Ibland bygger getingar bon i marken, och andra gånger bygger de karakteristiska små eller stora kuporna i taket i uterummet, friggeboden eller växthuset. För det mesta ser man inte bona, då de bygger dem i ihåliga träd i skogen eller tomma fågelholkar. Men ibland har man oturen att få ett helt bålgetingbo i ett takutsprång eller på vinden.

Köp getingfällan Anti Vespo i vår webbutik!
Klicka på länken!

 

Mota bort getingar med hjälp av en attrapp

 

Getingar har ett starkt revirbeteende och försvarar sitt bo. En geting som ser ett annat bo håller sig borta, då den vet att den riskerar att bli attackerad och t o m dödad av de rivaliserande getingarna. Därför kan man göra falska getingbo av bruna papperspåsar och hänga upp i takutsprång med några meters mellanrum, för att lura alla getingar att här redan finns bon. Bästa tidpunkten är tidigt på våren när de börjar leta plats för att bygga bon.

Tips: Häng även upp en attrapp när ni fikar och äter. Så är det stor chans att de håller sig borta.

När det redan finns bon

Bon överges efter säsongen och de bygger nya varje år. Hittar du ett gammalt är det inget att oroa sig över. Ett litet bo från en ensam geting är det bara att sopa ner är getingen flyger iväg. Stora bon från bålgetingar bör man ta hjälp av Anticimex för att ta bort. Det finns ett trick dock för att locka bort dem från boet. Här finns recept för getingmedlet.

Mer om getingar och skydd:

 

Recept på getingmedel!

Bygg en getingfälla

3 sätt att skydda sig mot getingar

 

Förstora Karina Brozinic

Spara