Eventkalender

Mässor, trädgårdsfester, växtloppisar, kurser eller föredrag – hela säsongens trädgårdsevent i Sverige hittar du här.

TIPSA OM ETT TRÄDGÅRDSEVENEMANG – maila till support@aot.bonnier.se. Glöm inte att meddela plats, datum (gärna tid) och länk för mer information.

 

Skördeåret 2017

5 februari-1 oktober 2017

Botaniska trädgården hyllar odlande och skörd under 2017. Från februari till oktober kommer ni att en dag i månaden kunna vara med när trädgårdsmästarna odlar och skördar. De berättar om varmbänkar, skolning, växelbruk, nyttigt ogräs, rosenvatten, örtsalt, fröer och vitlök.

Ute i trädgården kommer ni under sommaren se ovanligt mycket grönsaker i trädgårdens prydnadsrabatter. Och under tio dagar i september kan ni njuta av skördeutställning i orangeriet – Skörden i skafferiet – med visningar både för skola och allmänhet.

Plats: Linnés Uppsala, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


‘Svävande vår’ – utställning

13 april – 7 maj 2017

Säsongen på Sofiero invigs till vårens ära i Orangeriet med en svävande japansk lustträdgård i svensk tappning med inslag av mossa, prunkande sidentextilier och skira blommor. Under en färgskimrande himmel av svävande vårgrönska kan besökaren slå sig ner och drömma sig bort. Den här drömlika utställningen, inspirerad av våren i Japan och den svenska naturen, är skapad av konstnären Aia Jüdes och illustratören Sanna Haverinen som arbetar med tvärdisciplinära upplevelser och rumsliga installationer som lekfullt rör sig  i gränslandet mellan hantverk, konst, design och mode.

Plats: Orangeriet Sofiero slott, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Blomstrande Vårfest – blomsterutställning

19 april-1 maj*

En färgsprakande blomsterutställning arrangeras i Ulriksdals slottspark – en vårfest med penséer och historiska tulpaner i Orangeriets vackra miljö. I samband med utställningen säsongsöppnar slottsteatern Confidencen med guidade turer, föreställningar och kostymutförsäljning. I Orangeriet är det vårförsäljning av blommor och trädgårdsprodukter under två helger och på Confidencen och i slottsparken är traditionsenligt valborgsfirande. * Obs! Stängt för omplantering 24–25 april.

Tid: 11-17

Plats: Ulriksdals trädgårdar, Stockholm

Mer info och biljetter: kungahuset.se


Beyond Plant Blindness

12 april-15 september 2017

Ett forskningsbaserat konstprojekt om blindheten för vår gröna värld. Konstnärerna Bryndís Snæbjörnsdóttir och Mark Wilson. Projektledare Dawn Sanders.

Plats: Floras rike, Stolpboden och Klippträdgården, Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Föreläsning: Växter för alla lägen

17 april 2017 

Kom och lyssna på ett intressant föredrag annandag påsk! Lär dig mer om hur du odlar växter som trivs i olika lägen. Johan Pettersson delar med sig av sin erfarenheter och kunskaper så missa inte detta tillfälle. Inträde 50 kr för medlemmar, 70 kr för övriga. Då ingår kaffe och kaka.

Tid: 13-15

Plats: Tungelsta trädgårdspark, Torkladan (bakom Coop i Tungelsta), Stockholm

Mer info och anmälan: FaceBook


Blomsterutställning ‘Blomstrande vårfest’

19 april–1 maj* 2017

Färgsprakande blomsterutställning i Ulriksdals slottspark – en vårfest med penséer och historiska tulpaner i Orangeriets vackra miljö. Penséer och historiska tulpaner i samspel med Orangeriets unika skulptur- och kulturmiljöer vid Ulriksdals slott.

Tid: 11-17.* Obs! Stängt för omplantering 24–25 april.

Plats: Orangeriet Ulriksdals slottspark, Stockholm

Mer info: kungahuset.se


Den goda jorden

20 april 2017

Föredrag av Patrick Björck från Sparreholm. Patrick går igenom marklära, näringslära, olika jord- och marktyper och olika växters krav på jordmån. Vi diskuterar också olika specialjordar och jordförbättringsmedel i handeln. Vilka behövs – egentligen? Inträde 90 kr inkl. fika (kontant).

Tid: 19-21

Plats: Föreningsgården Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B, Tyresö. Buss 873 eller 875 från Gullmarsplan till Tyresö Centrum

Mer info och anmälan: till info@tyreso-tradgardssallskap.se och tyreso-tradgardssallskap.se


Tulpanarrangemang i slottet

20 april 2017

Florist Kristina Öhman berättar om och visar exempel på vackra tulpanarrangemang i slottets Sällskapsvåning. Kom och inspireras samtidigt som du lär dig mer om vårens älskade blomma, tulpanen. (Ej bokningsbart, ingår i entréavgiften.)

Tid: 18.00

Plats: Waldemars udde, Stockholm

Mer info: waldemarsudde.se


Nolia Trädgård

21 – 23 april 2017

En norrländsk mötesplats för alla som gillar trädgård
Vi är en mässa fylld av inspiration, idéer, kunskap, rådgivning, nyheter och trädgårdspersonligheter.

Plats: Umeå

Mer info: noliatradgard.se


Kurs i Trädgårdsplanering

23 april 2017

Tema: Förnya befintlig trädgård. Vi går igenom vad som är värt att spara i en befintlig trädgård och hur det kan användas i ny tappning. Med hänsyn till det som finns i trädgården idag går det att komplettera med många nya, spännande och estetiskt förhöjande element. Vi koncentrerar oss på att göra din trädgård mer lättskött.
Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner

Plats: Björktorps Trädgård, Nyköping

Mer info och anmälan: tradgardsmakaren.com


Besöksträdgårdar i Sörmland

23 april 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag Stenströms trädgård.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Stora ekologiska trädgårdskursen

23 april 2017

SÖNDAGAR: 23 april, 14 maj, 11 juni, 20 augusti, 17 september, 15 oktober 
Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar.

Tid: 10-15 med lunchpaus

Plats: Rosendals trädgårdar, Stockholm

Anmälan och mer inforosendalstradgard.se


Rhododendron

25 april 2017

Botanist Henrik Sjöman tar dig med på en upptäcktsfärd med både vetenskap och odling i fokus. Pris 50 kr.

Tid: 17.00

Plats: Huvudentrén, Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Träd i prinsens parklandskap

27 april 2017

Trädgårdsmästare Marina Rydberg tar er med på en inspirerande visning i Waldemarsuddes park och berättar om trädens ursprung, vård och historia. Besök parken när träden knoppas och ängarna just börjat blomma. (Ej bokningsbart, ingår i entréavgiften.)

Tid: 18.00

Plats: Waldemars udde, Stockholm

Mer info: waldemarsudde.se


Föredrag: Trädgård som läkande kraft

27 april 2017

Trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare Ulla Friberg kommer att prata om trädgården som en helande kraft för både kropp och själ. Ulla har använt detta i sitt skapande av många trädgårdar vid omvårdnadsboenden och företag. Forskning visar på att upplevelsen av gröna områden stimulerar kroppen och ökar motståndskraften mot sjukdomar. Naturen verkar avstressande och påverkar puls, blodtryck och muskelspänningar till det bättre. Vi får tips om hur vi skapar en oas där vi kan få avkoppling och stimulans både fysiskt och psykiskt. Detta föredrag följs senare upp med ett studiebesök i Skogas trädgård i juni. Kaffepaus med lotteri. Entré 100 kr för icke-medlemmar till Sollentunas trädgårdsgille. OBS Glöm inte medlemskortet.

Tid: 19.00

Plats: Amorinasalen, Sollentuna Centrum


Hanami – körsbärspicknick

30 april 2017

Vi fortsätter senaste årens succé och bjuder än en gång in till en Hanami – japansk körsbärspicknick när körsbärsträden blommar. Programmet håller på  11 – 15 men parken är öppen för picknick hela dagen och kvällen. Ta med vännerna så skapar vi festivalstämning i år igen. Mattruckarna Spira och La Chiva mf.l. serverar mat hela dagen. Garden café AnyDay har öppet för lunch och fika. Under dagen kan du se våra koi-karpar släppas ut på grönbete i dammen, dansa körsbärsdansen med Ami Skånberg, smaka på japanska teer och titta på Magnus Svenningssons fina bonsaisamling. Våra pedagoger har aktiviteter för barnen.

Plats: Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Grundkurs i Trädgårdsdesign

30 april 2017

Kursen vänder sig till den vill lära sig hur man planerar en snygg, ombonad och praktiskt trädgård. Med föreläsningar och bildvisning presenteras en logisk och enkel väg för att kunna designa och rita sin egen trädgård. Under kursen arbetar deltagarna med sin egen eller valfri trädgård och får individuell hjälp av kursledaren.
Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner

Plats: Björktorps Trädgård, Nyköping

Mer info och anmälan: tradgardsmakaren.com


Visning: narcisser och tulpaner

3 maj 2017

Följ med på en guidad visning i trädgården. Biljett kostar 50 kronor och går att köpa i butiken innan visningen.

Tid: 12.15

Plats: Östra vallgatan 20, Lunds botaniska trädgård

Mer infobotan.lu.se.se


Vårbruk

3 maj 2017

Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården. Entréavgift: 80 kr

Tid: 12.30

Plats: Linnéträdgården, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Medelpads Trädgårdsmässa

6 – 7 maj 2017

Norrlands succémässa får NHK Arena att blomstra. Här frodas det av växter, lökar och annat som hör trädgården till. 2017-års tema blir som tidigare år köksträdgården, med workshops för hemodling, av tex grönsaker, kryddväxter, bär och frukter, mm. Seminarier och prova-på-aktiviteter förgyller mässan. Linda Schilén föreläser ”Lyckas med Köksträdgården”.

Plats: NHK arena, Timrå

Mer info: prmedia.se


Blekinge Trädgård

6 – 7 maj 2017

Mässan är samlingspunkten för alla mat- och trädgårdsintresserade, som vill ha inspiration inför sommaren att skapa en egen oas i sin trädgård eller på sin balkong. På mässan finns möjlighet att provsmaka lokal- och gårdsproducerade livsmedel.

Karlskrona. blekingetradgard.se


Besöksträdgårdar i Sörmland

6 maj 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag Bratt/Gustafssons och Stenströms trädgård.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Utställning – Winstrups växter

6 maj-17 september 2017

Lunds botaniska 350-årsjubileum. Botans sommarutställning år 2017 handlar om de växter som hittades i biskop Peder Winstrups kista. Biskop Peder Winstrup begravdes 1680 i Domkyrkan i Lund. Med i kistan fanns en stor mängd växtmaterial som fyllning i madrass och kudde. Du får även en guidad tur runt i trädgården där vi berättar om 1600-talets växter och om just de arter som fanns med i kistan.

Tid: 11-20

Plats: Östra vallgatan 20, Lunds botaniska trädgård

Mer infobotan.lu.se.se


Växelbruk – ombyte förnöjer

7 maj 2017

Vi pratar om vikten av att byta växtplats för bättre skördar. Start vid Tropiska växthuset. Botaniska trädgården. Avgift: 50 kr entré till Tropiska växthuset ingår.

Tid: 13

Plats: Tropiska växthuset, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Besöksträdgårdar i Sörmland

7 maj 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag Bratt/Gustafssons, Nordéns och Stenströms trädgård.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Kvällskurs i Trädgårdsdesign

10 maj 2017

Tema: Skapa rum i trädgården. Kursen lär ut varför man behöver rum i trädgården, vad de kan användas till samt hur man delar in trädgården i olika rum. Även praktiska övningar utomhus. Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner

Plats: Björktorps Trädgård, Nyköping

Mer info och anmälan: tradgardsmakaren.com


Lisebergs Trädgårdsdagar

11 – 14 maj 2017

Göteborg. liseberg.se


Våxtorps Fritid och Trädgårdsmarknad

12 – 14 maj 2017

Våxtorp. vaxtorpstradgardsmarknad.se


Öland spirar

12-14 maj 2017

För sjätte året i rad arrangerar vi Öland Spirar, ett välbesökt evenemang när vår ö är som allra vackrast.
Den 12 – 14 maj i år ser vi fram emot ännu fler besökare, eftersom vi har vuxit år från år och nu stolt kan kalla oss ett etablerat evenemang.

Mer info: skordefest.nu


Vårmöte och växtmarknad

13 maj 2017

Stor växtmarknad och växtloppis i samband med Skånska trädgårdsföreningens årsmöte. Medlemmar kan anmäla sig till försäljning. Gå med i föreningen och se föredraget ”Framtidens frukt- och bärsorter” med Elisabeth Martinsson från Balsgård.

Tid: 09.30-11.30 växtmarknad, 11.45-14.30 årsmöte m. föredrag.

Plats: Växthusvägen och Crafoordsalen, Alnarp

Mer infosktradgard.se


Hammarbydagen

13 maj 2017

När våren är som vackrast visar vi sippor och annat rart i parken, visning kl. 13.30 Vårblomning. Konstutställning i östra flygeln. Linnés Hammarby. Entréavgift: 80kr

Tid: 11-17

Plats: Linnés Hammarby, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Helgkurs i Trädgårdsdesign

13-14 maj 2017

Kursen vänder sig till den vill lära sig hur man planerar en snygg, ombonad och praktiskt trädgård. Målet med kursen är att deltagaren ska kunna hitta en fungerande struktur för sin egen trädgård, med rumsindelningar, praktisk funktion och estetisk form och få kunskap med sig hem för att skapa en hel drömträdgård på egen hand. Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner

Plats: Björktorps Trädgård, Nyköping

Mer info och anmälan: tradgardsmakaren.com


Trädgård och Uterum

13 – 14 maj 2017

I maj är det dags för den andra omgången av Mässan Trädgård och Uterum i Tällberg Dalarna. Premiären 2016 blev en succé, trots väder och vind.

Plats: Villa Långbers, Tällberg

Mer info: trädgårdochuterum.se eller facebook


Pilflätningskurs

13 maj 2017

Lär dig tillverka egna växtstöd av pil.

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info och anmälan: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Välkommen till Klippträdgården

14 maj 2017

Här finns 4 000 arter från olika världsdelar. Möt personalen som arbetar med dessa rariteter här i Botaniska. Du får också tips för det egna stenpartiet. Ingen avgift.

Tid: 12-15. Introduktion 13.00

Plats: Klippträdgården, Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Stora ekologiska trädgårdskursen

14 maj 2017

SÖNDAGAR: 14 maj, 11 juni, 20 augusti, 17 september, 15 oktober 
Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar.

Tid: 10-15 med lunchpaus

Plats: Rosendals trädgårdar, Stockholm

Anmälan och mer inforosendalstradgard.se


Besöksträdgårdar i Sörmland

14 maj 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag Knutssons trädgård.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Workshop: Pelargoner – från frö till krukväxt

18, 20 och 21 maj 2017

En inspirerande workshop med museets odlingsansvarige Christer Johansson. Dagen inleds med en visning av pelargoner i växthuset och därefter ger Christer praktiska råd och tips gällande bl.a. sådd, beskärning och vinterförvaring av pelargoner. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs. Pris: 495 kr inkl. sticklingar från prinsens trädgård samt kaffe och bulle.

Tid: 17.00-19.30

Plats: Waldemars udde, Stockholm

Mer info: waldemarsudde.se


Fascinerande växters dag

18 maj 2017

I dag firas växtvärldens mångfald över hela världen! Kom och fascineras tillsammans med Botaniska och Göteborgs universitet. För hela familjen.

Tid: 15-19

Plats: Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Margretetorps Trädgårdsmässa

19 – 21 maj 2017

Margretetorps Trädgårdsmässa är mötesplatsen som i maj varje år lockar trädgårds- och hantverksintresserade i samklang med mat och dryck. En bred mix av utställare och produkter för trädgård och hantverk blandas med idéutställningar, workshops och föreläsningar med några av Sveriges vassaste och mest omtyckta trädgårdsprofiler.

Plats: Margretetorps Gästgifveri, Hjärnarp

Mer info: margretetorpsmassa.se  


Kurs i Trädgårdsdesign

20 maj 2017

Tema: Planera trädgårdens rum. Du får lära dig hur man delar in en trädgård i olika rum och vad dessa rum kan användas till, hur de kan inredas med olika tema samt hur man hittar en balans. Även praktiska övningar utomhus. Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner

Plats: Björktorps Trädgård, Nyköping

Mer info och anmälan: tradgardsmakaren.com


Linnés trädgårdsfest

20 maj 2017

Fynda rariteter och få odlingstips på trädgårdsmarknaden. Gör en tidsresa till 1700-talet. Upplev maten, modet och danserna. Lyssna på föredrag med Karin och Jessica Berglund. Gratulera Linné. Möt forskare och gör vetenskapliga experiment under Fascinerande växters dag. Följ med på skattjakt och guidade turer och andra familjeaktiviteter. I och utanför Linnéträdgården. Fri entré

Tid: 11-17

Plats: Linnéträdgården, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Trädgårdsdagar

20-21 maj 2017

Vi öppnar upp Waldemarsuddes växthus, bänkgård och trädgårdsmästeri. Träffa vår kunniga trädgårdspersonal som ger odlingstips, följ med på visningar och handla plantor och andra trädgårdsartiklar

Tid: 12-16

Plats: Waldemars udde, Stockholm

Mer info: waldemarsudde.se


Trädgårds- och växtloppis

20 maj 2017

Trädgårds- och växtloppis på Citadellvägen. Arrangör Landskrona kommun/Kultur och Fritid. Anmälan om man vill sälja, bara för privatpersoner trädgårdssaker och växter. Arrangör: Landskrona kommun/Kultur och Fritid

Tid: 10-13

Plats: Citadellkolonin, Landskrona


Jamtli vårmarknad

20-21 maj 2017

Östersund


Pelargondagen

20 maj 2017

Visning av Julitas unika samling äldre pelargoner. Föredrag samt försäljning av plantor. Arrangeras i samarbete med Svenska pelargonsällskapet.

Tid: 11-16

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Kurs i Trädgårdsdesign

21 maj 2017

Tema: Växter och rabatter. Du får lära dig hur man arbetar med växter för att skapa en ombonad, vacker, funktionell och trivsam utemiljö med blomning under hela säsongen och hur man väljer ut växter som passar ihop. Kursledare: Helena Åhlund, Trädgårdsdesigner

Plats: Björktorps Trädgård, Nyköping

Mer info och anmälan: tradgardsmakaren.com


Sara Lisa – sommarutställning

21 maj-30 september 2017

Sara Elisabeth von Linné blev hela 90 år: en imponerande ålder i en tid då farsoter som Uppsalafebern och andra sjukdomar härjade. I år är det 300 år sedan hon föddes. I årets sommarutställning ges en glimt av hennes person, hennes vardag och den centrala roll hon spelar i ett av Sveriges viktigaste akademiska hushåll.

Tid: 11-17

Plats: Linnés Uppsala, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Hem och Trädgårdsmässa

26 – 28 maj 2017

På årets mässa hittar du blommor och växter av alla de slag. Här finns redskap, trädgårdskonst & design, krukor, husgeråd, keramik, betong, gräsklippare, fönster, bastutunnor, badtunnor, braskaminer, energi, kök, textil,heminredning, mat, godis och mycket mer.

Plats: Wapnö, Halmstad

Mer info: wapno.se


Biets dag

27 maj 2017

Lär dig om bin, pollen och honung. Följ med på växtvandring eller bygg ett bo för solitärbin. För hela familjen. Arrangeras i samarbete med Julita biodlarförening.

Tid: 11-16

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Besöksträdgårdar i Sörmland

28 maj 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag visas samtliga trädgårdar.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Försommar i bambulunden

31 maj 2017

Botanist Henrik Zetterlund visar tidigblommande woodlandväxter.
Pris 50 kr.

Tid: 18

Plats: Huvudentrén, Göteborgs botaniska trädgård

Mer infobotaniska.se


Malmö Garden Show

2 – 4 juni 2017

Vi bjuder in till trädgårdsfest med idéträdgårdar och inspirationsbalkonger i den lummiga Slottsträdgården. Malmö Garden Show är ett årligt återkommande arrangemang.

Plats: Slottsträdgården, Malmö

Mer info: malmotown.com/malmogardenshow


Museinatt i regnskogen

3 juni 2017

Tropisk stämning bland bananplantor, palmer och orkidéer. Nycirkus i Victoriasalen. Avgift: 50kr

Tid: 20-24

Plats: Tropiska växthuset, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Växtrum i Lerum

3-4 juni öppning sen hela sommaren 2017

Växtrum i Lerum arrangeras i år för tredje året. Kända trädgårdspersonligheter anlägger en varsin offentlig trädgård tillsammans med frivilliga invånare i Lerums kommun. I år är det Gunnel Carlson och Gerben Tjeerdsma som skapar nya Växtrum. Tidigare års trädgårdar är skapade av Hannu Sarenström, Simon Irvine, Karin Berglund och André Strömqvist. Platserna ligger längs ett lummigt promenadstråk i centrala Lerum, strax utanför Göteborg. Platserna står klara för besökare från den 3 juni. Under sommaren ordnas guidade visningar.

Plats: centrala Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Ogräs till nytta eller förtret

4 juni 2017

Lär dig de vanligaste ogräsen och vad du gör med dem – hur du rensar, vad du kan äta och vilka som ger gödning. Start vid Tropiska växthuset. Avgift: 50 kr entré till Tropiska växthuset ingår.

Tid: 13.00

Plats: Tropiska växthuset, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Planteringsdags

7 juni 2017

Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården. Avgift: 80kr

Tid: 12.30

Plats: Linnéträdgården, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Plantbytardag i Lerum

7 juni 2017

Plantbytardag arrangeras i samband med Växtrum, tillsammans med Stora Lundby trädgårdsförening.

Plats: Nyebroparken i Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Familjedag med Växtrum

10 juni 2017

Familjedag med Växtrum och Sparbanken Alingsås, Nyebroparken i Lerum. Massor av aktiviteter för barn och deras föräldrar tillsammans med Natursnokarna, Friskis och svettis, Naturskyddsföreningen i Lerum, Lerums byggnadshytta och Lerums kommun.

Plats: Nyebroparken i Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Trädgårdsrundan i Nordvästra Skåne

10-11 juni 2017

Trädgårdsrundorna ger dig som besökare möjlighet att ”titta in bakom grinden” i många fantastiska trädgårdar. Allt från små privata innerstadsträdgårdar på drygt hundra kvadratmeter, till stora parkliknande egendomar på flera hektar. Evenemanget är helt gratis för besökaren.
Det kommer att finnas en karta i maj månad (både tryckt och nedladdningsbar och givetvis gratis), med alla deltagare utmärkta.

Tid: 10-17

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Urban Garden Day

11 juni 2017

Vi är en grupp som arrangerar en Öppen Trädgårdsdag i centrala Kungsbacka varje år. Vi vill skapa en dag där allmänheten i lugn och ro får strosa igenom olika trädgårdar, parker och odlingsytor i sin egen takt. Man låter sig inspireras och gör nya bekantskaper. Design- och odlingsidéer hittar du massor av. Arrangör: Kungsbacka trädgårdsvänner

Mer info: kungsbackatradgardsvanner.se


Stora ekologiska trädgårdskursen

11 juni 2017

SÖNDAGAR: 11 juni, 20 augusti, 17 september, 15 oktober 
Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar.

Tid: 10-15 med lunchpaus

Plats: Rosendals trädgårdar, Stockholm

Anmälan och mer inforosendalstradgard.se


‘Mina, dina och allas gröna rum’

12 juni 2017

Kvällsföreläsning med Gunnel Carlson – Mina, dina och allas gröna rum. I samarbete med Växtrum.

Plats: Växtrum i Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


‘Snödroppar och andra lundväxter’

14 juni 2017

Kvällsföreläsning med Gerben Tjeerdsma – Snödroppar och andra lundväxter. I samarbete med Växtrum.

Plats: Växtrum i Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Trädgårdsveckan på Gotland

17-25 juni 2017

Trädgårdsveckan på Gotland bjuder in trädgårdsentusiaster till upplevelser i sina trädgårdar runt om på Gotland. Invigning lördag kl.12 i Botaniska Trädgården (Lusthuset). Vi har även vår vanliga växtmarknad på Paviljongsplan (vid Botaniska Trädgårdens Norra grind) med försäljning av plantor och lotter. Start kl.11. Kl 13 samlas vi vid St Olofs Ruin för vandring i några trädgårdar i Visby innerstad.

Mer info: gotlandtradgardson.se


Besöksträdgårdar i Sörmland

18 juni 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag visas samtliga trädgårdar.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Guidning av Växtrum

28 juni 2017

Gratis guidning och visningar på Växtrumsplatserna i sommar. Samling vid Aluddengläntan, Hannu Sarenströms Växtrumsplats skapad 2015. Adress: Aspenäsvägen 12 i Lerum. Vi går sedan längs Säveåpromenaden och besöker Gunnel Carlsons (2017), Karin Berglunds (2016), André Strömqvists (2016), Simon Irvines (2015 och 2017) och Gerben Tjeerdsmas  (2017) Växtrumsplatser. Promenaden är ca 3,8 km, tar 2,5-3 timmar och är tillgänglig för rullstolsburna. Ingen föranmälan krävs. Trädgårdsmästare Karin Hvit är vår ciceron.

Onsdagar kl 17: 28/6 , 5/7, 12/7, 19/7 och 26/7

Söndagar kl 13: 13/8, 27/8

Plats: Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Planteringsdags

2 juli 2017

Vi firar Rosens dag med rosvisning och en smak av rosor. Samling vid Tropiska växthuset. Avgift: 50kr entré till Tropiska växthuset ingår.

Tid: 13.00

Plats: Tropiska växthuset, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Beskärning

5 juli 2017

Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården. Avgift: 80kr

Tid: 12.30

Plats: Linnéträdgården, Uppsala botaniska trädgård

Mer infolinneuppsala.se


Känn trädgården i Askim

16 juli 2017

Öppen trädgård. Det är en privat trädgård i naturromantisk stil med planteringar på olika färgteman och stämningar.

Tid: 10-18

Plats: Askim, Göteborg

Mer info: mintradgard.net


Besöksträdgårdar i Sörmland

6 augusti 2017

2017 kommer 9 entusiastiska trädgårdsägare att öppna sina privata trädgårdar för allmänheten, denna dag alla trädgårdar utom Bratt/Gustafssons.

Tid: 10-17

Mer info och karta: besokstradgardar.se


Landskrona Trädgårdsgille

11-12 augusti 2017

Välkommen att beundra de vackra flytande trädgårdarna vid Citadellets vallgrav, utforska den populära trädgårdsmarknaden och njuta av svängig musik på den mysiga picknickkonserten. Det blir gröna samtal, guidade vandringar genom odlingar och rabatter och mycket mer. Även i år får barnen sin alldeles egna trädgårdsfest med massor av roliga aktiviteter!

Plats: Citadellet, Landskrona

Mer info: landskrona.se


Sensommarrundan i Nordvästra Skåne

19-20 augusti 2017

Trädgårdsrundorna ger dig som besökare möjlighet att ”titta in bakom grinden” i många fantastiska trädgårdar. Allt från små privata innerstadsträdgårdar på drygt hundra kvadratmeter, till stora parkliknande egendomar på flera hektar. Evenemanget är helt gratis för besökaren.
Det kommer att finnas en karta i maj månad (både tryckt och nedladdningsbar och givetvis gratis), med alla deltagare utmärkta.

Tid: 10-17

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Stora ekologiska trädgårdskursen

20 augusti 2017

SÖNDAGAR: 20 augusti, 17 september, 15 oktober 
Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar.

Tid: 10-15 med lunchpaus

Plats: Rosendals trädgårdar, Stockholm

Anmälan och mer inforosendalstradgard.se


Humlens dag

24 augusti 2017

Intendent Else-Marie Strese berättar om sin forskning om humle som kulturhistorisk växt. Prova på att skörda humlekottar. Få information om humleodlingen på Julita gård och humle i den nationella genbanken.

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Den stora trädgårdsfesten

25-27 augusti 2017

Sofiero, Helsingborg. sofiero.se


Höstträdgårdsmässa i Hembygdsparken

3 september 2017

Välkommen till höstträdgårdsmässa med ett 80-tal utställare. Fritt inträde och fri parkering. Ett arrangemang av Nordvästra Skånes Trädgårdsförening.

Tid: 10-17

Plats: Hembygdsparken, Ängelholm

Mer info: www.kratta.nu


‘En trädgård för njutning’

10 september 2017

Föreläsning med trädgårdsmästare Karin Hvit – Trädgård för njutning. I samarbete med Växtrum.

Plats: Växtrum i Lerum

Mer info: vaxtrumilerum.se


Äppeldagarna

16-17 september 2017

Stor äppelutställning, information och sortbedömning av äpplen och päron. Försäljning av växter, hantverk och matprodukter samt gårdens egna genbanksäpplen, äppelträd och grönsaker.

Tid: 11-16

Plats: Julita gård mellan Katrineholm och Eskilstuna

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard


Korgflätning

19-22 september 2017

Pilkurs med Steen H. Madsen. Kom till Villa Långbers och lär dig fläta din egen svampkorg eller inköpskorg. Du lär dig några grundtekniker i korgflätning med pil i olika nyanser. Om vädret tillåter, så att vi kan vara utomhus! Förutom korgar finns det även möjlighet att lära sig göra enklare saker för trädgården, samt mindre flätprojekt till dekoration eller nytta. Ta med dig en vass kniv, sekatör och en rulle snöre. Pilkurs och övernattning med måltider på Villa Långbers.

Plats: Villa Långbers, Tällberg

Mer info: villalangbers.se


Månskensrundan i Nordvästra Skåne

7 oktober 2017

Trädgårdsrundorna ger dig som besökare möjlighet att ”titta in bakom grinden” i många fantastiska trädgårdar. Allt från små privata innerstadsträdgårdar på drygt hundra kvadratmeter, till stora parkliknande egendomar på flera hektar. Evenemanget är helt gratis för besökaren.
Det kommer att finnas en karta i maj månad (både tryckt och nedladdningsbar och givetvis gratis), med alla deltagare utmärkta.

Tid: 17-21

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se