1. Gurkrosor genom snurr

Skiva gurkorna tunt på längden. Vira dem sedan runt. De vikta rosenbladen görs genom att vända på skivan då och då.
Funkar med: gurka, zucchini, morot, palsternacka

Källa

2. Rosenblad av rödbeta

Gör tunna skivor av rödbetan på tvären. Ett litet snitt in till mitten, gör skivorna enklare att forma som koner. Trä en tandpetare igenom mitten på skivorna, börja med de minsta. De större formas först innan de träs på.
Funkar med: rödbeta, rädisa, gurka, morot, zucchini

Källa

3. Bakade näckrosor av lök

Skär ett kryss i löken från toppen och ner till en bit från botten. Skär ytterligare ett kryss på diagonalen. Blanda 3 msk olivolja med 2 msk balsamvinäger och häll över lökarna i en skål. Rör runt så att vätskan blandas in i lökarna. Lägg dem sedan med botten ner i en oljad form. Ta vara på vätskan och häll över lökarna. Salta och peppra. Täck med folie. Grädda i 200 grader 25-30 min.
Funkar med: rödlök och gul lök

Källa

4. Fyllda tomattulpaner

Snitta ett kryss i tomaterna på längden en bit ner. Fyll dem med valfri färskoströra. Lägg upp dem vid ena kanten på ett fat, så att stjälkarna också får plats. Dem gör du av blad från salladslök.
Funkar med: tomater av alla de slag

Källa

5. Karva rosor i rädisor

Den här tekniken kräver stadighet på handen och en hel del tålamod, samt vass liten kniv. Se filmen för hur man lägger snitten på bästa sätt. För bästa resultat, lägg de färdigskurna rädisorna i en skål med vatten och några droppar med citronsaft, så öppnar de sig ännu mer och håller längre.
Funkar med: rädisa, rödbeta

Källa

6. Vackert bakade gyllene ananasblommor

Skala ananasen och skiva tunna skivor med en mandolin. Lägg skivorna på ett smörpapper och baka på 100 grader i 30-40 min tills de börjar få färg. Ta av dem från plåten och lägg i muffinsplåten. Stäng av ugnen, och ställ in muffinsplåten över natten, så att ananasskivorna torkar. Skivorna kan användas som dekoration på muffins och tårtor, eller som formar att fylla med t ex glass.
Funkar med: ananas

Källa

7. Kaktusblomma av zucchini

Även den här blomman kräver stadig hand. Passar bra att använda den här tekniken på ändarna som ofta blir kvar efter att man använt resten i matlagningen.
Funkar med: zucchini, squash, morot, gurka, aubergine, rättika

Källa

8. Roskakor av äppelskivor

Dela ett äpple och kärna ur, låt skalet vara kvar. Skiva tunna skivor på tvären på en mandolin. Lägg skivorna i en skål med vatten och citronsaft. Koka i mikron 3 min. Låt vattnet rinna av efteråt. Blanda sedan till aprikosmarmelad med lite vatten så att det går lätt att bre ut. Kavla ut smördegen och skär långa remsor. Bre på aprikoskrämen. Lägg ut äppelmånarna med den välvda skivan utanpå ena långsidan av degremsan. Vik sedan degen dubbel över skivorna, och krydda med kanel. Rulla sist ihop till en rulle, och lägg i muffinsform. Baka i ca 40 min på 175 grader tills kakorna börjar få färg.
Funkar med: äpple, päron (testa andra marmelader)

Källa

1. Heta chiliblommor

Detta är jätteenkelt! Rulla chilin lite lätt mot skärbrädan innan, så blir det lättare att få ut kärnorna sedan. Skär av toppen på chilin. Snitta längs med frukten. Skaka och skrapa ur kärnorna. Klipp upp tunna blomblad med sax och lägg sedan i en skål med vatten, så att blomman öppnar sig ordentligt.
Funkar med: avlånga chilifrukter i olika färger

Tips: Använd handskar när du hanterar chili.

Källa

 

Förstora Karina Brozinic