Inkaindianernas gyllene hemlighet

Förstora

Inca golden berries är torkad physalis som skalats och sedan torkats i solen till en perfekt konsistens, med en fuktig kula kvar i mitten av bäret. Namnet har de fått för att de odlades av inkaindianerna. Jag älskar dessa bär – smaken påminner om sura vingummin. Jag äter dem som ¬godis, mixar dem i såser eller i smoothies. Gott, surt och nyttigt.

Hjärta av ätbar kärlek

Förstora

Njut en urgod rå bakelse!

Mixa 3 urkärnade dadlar med 6 mandlar, 1 puff vaniljpulver, 1 pressad apelsin, 2 inca golden berries och 1 skvätt vatten. Tryck ut smeten i botten av en liten pepparkaksform. Ställ i kylen.

Mixa 1/2 avokado med 1 bit chilipeppar, 1 msk rå kakao (rå betyder att den inte värmts upp över 40 grader under framställningen), 1 msk honung, 1/2 dl pinjenötter och 1 skvätt vatten.

Låt blandningen stå till sig i kylen och bred den sedan på botten. Toppa med gojibär och inca golden berries.

Rättika som minirätt!

Förstora

Skär en rättika i tunna skivor. Mixa 3 soltorkade ¬tomater, 1 liten näve rucola, 1/2 dl solrosfrön, 5 inca golden berries, 1 skalad vitlöksklyfta, 1 stänk balsam¬vinäger, 1 nypa salt och 1/2 pressad citron. Tillsätt 1 stänk vatten om du har svårt att få knivarna att snurra.

Lägg en klick av röran på några rättiksskivor. Dekorera med myntablad och en rättiksskiva på toppen. Ät!

Förstora

Renée Voltaire är matkreatör och författare. Hennes favoritämnen är mat och trädgård – här möts de båda i gröna, sköna och goda tips i Allt om Trädgård.

Läs mer om Renée Voltaire och hennes mat här:

Renée Voltaire

Renée Voltaire bloggar på alltommat.se. Ekobloggen med Renée Voltaire finns här.

Ekobloggen