Eventkalender

Mässor, trädgårdsfester, växtloppisar, kurser eller föredrag – hela säsongens trädgårdsevent i Sverige hittar du här.

TIPSA OM ETT TRÄDGÅRDSEVENEMANG – maila till support@aot.bonnier.se. Glöm inte att meddela plats, datum (gärna tid) och länk för mer information.

 

Skördeåret 2017

5 februari-1 oktober 2017

Botaniska trädgården hyllar odlande och skörd under 2017. Från februari till oktober kommer ni att en dag i månaden kunna vara med när trädgårdsmästarna odlar och skördar. De berättar om varmbänkar, skolning, växelbruk, nyttigt ogräs, rosenvatten, örtsalt, fröer och vitlök.

Ute i trädgården kommer ni under sommaren se ovanligt mycket grönsaker i trädgårdens prydnadsrabatter. Och under tio dagar i september kan ni njuta av skördeutställning i orangeriet – Skörden i skafferiet – med visningar både för skola och allmänhet.

Plats: Linnés Uppsala, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Beyond Plant Blindness

12 april-15 september 2017

Ett forskningsbaserat konstprojekt om blindheten för vår gröna värld. Konstnärerna Bryndís Snæbjörnsdóttir och Mark Wilson. Projektledare Dawn Sanders.

Plats: Floras rike, Stolpboden och Klippträdgården, Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Utställning – Winstrups växter

6 maj-17 september 2017

Lunds botaniska 350-årsjubileum. Botans sommarutställning år 2017 handlar om de växter som hittades i biskop Peder Winstrups kista. Biskop Peder Winstrup begravdes 1680 i Domkyrkan i Lund. Med i kistan fanns en stor mängd växtmaterial som fyllning i madrass och kudde. Du får även en guidad tur runt i trädgården där vi berättar om 1600-talets växter och om just de arter som fanns med i kistan.

Tid: 11-20

Plats: Östra vallgatan 20, Lunds botaniska trädgård

Mer infobotan.lu.se.se


Barnkalas och pratande träd

7 maj-17 sept 2017

Välkommen på Barnkalas på Sofiero när de kungliga lekstugorna öppnar för säsongen! Vi öppnar de kungliga lekstugorna 7 maj med ett härligt barnkalas fyllt av lekar, pyssel och teater med Sagoakuten av Lilla Vilda Teatern. Skapa din egen sagohjälte, gå på skattjakt eller följ även med på en sagovandring utöver det vanliga när första delen av Prins Oscars Sagoskog invigs. Lekstugorna på Barnens Sofiero är öppna mellan 7 maj-17 september.

Tid: 11-16

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Rhododendron – 110 år sagolandskap

20 maj-17 september 2017

I år är det 110 år sedan den första rhododendronbusken planterades på Sofiero. Med anledning av detta förvandlas Orangeriet i sommar till ett exotiskt sagolandskap – inspirerat av rhododendron. Med stora skulpturala former och praktfulla blommor i olika material tas svängarna ut och bjuder besökaren på en fantasifull trädgårdsupplevelse med en spännande modern twist. Utställningen är skapad av konstnären Aia Jüdes och illustratören Sanna Haverinen som arbetar med tvärdisciplinära upplevelser och rumsliga installationer som lekfullt rör sig i gränslandet mellan hantverk, konst, design och mode.

Plats: Sofiero slott, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Sara Lisa – sommarutställning

21 maj-30 september 2017

Sara Elisabeth von Linné blev hela 90 år: en imponerande ålder i en tid då farsoter som Uppsalafebern och andra sjukdomar härjade. I år är det 300 år sedan hon föddes. I årets sommarutställning ges en glimt av hennes person, hennes vardag och den centrala roll hon spelar i ett av Sveriges viktigaste akademiska hushåll.

Tid: 11-17

Plats: Linnés Uppsala, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


‘Spaljerat’ – utställning

10 juni-17 sept 2017

Upplev en inspirerande och lekfull trädgårdsutställningen där spaljéerna får ta plats. I den nyanlagda Jubileumsträdgården visar vi i år en inspirerande utställning med spaljéer i en mängd olika material, former och färger. Vad tar du med dig till din egen trädgård? Utställningen är skapad av trädgårdsarkitekten Lisen Hendeberg på uppdrag av Sofiero. Den nya Jubileumsträdgården på Sofiero invigdes den 6 juni 2016 av kungaparet.

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Dahliatider

20 juli-17 sept 2017

Från mitten av juli fram till säsongens slut är det dahliatider på Sofiero. Denna knölväxt som blommar så överdådigt under sensommaren gräver vi varje år upp inför vintern och sätter åter ut på våren. Allt är mödan värt när tusen dahlior av 35 olika sorter slår ut likt färgsprakande fyrverkerier i slottsträdgården. Dahliorna på Sofiero är något som du bara inte får missa! Enkelblommiga, anemonblommiga, halskrås, kaktus och pompon är några av sortgrupperna. Även ett par vilda sorter som är ovanliga i odling finns representerade i samlingen.

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Sensommarrundan i Nordvästra Skåne

19-20 augusti 2017

Trädgårdsrundorna ger dig som besökare möjlighet att ”titta in bakom grinden” i många fantastiska trädgårdar. Allt från små privata innerstadsträdgårdar på drygt hundra kvadratmeter, till stora parkliknande egendomar på flera hektar. Evenemanget är helt gratis för besökaren.
Det kommer att finnas en karta i maj månad (både tryckt och nedladdningsbar och givetvis gratis), med alla deltagare utmärkta.

Tid: 10-17

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Stora ekologiska trädgårdskursen

20 augusti 2017

SÖNDAGAR: 20 augusti, 17 september, 15 oktober 
Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar.

Tid: 10-15 med lunchpaus

Plats: Rosendals trädgårdar, Stockholm

Anmälan och mer inforosendalstradgard.se


Humlens dag

24 augusti 2017

Intendent Else-Marie Strese berättar om sin forskning om humle som kulturhistorisk växt. Prova på att skörda humlekottar. Få information om humleodlingen på Julita gård och humle i den nationella genbanken.

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Den stora trädgårdsfesten

25-27 augusti 2017

Den sista helgen i augusti går Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero av stapeln. Här kan du låta dig inspireras av de främsta trädgårdsprofilerna och få gratis trädgårdsrådgivning och professionella tips till odlingen i din egen täppa. Njut av unika och kreativa idéträdgårdar som visar allt från det galet spektakulära till det enkla och jordnära. På den stora trädgårdsmässan kan du botanisera bland allt som hör trädgården till. I år pågår även Sofiero 2d International Land Art Festival i parken där vi visar hänförande installationer gjorda i naturmaterial.

Tid: 10-18

Plats: Sofiero, Helsingborg.

Mer info: sofiero.se


Guidning av Växtrum

27 augusti 2017

Gratis guidning och visningar på Växtrumsplatserna i sommar. Samling vid Aluddengläntan, Hannu Sarenströms Växtrumsplats skapad 2015. Adress: Aspenäsvägen 12 i Lerum. Vi går sedan längs Säveåpromenaden och besöker Gunnel Carlsons (2017), Karin Berglunds (2016), André Strömqvists (2016), Simon Irvines (2015 och 2017) och Gerben Tjeerdsmas  (2017) Växtrumsplatser. Promenaden är ca 3,8 km, tar 2,5-3 timmar och är tillgänglig för rullstolsburna. Ingen föranmälan krävs. Trädgårdsmästare Karin Hvit är vår ciceron.

Tid: 13.00

Plats: Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Höstträdgårdsmässa i Hembygdsparken

3 september 2017

Välkommen till höstträdgårdsmässa med ett 80-tal utställare. Fritt inträde och fri parkering. Ett arrangemang av Nordvästra Skånes Trädgårdsförening.

Tid: 10-17

Plats: Hembygdsparken, Ängelholm

Mer info: www.kratta.nu


‘En trädgård för njutning’

10 september 2017

Föreläsning med trädgårdsmästare Karin Hvit – Trädgård för njutning. I samarbete med Växtrum.

Plats: Växtrum i Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Äppeldagarna

16-17 september 2017

Stor äppelutställning, information och sortbedömning av äpplen och päron. Försäljning av växter, hantverk och matprodukter samt gårdens egna genbanksäpplen, äppelträd och grönsaker.

Tid: 11-16

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Korgflätning

19-22 september 2017

Pilkurs med Steen H. Madsen. Kom till Villa Långbers och lär dig fläta din egen svampkorg eller inköpskorg. Du lär dig några grundtekniker i korgflätning med pil i olika nyanser. Om vädret tillåter, så att vi kan vara utomhus! Förutom korgar finns det även möjlighet att lära sig göra enklare saker för trädgården, samt mindre flätprojekt till dekoration eller nytta. Ta med dig en vass kniv, sekatör och en rulle snöre. Pilkurs och övernattning med måltider på Villa Långbers.

Plats: Villa Långbers, Tällberg

Mer info: villalangbers.se


Månskensrundan i Nordvästra Skåne

7 oktober 2017

Trädgårdsrundorna ger dig som besökare möjlighet att ”titta in bakom grinden” i många fantastiska trädgårdar. Allt från små privata innerstadsträdgårdar på drygt hundra kvadratmeter, till stora parkliknande egendomar på flera hektar. Evenemanget är helt gratis för besökaren.
Det kommer att finnas en karta i maj månad (både tryckt och nedladdningsbar och givetvis gratis), med alla deltagare utmärkta.

Tid: 17-21

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se