora dadlar) och lägg i en mixer tillsammans med ½ dl cashewnötter, 6 incabär, 2 msk agavesirap och 1 dl bovetecrunch (Voltaires egen blandning) ­eller ta 1 dl extra cashewnötter ­eller någon annan god nöt.

Mixa till en smet och tryck ut smeten i en form. ­Servera med kardemumma och ­cashewgrädde (se nedan) och en bit mango, så ­galet gott!

Cashewgrädde med kardemumma

Mixa ½ dl cashewnötter tillsammans med nymald kardemumma, ett stänk agavesirap och ¾ dl vatten (eller så mycket att knivarna snurrar).
Mixa till en slät grädde.
Servera kall.

Knäckigt ÄR gott

Förstora

Smaskiga knäckbräck med hackade hasselnötter.

Så här gör du knäckbräck. Smält 2 dl socker försiktigt i en tjockbottnad kastrull och lägg i 500 gram smör och 500 gram honung. Låt det koka ihop. Gör knäcktricket för att kolla när det är klart (ta upp lite knäcksmet och forma en kula – om den stelnar är det klart).

Häll ut ­smeten på en plåt med bakpapper. Häll över 2 dl grovt hackade hasselnötter. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Chokladgott på ett kick!

Förstora

Blanda ½ dl agave­sirap (finns i hälsokost­affärer) med 2 msk raw ­kakaopulver. Klart!

Glögg i påse som gåva

Förstora

Kardemummakapslar.

Blanda 2 stjärnanis, 4 gojibär, 2 kanelstänger, 3 krydd­nejlikor, 2 kardemummakapslar och en liten näve russin – en perfekt blandning att smaksätta glöggen med.

Lägg i en fin påse så har du en god present!

Fina dekorationer!

Jag älskar att titta på den här webbplatsen när jag har tråkigt. Grönsaksdekorationer på japanskt vis – så läckert! bento.com/fexp-carving-zucc.html

TIPS!

Raw kakao: (rå choklad som inte är upphettad) innehåller massor av mineraler, vitaminer och anti-
oxidanter. Äkta superfood!

Voltaires smakprov!

Förstora

Renée Voltaire.

Renée Voltaire är matkreatör och författare. Hennes favoritämnen är mat och trädgård – här möts de båda i gröna, sköna och goda tips i Allt om Trädgård.

Läs mer om Renée Voltaire och hennes mat här:

Renée Voltaire.

Ekobloggen med Renée Voltaire på Alltommat.se.