Få bort maskrosor utan bekämpningsmedel

Maskros, Taraxum officinale, tillhör den svårutrotade ogräsgruppen. Att utrota dem helt är svårt, då de väldigt lätt förökar sig från kringliggande miljöer. Men det finns flera metoder för att hålla antalet nere. Här är de bra alternativen och några som man bör bli varnad för.

Maskrosor i gräsmattan

Bästa metoden är att använda specialredskap för att gräva upp dem, t ex maskrosjärn och maskrosupptagare. De gräver smalt och djupt, endast där roten är. Maskrosupptagare har ytterligare fördelar i o m att man slipper böja sig. Bästa tiden är efter regn när jorden ger med sig lättare. Men det får inte vara för blött, för då är det svårt att få grepp om roten och den går lättare av. Näst bästa metoden är att hålla nere antalet nya maskrosor, genom att klippa bort blomställningar.

En frisk och växtkraftig gräsmatta ger starkt motstånd mot ogräs och maskrosor. Gödsla och klipp gräsmattan regelbundet efter konstens alla regler, så får ogräsen det svårt. Har du tagit upp maskrosor, kan du fylla igen hålet med jord, och strö på några gräsfrön direkt.

Dra och gräva upp maskrosrötter

Maskrosor har långa pålrötter. Det gäller att få upp så mycket som möjligt av roten, om man ska ha en chans att få kål på den. Det cirkulerar myter om att denna kortlivade perenn får förlängt liv och t o m blir större när den växer ut igen från den rotbit som blir kvar. Ologiskt. En växt hämtar sin kraft både från rot och bladverk. Är det endast en bit rot kvar, är den kraftigt försvagad och kommer att behöva fokusera på återväxt. Även om vissa är seglivade och återkommer, så kommer ett idogt grävande att reducera antalet till det minimala, efter något år. Du tjänar på att börja tidigt på våren. Var på dem med jämna mellanrum under året, så blir de färre år för år. Yngre exemplar är även lättare att dra upp, så det lönar sig inte att vänta.

Frön i vinden

Frön i vinden

Plocka bort blommorna

De här rackarna kan sprida sina miljontals fröer med vinden långa vägar. Det är därför det är så svårt att utrota dem helt från sin tomt. Man kan hålla nere antalet genom att plocka eller klippa bort blomställningar, så att de inte hinner få fröer. Det tar en till två dagar för en utslagen blomma att torka ut och öppna sina fröbollar. En trimmer kan hjälpa om man har mycket blommor.

Undvik gifter och salt

Jag är en stark motståndare till kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De har inget i våra privatträdgårdar att göra. Speciellt inte som det finns naturliga alternativ till gödsel, som dessutom är helt gratis. Det finns de som förspråkar salt som bekämpningsmedel av maskrosor, men där är ofta lika illa eller värre än de tillåtna kemiska preparaten. Salt är inte selektivt, utan påverkar alla växter och dessutom påverkar det microlivet och strukturen i jorden, samt kan hamna i grundvattnet. Du vill inte ha kala fläckar i gräsmattan, att ett träd i närheten dör eller att andra plantor i närheten blir påverkade. Genvägar är senvägar.

Övermäktigt ogräsrens på för stora ytor?

Om din gräsmatta känns för stor för att dra upp maskrosorna en och en under en säsong, kan du dela in gräsmattan i fält. Börja med en ruta denna säsong. Resten ser du till att blommorna inte får sitta kvar och fröa av sig. Nästa säsong är det mycket mindre maskrosor i din ruta och därför lättare att hålla efter den, lägg till en ny ruta. Och fortsätt så säsong efter säsong, så kommer du så småningom att segra.

Tips: Jag har sett några vägrenar där man satt mängder av påskliljor, men missat att rensa bort ogräs. Vilken vacker effekt det blev när maskrosorna blommade i mängder bredvid. Kanske en idé att komplettera maskrosorna med påskliljelökar i höst?

Maskrosen behöver inte vara din fiende

Börja se fördelarna med maskrosen som kulturväxt. Du kan ha nytta av den som mat, som medicinalväxt eller som jordförbättrare och hemmagjord näringslösning. Så fort du insett nyttan kommer du tycka att du har för få…

Läs mer – Nyttiga maskrosrecept

Maskrosens fröbollar är vackra

Karina Brozinic