När det börja närma sig 12°C på hösten slutar chiliplantorna att producera frukter. Plocka in plantorna för eftermognad senast vid 8-10°C. Först och främst måste du ha en varm och ljus plats där plantan kan stå över vintern. Uppvärmt växthus funkar om det är en temperaturer över 10°C, men det går även att ha dem i rumstemperatur. Tänk på att ju varmare det är, desto mer ljus och vatten behöver de. Övervintringen fungerar ungefär som för medelhavsväxter.

1. Låt de sista frukterna mogna klart och skörda dem. Det går att använda omogna frukter, men de har mer styrka ju mer färg de hinner få.

2. Beskär plantan en bra bit ner. Börja med de yttersta grenarna och jobba dig inåt. Sätt snittet snett och strax ovanför ett bladpar. Precis som när man beskär rosor.

3. Vattna plantan sparsamt under vilan.

4. När solen och värmen börjar komma igen, kommer nya små skott att visa sig. Då är det dags att plantera om i ny näringsrik jord. Chiliplantan kommer att vilja ha mer vatten och du kan ha näring i igen.

Tips: Det är viktigt att hålla uppsikt efter skadedjur och få bort dessa så fort som möjligt. En övervintrande planta drar lätt till sig ohyra. Förutom ohyra, kan bladen börja gulna och trilla av. Då är det troligtvis ett tecken på att det är för mörkt i förhållande till värmen.

Läs mer:

 

Så tar du sticklingar från tomater och chili (film)

Odla din egen chili inne och ute

Storleken har betydelse - i alla fall vad gäller krukor och chili (film)

 

Förstora Karina Brozinic