Mässor, trädgårdsfester, växtloppisar, kurser eller föredrag - hela säsongens trädgårdsevent i Sverige hittar du här.

TIPSA OM ETT TRÄDGÅRDSEVENEMANG – maila till support@aot.bonnier.se. Glöm inte att meddela plats, datum (gärna tid) och länk för mer information.

Stora ekologiska trädgårdskursen

17 februari – 6 oktober (lördagar) 2018

Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar. I kursavgiften 8200 kr ingår kompendium, förmiddagsfika och material. Lunch ingår ej.

Tid: 10-15

Plats: Rosendal, Stockholm

Mer info och anmälan: rosendalstradgard.se


Att äta eller ätas i Kaliforniens öken

10 april 2018

Kan man överleva på vilda växter i öknen? Och hur överlever växterna utan att bli uppätna? Visning i Kalifornienrummet i Edvard Andersons växthus. Entré: 80 kr, inkluderar visning.

Tid: 13-14

Plats: Edvard Anderssons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Södra Dalarnas Hus, Hem & Trädgårdsmässa

14 – 15 april 2018

Plats: Barken Arena, Smedjebacken

Mer info: prmedia.se


Nyfiken på rododendron?

17 april 2018

Botanist Henrik Sjöman tar dig med på en upptäcktsfärd med både vetenskap och odling i fokus. Pris 50 kr.

Tid: 17.00

Plats: Entrén, Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Beskära prydnadsbuskar och -träd

18 april 2018

När vi skapar vår trädgård och ska välja prydnadsbuskar och -träd, så är beskärningen en faktor att räkna med. Lars Engström, landskapsingenjör från Uppsala, tipsar om odlingsvärda prydnadsbuskar och -träd, med tonvikt på när och hur de ska beskäras – eller inte! Med rätt beskärning skapar man goda förutsättningar att plantorna ska utveckla och bevara sin karaktär­istiska skönhet. Avgift: 90 kr inkl fika.

Tid: 19-21

Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B i centrala Tyresö, Stockholm

Mer info och anmälan: 0733 225 449, eller info@tyreso-tradgardssallskap. se


Nolia Trädgård

20 – 22 april 2018

Plats: Umeå

Mer info: noliatradgard.se


Smålands Trädgårdsmässa

20 – 22 april 2018

Plats: Växjö

Mer info: tradgardsmassa.se


Vår vid Medelhavet

22 april 2018

Visning av Medelhavshallen i Edvard Andersons växthus med säsongens blommor. Utomhus är det fortfarande vinter men inne i Edvard Andersons växthus är det vår. Följ med på visning av säsongens blommor i Medelhavshallen. Entré: 80 kr, inkluderar visning.

Tid: 13-14

Plats: Edvard Anderssons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Vårblomning i Linnés trädgård

22 april 2018

Välkommen in på en tjuvtitt i Linnéträdgården när det blommar som vackrast i vårkvarteret och under trädkronorna. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. Linnéträdgården. Avgift 50 kr.

Tid: 13

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Trestads Trädgårdsmässa

27 – 29 april 2018

Plats: Vänersborg

Mer info: tradgardsmassa.se


Hanami – Sveriges största körsbärspicknick!

29 april 2018

När körsbärsträden slår ut firar vi våren med en stor japansk Hanamipicknick – precis som i Japan.  Vi släpper ut våra koi-karpar i Spegeldammen, dansar japanska danser, provar japansk kampsport och dricker te. På den lilla japanska marknaden hittar du roliga saker att köpa. Ta med vänner, familj och en picknickkorg, eller prova maten hos AnyDay eller någon av våra gästande foodtrucks.

Tid: 11-15

Plats: Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Säsongstart i Linnés hem och trädgårdar

1 maj 2018

Nu öppnar Linnéträdgården och Linnés Hammarby för säsongen. Välkommen ut i Linnés lund när våren är som vackrast. I Botaniska trädgården slår Café Victoria upp portarna för säsongen och serverar hembakat fika och smörgåsar med närproducerat pålägg. Entréavgift till Linnéträdgården och Linnés Hammarby 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 11-17

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Bevingad flor – utställning

1 maj – 30 september 2018

Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. Försäljning av tryck, kort, mm i butik. Orangeriet, Linnéträdgården

Tid: 11-17

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Vårbruk

2 maj 2018

Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet

Tid: 12.30–13.30

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Asiatiska vårväxter

3 maj 2018

En vandring i Bergianska trädgården där vi tar pulsen på våren, denna gång främst med inriktning på asiatiska växter. Beroende på hur långt våren kommit hoppas vi bland annat kunna visa vårblommande lökväxter, samt örtartade berberisväxter som sockblommor och presidentsippor.
Pris: 80 kr, betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar säljas 15 minuter innan visningen börjar.

Tid: 13-14

Plats: Samling utanför Edvard Anderssons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Medelpads Trädgårdsmässa

5 – 6 maj 2018

Plats: NHK arena, Timrå

Mer info: prmedia.se


Blekinge Trädgård

5 – 6 maj 2018

Plats: Karlskrona

Mer info: blekingetradgard.se


Magnoliavisning med Stefan Mattson

5 maj 2018

Stefan Mattson, före detta stadsträdgårdsmästare, visar och berättar om de magnolior som finns i Enköpings parker. Promenad i området Klosterparken, Strömparterren och Drömparken. Avgift 120 kronor. Anmäl dig senast fredag 27 april.

Tid: 14-16

Plats: Start Turistinformationen, Rådhusgatan 3, Enköping

Mer info och anmälan: Enköpings Turistinformation


Visning i Tropiska växthuset

6 maj 2018

Följ med på visning i Uppsalas enda regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter i växthuset. Botaniska trädgården. Entré 50 kr.

Tid: 13.00

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Tropiska växthuset

Mer info: botan.uu.se


Materia medica – vernissage

6 maj 2018

Elisabeth Henriksson har arbetat med röntgade medicinalväxter på glas. Hennes konstverk finns även på Sahlgrenska sjukhuset. Konstutställningen pågår t o m den 9 september.

Tid: 13.00

Plats: Floras rike, Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Öländska och Gotländska växter

8 maj 2018

Visning av det nya området Öland & Gotland i Bergianska trädgården, om hur det byggts upp och hur vi tänker att det ska utvecklas. Vi berättar också om de växter som blommar på öarna under försommaren. 80 kr. Betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar säljas 15 minuter innan visningen börjar.

Tid: 13-14

Plats: Samling utanför Edvard Anderssons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Öland Spirar

10-13 maj 2018

För sjunde året i rad arrangerar vi Öland Spirar, ett välbesökt evenemang när vår ö är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, naturupplevelser och lantliv. Över hela Öland erbjuds du som besökare aktiviteter i denna anda. Besök en öppen trädgård, shoppa, ät gott och upptäck sevärdheter på vår fagra ö. Konst, musik och litteratur är kulturella inslag som kryddar din vistelse.

Plats: Öland

Mer info: olandspirar.se


Margretetorpsdagarna – Mat-Dryck- Trädgård

11 – 13 maj 2018

Efter succén med trädgårdmässan här på Margretetorps gästgifvaregård väljer vi nu att ta det ett steg längre och utveckla konceptet att omfatta mer mat och dryck. I dagarna tre erbjuder vi besökaren att möta utställare med allt från blommor till goda viner till vackra hantverk och smakfull matgata/torg. Den färgsprakande och allkonstnären Peter Wahlbeckbesökarna guidar mellan programpunkterna och utställarnas montrar. Bland annat kan du medverka på grillskola med grillmästaren Ulrik Lindelöv och få de bästa tipsen för en lyckad grillning. Entré 50 kr (barn upp till 12 år fri entré).

Tid: fredag-lördag 9-18 och söndag 9-17

Plats: Margretetorp Gästgiveri ligger vid Bjärehalvön på Hallandsåsen

Mer info: margretetorp.se


Trädgård och Uterum

12 – 13 maj 2018

Plats: Villa Långbers, Tällberg

Mer info: trädgårdochuterum.se


Österlen Garden Show

12 – 13 maj 2018

Plats: Lunnarp

Mer info: osterlengardenshow.se


365 bilder från Indien – vernissage

13 maj 2018

Fotoutställning. Designern och pedagogen Geetanjali Sachdev från Bangalore utforskar den indiska konstformen rangoli där ofta botaniska mönster används. Det anordnas även en workshop under ledning av Geetanjali Sachdev. Utställningen pågår i Växthusen t.om. 10 juni.

Tid: 13.00

Plats: Växthusen, Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Hammarbydagen

13 maj 2018

Möt våren hos familjen Linné. Följ med på visningar av sippor, vårlök, mossor, lavar och bikupor. Vandra längs kulturstigen. Bygg bibatterier och smaka honung. Gå på tipspromenad och lär dig mer om våra viktiga pollinatörer. Linnés Hammarby. Entré 80 kr. Medverkande: Sällskapet Linnés Hammarby, Hagby honung, Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen, SLU Agrarhistoria, Mossornas Vänner

Tid: 11-17

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnés Hammarby

Mer info: botan.uu.se


Kurs: Trädgård på balkong & terrass

15 maj 2018

Det behövs inte mer än en balkong eller liten uteplats för att skapa en prunkande oas mitt i stan! Våra trädgårdsmästare bjuder på goda råd och praktiska tips för att du skall få till den plats du drömmer om med både ätbara växter och en ombonad användbar miljö.

Plats: Rosendal, Stockholm

Mer info och anmälan: rosendalstradgard.se


Europeiska vårväxter

15 maj 2018

Följ med på en vandring i Bergianska trädgården där vi ser hur långt våren har kommit! Denna andra gång är siktet inställt främst på svenska och europeiska växter. Beroende på hur långt våren är kommen, hoppas vi få se lökväxter, nunneörter, samt vanliga och ovanliga sippor. 80 kr, betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar säljas 15 minuter innan visningen börjar.

Tid: 13-14

Plats: Samling utanför Edvard Anderssons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Kurs: Trädgård på balkong & terrass

16 maj 2018

Det behövs inte mer än en balkong eller liten uteplats för att skapa en prunkande oas mitt i stan! Våra trädgårdsmästare bjuder på goda råd och praktiska tips för att du skall få till den plats du drömmer om med både ätbara växter och en ombonad användbar miljö.

Plats: Rosendal, Stockholm

Mer info och anmälan: rosendalstradgard.se


Picknick för de minsta

16 maj 2018

Alltid uppskattat av de allra minsta! Ta med picknick och gosedjur. Vi bjuder på lekar, musik och dans. Ingen anmälan, ingen avgift.

Tid: 10-12

Plats: Stora gräsmattan, Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Lisebergs Trädgårdsdagar

17 – 20 maj 2018

Plats: Göteborg

Mer info: liseberg.se


Örebro Trädgårdsfest

19 maj 2018

Plats: Stadsparken Örebro

Mer info: tradgardsfest.se


Linnés trägårdsfest

19 maj 2018

Vi firar Linné med marknad, föredrag och 1700-talsfest. Fynda mat och hantverk bland frasande kjolar och blänkande skospännen. Gå på upptäcktsfärd bland ståndare och pistiller och lär dig mer om bin och andra pollinatörer. Hitta rara växter på trädgårdsmarknaden vid ån. Lyssna på föredrag om odling eller var med på invigningen av årets Linnésommar. På Linnémuseet öppnar sommarutställningen ”En samling blir till”. Vi fyller kvarteret runt Linnéträdgården med en blomstrande fest.

Tid: 11-17

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Vårrundan i nordvästra Skåne

19 maj 2018 

Vårrundan är en nyhet för i år. Besök vackra trädgårdar när lökar och försommarblomning är som finast och trädgårdssäsongen har kommit igång.

Tid10-17

Plats: trädgårdar i nordvästra Skåne, se karta

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Picknick i äppellunden

20 maj 2018

Vår botanist tar tillsammans med insektsexperten Christina Winter med er ut i äppellunden för att prata ståndare, pistiller, blomning och pollinatörer. Ta med dig egen picknick eller boka en korg via Café Sara Lisa. Linnés Hammarby.

Tid: 13-15

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnés Hammarby

Mer info: botan.uu.se


Biologiska mångfaldens dag

22 maj 2018

I dag firas biodiversitetens dag över hela världen! Kom och fira tillsammans med Botaniska, Göteborgs universitet och Centrum för Globala Biodiversitetssudier.

Tid: 15-19

Plats: Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Ät upp ditt ogräs

23 maj 2018

Ogräs förtjänar en högre status. Lisen Sundgren, örtspecialist, prisbelönt författare och forager åt stjärnkrogar (en som samlar vilda örter till mat). Under vandringen får du lära dig hur vanliga vilda växter tillagas till mat, hudvårdsprodukter och hur de kan förbättra din hälsa. Deltagaravgift: 300 kr, obs! klädsel efter väder då vi är ute.

Tid: 17.00 – 18.30

Plats: Rosendal, Stockholm

Mer info och anmälan: rosendalstradgard.se


Försommar i bambulunden

23 maj 2018

Botanist Henrik Zetterlund visar tidigblommande woodlandväxter i den vackra Bambulunden. Pris 50 kr. Biljett köps i butiken.

Tid: 18.00

Plats: Huvudentrén, Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Bin, honung och pollen

23 maj 2018

Vi firar Carl von Linnés födelsedag med föredrag av Apotekarsocieteten och vår lokala biodlare. Medverkande: Hagby honung, Apotekarsocieteten

Tid: 18.00

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Trädgård och Uterum

25 – 27 maj 2018

Plats: Stadsparken Motala

Mer info: trädgårdochuterum.se


Hem och Trädgårdsmässa

25 – 27 maj 2018

Plats: Halmstad

Mer info: wapno.se


Pollinering – en bisak

26 maj 2018

Möt biodlare Janne Pettersson som har hand om bikuporna i Botaniska och levererar honung till butiken. Han berättar vad som behövs för att själv skaffa bin och bidra till den biologiska mångfalden.

Tid: 14-15

Plats: Huvudentrén, Göteborgs botaniska

Mer info: botaniska.se


Guidad tur med parktåget i Enköpings parker

26 maj – 15 september 2018

På turen får du uppleva de allra flesta utav stadens parker. Beroende på årstid och blomning läggs turen så att du får uppleva det som för tillfället är vackrast. En guide följer med på tåget och berättar om det du ser under turen. På något ställe görs ett stopp och du erbjuds att kliva av tåget för att komma närmare växtligheten och då också få möjlighet att ställa frågor till guiden. Turen tar cirka en och en halv timme. 100 kronor/person och 50 kronor för barn upp
till 16 år i föräldrars sällskap.

Tid: 13-15 (se hemsidan för vilka veckodagar tåget går)

Plats: Enköpings parker

Mer info och bokning: Enköpings Turistinformation


Jorden runt med barnvagn

30 maj 2018

Ta med din bebis på visning i barnvagnstakt. Vi går runt i Bergianska trädgården och ser på olika områden med växter från olika världsdelar. 80 kr, betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar att säljas 15 minuter innan visningen startar.

Tid: 13-14

Plats: Samling vid Edvard Anderssons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Malmö Garden Show

1 – 3 juni 2018

Plats: Slottsträdgården, Malmö

Mer info: malmotown.com/malmogardenshow


Trädgårdsfestivalen i Rottneros Park

16 – 17 juni 2018

Plats: Rottneros Park

Mer info: rottnerospark.se


Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne

16 – 17 juni 2018 

Frodiga, spännande och unika privata trädgårdar och handelsträdgårdar runt om i Nordvästra Skåne, öppnar upp för allmänheten. Det är en unik chans att få kika in bakom staketet ’på riktigt’.

Tid10-17

Plats: trädgårdar i nordvästra Skåne, se karta

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Guidade turer i Enköpings parker

4 juli – 17 augusti 2018

Vi är mycket stolta över vår gröna stad där människor kan mötas. Här finns både större parker och mindre fickparker insprängda i stadsrummet. Du leds genom flera parker av en av våra duktiga parkguider. Guiden berättar om parkernas olika karaktär och bakgrund. Du får också veta mycket om de olika växterna som finns, om anläggning
och om skötsel och underhåll.

Tid: Onsdagar 14–16, 100 kr/pers. Fredagar 14–15, 70 kr/pers.

Plats: start vid Turistinformationen, avslutning i Drömparken, Enköping

Mer info och bokning: Enköpings Turistinformation


Landskrona Trädgårdsgille

10 – 11 augusti 2018

Plats: Citadellet, Landskrona

Mer info: landskrona.se


Perennvandring i Enköpings parker

19 augusti 2018

Guidad vandring med kommunens egen perennexpert med fördjupning i Drömparken. Välkommen till oss för att höra berättas om hur vi arbetar med perenner och hur du kan använda samma koncept hemma i din egen trädgård. Vår guide är mycket kunnig och har lång erfarenhet av arbetet med perenner i Enköpings parker. Avgift 120 kr, anmäl dig senast torsdagen den 17 augusti.

Tid: 14-16

Plats: Start Turistinformationen, Rådhusgatan 3, Enköping

Mer info och anmälan: Enköpings Turistinformation


Den stora trädgårdsfesten

augusti 2018

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Sensommarrundan i nordvästra Skåne

1 – 2 september 2018 

Under sensommaren prunkar trädgårdarna och allt är i sin prakt. Njut av alla vackra trädgårdar som nu är på topp.

Tid10-17

Plats: trädgårdar i nordvästra Skåne, se karta

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Stockholm Urban Garden Show

8 – 9 september 2018

Plats: Drakenbergsparken, Stockholm

Mer info: stockholmurbangarden.se


Månskensrundan i nordvästra Skåne

6 oktober 2018 

Upplev kvällen i en trädgård upplyst av allt från levande ljus till elektrisk ljussättning. Låt dig inspireras av hur ljus kan tillföra nya kvaliteter till en trädgård.

Tid17-21

Plats: trädgårdar i nordvästra Skåne, se karta

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se

NUVARANDE Eventkalender
NÄSTA Duka med krukväxter