Faktabank

Äpple, recept från medlemmar

Vetenskapligt namn: Malus domestica

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Lättgjord äpplepaj (4 personer);
    4-5 äpplen
    1.5 dl havregryn (går bra med fiberberikade);
    1.5 dl kokos
    100 g smält smör
    4 msk socker

    Smörj in en eldfast form. Skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Grädda i ugn (225 grader); i 10-15.

  • Världens enklaste äppelkaksrecept som min mormor brukade göra!

    2 ägg
    1½ dl socker
    1½ dl mjöl
    2 äpplen i klyftor
    smör kanel och pärlsocker

    smörj en form med löstagbar kant, bröa (gärna med cocos);
    vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjöl. häll ner smeten, skiva äpplen och lägg över. pudra över kanel och pärlsocker.
    Hyvla smör med osthyvel över hela kakan. Grädda 225* i 20 min.
    (kakan blir extra god om den inte riktigt är klar!);
    Det går att ha päron också.

  • Min godaste äppelkaka

    2 ägg
    2 ½ dl socker
    125 gr margarin
    1 dl mjölk
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    5-6 syrliga äpplen ,kanel och socker

    1. vispa ägg och socker pösigt med elvisp
    2. Smält marg.och häll i mjölken .Låt koka upp en gång .Svalna lite.
    3.Häll marg+mjölk blandningen i äggsmeten
    och blanda i mjöl + bakpulver blandat.
    4.Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.
    5 . Häll i hälften av smeten.
    6.Lägg på ett lager av äppelskivor(skalade,skurna i ca 5mm. tunna skivor );Strö kanel (ganska mycket); + lite socker över
    7.Häll på resten av smeten och lägg på ett lager äpplen ( Spara de finaste bitarna till det övre lagret );+kanel och socker igen.
    8.Ställ kakan mitt i ugnen 175 gr i ca 50 min.Känn med sticka och passa så den inte blir bränd,ställ ner en våning i så fall.

    Om man vill lyxa till den lite så pudra över lite florsocker när den kallnat.
    Blir godare dagen efter, och dagen efter …….. om det finns något kvar !!

  • Upsidedown muffins

    Detta är ett amerikanskt recept, som ger 12 stora muffins. Det har egentligen amerikanske mått – cups – men jag har skrivit om det enligt 1 cup = 2 1/4 dl, det är den omräkningen jag använder när jag bakar dem, och det funkar bra även om det blir lite udda mått på vissa ställen. Jag har skrivit dessa med 2 decimaler bara så jag inte ”luras”.

    ”Äppelklet”
    4,5 dl tärnade matäpplen (ca 2 stora äpplen);
    ca 0,56 dl russin
    1,12 dl ljust brunt socker
    1 tsk kanel
    2 msk osaltat smör (fast jag använder saltat);

    Muffinsdeg
    4,5 dl mjöl
    1 msk bakpulver
    0,5 tsk natriumbikarbonat (”baking soda”);
    0,5 tsk salt
    1,12 dl ljust brunt socker
    2,25 dl kärnmjölk (buttermilk); men jag använder vad jag har, sist var det vaniljyoghurt
    1,12 dl smält osaltat smör
    1 stort ägg
    1 tsk vaniljextrakt (jag tar vanligt vaniljsocker);

    Sätt ugnen på 204 C (400 F);. Jag använder sedan en muffinsplåt, men sätter i pappersformar, vilket jag tycker behövs med dessa, eftersom det lätt blir geggigt annars.

    ”Äppelklet”
    Blanda tärnat äpple, russin, brunt socker och kanel väl i en skål. Smält smöret i lämpligt kärl på spisen och häll i äppelröran. Låt puttra på låg värme tills äpplena är mjuka (ca 5 min);. Låt svalna.
    Fördela äppelkleten jämnt i muffinsformarna.

    Muffinsdeg: Blanda mjöl, bakpulver, natriumbikarbonat och salt väl i en skål. Rör i sockret och blanda väl. Vispa i en annan skål ihop kärnmjölken, det smälta smöret, ägget och vaniljen till en jämn smet. Rör ner detta i de torra ingredienserna – rör så att det precis blandas, ”do not overmix”. (Detta lär visst vara knepet med att få riktigt bra muffins, att inte blanda för länge/mycket.); Fördelen degen jämnt ovanpå äppelkletet i formarna.

    Grädda tills de får fin färg och inget fastnar på en provsticka, ca 20-22 minuter. Låt svalna på galler innan de tas ur plåten.

  • Enkla muffins med äpplen. ( mina arbetskamrater gillar dem);

    Stora Äppelmuffins 12-14 st. 175 gr. 20 min.

    2 ägg
    2dl. strösocker vispas samman

    Tillsätt 50 gr. smält margarin
    1 dl. mjölk
    3 dl. vetemjöl
    1 msk. vaniljsocker
    1,5 tsk bakpulver
    Rör till en slät smet. Klicka i stora muffinsformar, stick ner ett par äppelklyftor i varje och toppa med malen kardemumma eller kanel och lite pärlsocker på varje muffin.
    Personligen föredrar jag kardemumma före kanel men det är ju en smaksak.

  • Äppelmuffins

    Brukar jag göra av vanlig muffinssmet, jag blandar kanel och socker på ett fat och vänder ner äppelbitarna. Pilla sen ner dem i muffinssmeten och in i ugnen – kanongott!
    Funkar förresten lika bra på sockerkaka.

  • Äpplemuffins
    Jag har gjort äpplemuffins, det är vanlig muffinssmet med ett par halva klyftor nedstuckna i, lite kanel är förstås ett måste.

  • Äppelbullar

    Man kan ju göra vanlig vetedeg, göra som kanelbullar och lägga massa äppelklyftor som fyllning, kryddas med farinsocker+kanel, rulla ihop, skär bullar, som läggs i pappersformar, pensla och grädda, Mauritz Kaffehus bjuder på äppelbullar hela året.
    Äppelbitar kanske man ska säga… När man rullar, ska man inte rulla så hårt.
    Det gör inget, om äppel”klyftorna” delas, när man skär vetedegen i bitar och om någon bit hoppar ut, trycker man bara in den i degen, några kaa gärna titta upp. Man lägge rrullarn ai pappersformar, funkar bra.

    Jag har ätit muffins med äppelbitar i, men inte gjort det själv. Gott

  • Dessert på aktuella trädgårdsfrukter

    Den första hälften av detta inlägg finns på växtbytarforumet. Följande är en fortsättning på hallon i vodkabrandy med tillbehör.
    …Till sist tipsar jag gärna om andra smarriga och lättgjorda efterrätter, nämligen plommon resp äpplen i brandy (enklaste Eau-de-Vie);. Dra gärna skinnet av stora smakrika plommon, dela och ta bort kärnan (så brukar jag göra men det går visst att ta dem som de är, bara vältvättade.); Lös ev upp lite socker i brandy och häll i trång burk. Se till att frukten hålls nere ORDENTLIGT annars blir den mörkbrun. Knyckla t ex flera stycken smörgåspapper överst. Låt stå några dygn till någon vecka och ät sen. Häll konjaken i sockerkakan och servera plommonen emellan skivorna, eller till, och så vispad grädde. Spraygrädde fungerar för det lilla hushållet.
    Med äpplen tvättar man dem och klyftar stort men skalar inte utan bara skär bort kärnhuset för att underlätta sedan. Efter tre-fyra veckor (eller längre); i brandy använder man klyftorna i en enkelt hoprörd äpplekakesmet på ägg, socker och mandelmassa med topping av hackade nötter. Spriten silas, bulteljeras, får sjunka, hävertas till ny flaska och används som falsk Calvados. Till äpplekakan, javisst. Gott! Ovispad vaniljvisp fungerar för det lilla hushållet.
    Nu är tiden kommen att njuta frukterna av Din trädgård hälsar
    Helena

  • Äpelmos
    Inte recept precis, men ett par tips: kör efter ett vanligt standardrecept (från vilken kokbok som helst);, men lägg med några kanelstänger per kg äpplen när man kokar moset efter att man passerat äpplena! Det andra knepet, om man inte nödvändigtvis vill ha ett nästan vitt och lent mos: Ta hela äpplen inklusive skal och kärnhus, eller ta till och med bara skalen och kärnhusen, efter att man gjort något annat med resten av äpplena! Koka som vanligt mos och passera. Blir mörkare, grövre och med mer mustig, nästan lite nötaktig smak.

  • Äpplechips

    Detta behövs:
    4-10 stora fina äpplen
    1-2 citroner
    socker och kanel

    Skölj äpplena men skala inte.
    Kärna ur och skär dem i tunna, jämna skivor.
    Lägg dem i en skål, pressa citronerna och häll saften över äpplena coh späd med vatten så det täcker skivorna.
    Sätt ugnen på 60 grader.
    Ta upp äppleskivorna och bred ut dem jämnt på en eller flera plåtar.
    Pensla äppleskivorna med socker eller socker/kanel.
    Ställ in plåtarna i ugnen och låt luckan stå lite på glänt.
    Låt torka i ugnen under 4-8 timmar beroende på storlek och äpplesort. (Du kan avbryta torkningen och fortsätta dagen därpå);
    Vänd dem gärna ibland coh pensla/strö kanel/socker runt om flera gånger under torktiden. När chipsen är klara packar du dem med papper emellan i en tät burk.

  • Äppelkaka – världens enklaste

    … och godaste, men garanterat onyttig. Jag har aldrig sett något skrivet recept, men så här brukar det bli gott:

    3 – 4 äpplen i skivor
    100 g mandelmassa
    100 g god choklad (glöm block!);
    25 – 50 g smör (helst); eller margarin

    Lägg äppelskivorna i en eldfast form. Riv mandelmassan och strö över äpplena. Hacka eller riv chokladen och fördela ut denna. Därefter hyvlas smöret över alltihop som gräddas i 225 grader tills chokladen smält ner ordentligt. Serveras med vaniljglass.

  • Min mor Anjas recept (Omena jälkiruoka);

    Rör om 125 g smör + 1,5 dl socker
    Tillsätt 1 ägg
    Tillsätt drygt 3 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver.
    Lägg i djup form (gör gärna dubbel sats);, som smord+vetemjölat.

    Stoppa i äppelklyftor/rabarberbitar. Snåla inte!
    (Strö på lite farinsocker + tunna smörskivor.);
    Grädda ca 45 min i 175 gr.

    Servera med Enkel Vaniljsås:
    1 ägg
    4 dl mjölk
    2 tsk potatismjöl
    1 msk socker
    Sjud såsen under vispning. Låt kallna innan du tillsätter
    1 msk vaniljsocker.

    Njut!!!