Så flyttar och delar du pioner:

 

1. Bladverket som börjat att vissna ner på hösten, går bra att klippa av, så att det inte är i vägen. OBS! Gäller så klart inte trädpioner.

2. Gräv en bit utanför, så att du får med så mycket av rotklumpen som möjligt.

3. Om inte spaden knipsat av längre rotdelar, så kan du passa på att kapa in några själv med hjälp av en kniv eller sekatör. Detta stimulerar nytillväxt, speciellt hos gamla plantor som stått stilla och stampat ett tag.

4. Tänk till innan du plantera pionen på sin nya plats, för de är inte överförtjusta i att flyttas runt. Nu vill den gärna stå i några år på samma plats innan du gräver upp den igen.

5. När du planterar pioner, se till så att de inte kommer för djupt ner. De nya årsskottsknopparna får aldrig komma djupare ner än 5 cm. Då finns det risk för att plantan ruttnar eller att blomningen uteblir. Svårare än så är det inte.

6. Lägg gärna över ett lager löv för att skydda plantan över vintern. Skyddslagret kan tas åt sidan efter frostrisken är över.

Tips: Passa på att dela rotklumpen om den är stor, och få fler plantor. Spola då rent rotklumpen, så du bättre ser alla rotknölar, innan du delar. Se till att få 3-4 nya skott på varje ny del, och en bra andel rotknölar. Kapa med hjälp av vass sax, kniv eller spade.

 

Mer om pioner:

 

Pionskötsel bästa tipsen

Bli förförd av pioner

Problemlösning: Fläckiga pionblad

8 stöd för pioner och perenner

3 sätt att beskära och trimma en trädpion (Film)

Dela och plantera om pioner (Film)

 

Förstora Karina Brozinic