Cattleya – en lättskött orkidé

Cattleya är en av de populäraste orkidéerna. De finns i många färger, former och storlekar. En del av deras popularitet består i att odlingsförhållandena är enkla. De lagrar vatten i bulber och föredrar att torka ut mellan vattningarna.

Placering av Cattleya

Vanlig rumstemperatur passar Cattleyor. (Om de får stå lite svalare nattetid kan detta gynna omblomning. Men det är inte alltid lätt att få till en skillnad på 5-8 grader mellan dag och natt.) Ett ljust fönster passar bra, men inget direkt solljus. Öst- och västfönster är att föredra. Ett norrfönster är för mörkt, medan ett sydfönster går bra om man skuggar med persienn eller gardin mitt på dagen. Där man har ett sydfönster går det mycket bra att placera orkidén en bit in i rummet.

Vattning av Cattleya

Plantan behöver torka ut mellan vattningarna. När det är dags att vattna känner man om krukan är tung eller lätt. Lätt – då är komposten torr.

Plantor som är i aktiv tillväxt behöver mer vatten än plantor i vila. Använd gärna rumsvarmt vatten. Fyll då en kanna och låt stå i en timme innan. Vattna igenom helt och häll av allt vatten som hamnat i fatet eller ytterkrukan. Rötterna får inte bli stående i vatten! En alternativ vattningsmetod är att sänka ner hela krukan i vatten i några minuter.

Luftfuktigheten

Det blir oftast väldigt torrt under vinterhalvåret, speciellt om vi har elelement. Cattleyor gillar när luftfuktigheten ligger mellan 50-80 procent. Man kan ordna detta genom att låta dom stå över ett fat med vatten (inte i direkt kontakt med vattnet), eller så kan vattenfatet stå nära. Man kan även ta för vana att duscha dem med sprayflaska en gång dagligen. De kommer inte att dö om du missar detta, men du kommer att bli rikligt belönad om du gör det.

En välmående Cattleya

En välmående Cattleya har mellangröna blad och bulberna är spända inte skrynkliga.

Gödning och kompost

När plantan håller på att växa till, samt när den blommar bör man tillsätta näring (t ex orkidénäring) vid vattning. Ofta rekommenderas att gödsla minst varannan vecka, men jag tycker att det är bättre att ta en mindre dos vid varje vattning. När plantan är i vila räcker det dock med en gång i månaden.

Omplantering av Cattleya

Plantan måste planteras om när den är på väg att växa ur krukan eller när komposten börjar bli gammal och kompakt. Bästa tiden för omplantering är när plantan precis börjat sätta nya rötter, efter blomning eller på våren. Om man ska dela en stor planta så se till att varje delning har minst tre till fem bulber, och dela aldrig plantor med färre än sex.

 

Karina Brozinic

Läs mer om orkidéer

 

Så planterar man om orkidéer

7 knep för att få orkidéer blomma om igen

Skötsel av brudorkidé