Det brukar gå bra att använda eget utsäde eller att köpa vanliga grönsaksfröer från fröhandlarna till groddning. Även linser, bönor och ärtor från mataffären går bra att grodda, men de kan även vara behandlade med groningshämmare för att de inte ska gå att så. Det kostar ju inte så mycket att testa grobarheten. Händer det inget är det bara att koka som det är avsett från första början.

Men vad som är viktigt är att alltid starta med rent utsäde, och att hålla god hygien kring groddningen. Tvätta händerna och sterilisera burkarna innan du sätter igång!

Så här tvättas och pastöriseras groddfrön och linser kommersiellt innan groddningsprocessen sätts igång. Det är Munka Grodden, som visar hur de gör. Här är det mungbönor som pastöriseras i 82-85 gradigt vatten i 30 sekunder. Ett effektivt sätt att kraftigt minska E.coli och salmonellanivåer.

Du kopierar själv enkelt samma process i köket. Det är graderna på vattnet och tiden som är tricket. Den här processen har det utsäde som du köper i handeln, specifikt avsedda för groddning, oftast redan genomgått men inte alltid. Läs därför gärna i det finstilta om du behöver pastörisera själv. Men tänk på att även på god hygien under hela groddningen spelar roll, och hoppa inte över de dagliga sköljmomenten! De är till för att nya bakterier inte ska bildas i den gynnsamma miljön.

Läs mer

 

Så här odlas supermaten mikroblad – microgreens

Odla mikroblad – 12 miniträdgårdar inomhus

Superfood – grodda och odla skott boostade med näring!

11 grönsaker och örter som du kan äta och återodla från rester

 

Förstora Karina Brozinic