Ätliga blommor – recept för violer och penséer

Violer och penséer har ätliga blommor. Luktviolen är den som smakar mest, men annars är det mest som dekoration i mat och bakverk som man använder dem. Börja använda blommorna i matlagningen för färg och wow-känsla!

1. Violer och penséer i färskost och örtsmör

Violer och penséer i färskost och örtsmör.
Violer och penséer i färskost och örtsmör.

Klipp ner valfria färska örter och blanda in i rumstempererat smör eller färskost som getost och Philadelphia. Rulla till en korv eller bullar med hjälp av plastfolie. Låt stelna i kylen en timme. Ta ut och rullar över de färska blommorna så att de fastnar på ytan. Plasta in och låt stå tills det är dags att servera. Örtsmör går att frysa in.

2. Sallad med ätbara blommor

Sallad med ätbara blommor.
Sallad med ätbara blommor.

Kanske det allra enklaste. Blommorna livar upp vilken sallad som helst!

Köp dina perenner från webbutiken!

3. Kex och kakor med penséer

Kex och kakor med violer och penséer.
Kex och kakor med violer och penséer.

När du bakar dina favoritkex eller mördegskakor, kan du nästa gång testa att dekorera dem med violer. När kakorna är färdiggräddade pensla på ett tunt lager äggvita och pressa försiktigt på en blomma. Pensla på ytterligare äggvita ovanpå och strössla över ett lite florsocker.

4. Smörgåsar med blommor

Smörgåsar med blommor till ett garden party.
Smörgåsar med blommor till ett garden party.

Skär av kanterna. Bred med färskost och lägg på sallad och örter. Blanda in violer och penséer. Det finns hur många varianter som helst på smörgåsar att inspireras av. Blommorna är mest där för att ge färg.

5. Ätliga blommor i iskuber

Ätliga blommor i iskuber.
Ätliga blommor i iskuber.

Frysa in blommor i iskuber är inte så svårt, men det finns knep för att få kristallklara iskuber och att inte blommorna ska sjunka till botten. Koka vattnet och låt svalna innan användning. Detta för att undvika orenheter och luftbubblor som skapar frostiga kuber. Använd isformar som gör stora kuber. Fyll bara en fjärdedel med vatten och lägg på blommorna upp och ner, frys. Fyll på vatten precis så att blomman täcks och frys igen. Fyll på till toppen och frys en sista gång.

6. Violpannkakor – blommigt gott!

Violpannkakor – blommigt gott
Violpannkakor – blommigt gott.

Mixa pannkakssmet som vanligt. Börja steka pannkakan lätt på ena sidan och tryck ner blommorna med fingret i smeten. Vänd och stek andra sidan i max 30 sek. Servera till vaniljglass och kanske lite violsirap. Annars är Philadelphiaost blandat med lemoncurd god fyllning.

7. Tårta med violer i sockerpasta

Tårta med violer i sockerpasta
Tårta med violer i sockerpasta.

Helt ljuvlig tårta för den som är duktig på att göra violer i sockerpasta.

8. Okej, då tar vi en stund och bara beundrar bakverk dekorerade med violer och penséer…

Bakverk dekorerade med violer och penséer.
Bakverk dekorerade med violer och penséer.

Köp dina perenner från webbutiken!

Mer om ätliga blommor:

Luktviol, Viola odorata – odla egna och testa kul recept!

54 ätliga blommor och hur man använder dem

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Flädersaft och andra recept med fläderblommor