Eva Robild tipsar om metoder att bekämpa mördarsniglar

Ingen gillar spansk snigel, som även kallas för mördarsniglar. De förökar sig explosionsartat och det kan vara svårt att bekämpa dem, när de väl etablerat sig. Bästa sättet är att sätta igång direkt och att kombinera flera metoder. Eva Robild tycker att det är effektivast att jobba både med barriärer och att försöka utrota dem. Det sistnämnda ska gå snabbt!

4 metoder att bekämpa mördarsniglar:

 

1. Koppartejp eller koppartråd – barriär. Fungerar för en del, men inte för alla. Koppartejp och koppartråd genererar en liten elektrisk spänning. Varför det inte fungerar för alla kan bero på hur mycket koppar det finns i tejpen eller tråden. Ibland verkar det som att riktigt stora sniglar inte påverkas av spänningen nämnvärt.

2. Vattenglas – barriär mot mördarsniglar. Vattenglas är ett natriumsilikat som penslas på krukor eller pallkragar. Det är basiskt, vilket är obehagligt för en mördarsnigel att krypa över. Vattenglas är helt ofarligt för miljö, människa och djur, när det torkat. Man får upprepa penslingen några gånger under en säsong. Läs mer om vattenglas mot mördarsniglar här.

Tips: Blanda vattenglas med gjutlera för att det ska fästa bättre. Sätt gärna en överliggande kant på pallkragen för att vattenglaset inte löses upp så snabbt av regn.

3. Ölfälla – fångar och avlivar skonsamt. Häll öl i en PET-flaska. Det duger bra med en billig folköl från mataffären. Mördarsniglar attraheras av öldoften och kryper in i flaskan och drunknar i ölen. Tricket är alltså att placera flaskan mot en ”ramp” så att sniglarna kan krypa in i flasköppningen, men att den ska luta så mycket så att de inte kan ta sig upp igen.

Tips: Många skär av flaskans topp, vänder den in i flaskan och tejpar ihop delarna i skarven. Det gör det omöjligt för sniglarna att krypa ut igen.

4. Klippning – snabb avlivning. Klipp eller använd en vass spade. Sätt snittet strax bakom huvudet, så blir avlivningen snabb och skonsam. Visst ser det äckligt ut när inälvorna väller ut, men låt dem gärna ligga kvar. De lockar till sig andra mördarsniglar, då de är kannibaler, och du kan passa på att klippa fler. Dagen efter brukar man inte se några spår av kadavren.

Så hittar du mördarsniglarna:

Mördarsniglar gillar skuggiga och gärna fuktiga lägen, där de kryper in och gömmer sig för solen. Leta i komposten och under marktäckningen. Lyft på krukor eller lägg ut något som de kan krypa under t ex kartongbitar, presenningar, upp och nedvända hinkar. Gå en på snigeljakt tidigt på morgonen och sent på kvällen, eller efter regn. Då kryper de fram helt ogenerat.

Metoder som inte rekommenderas:

Även om man inte gillar mördarsniglar eller tycker att de är äckliga, så finns det ingen anledning att plåga dem till döds. Dessutom är det onödigt att använda onaturliga ämnen i trädgården, som till slut hamnar i jorden. Skippa därför att salta eller kalka på dem.

 

Karina Brozinic

Spara

Spara