Faktabank

Björnbär, recept från medlemmarna

Björnbärsrecept

Vetenskapligt namn: Rubus Björnbärs-Gruppen

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Björnbärslikör
    Jag tar en ren glasburk och plockar så mycket björnbär som är mogna för tillfället i den. Sedan häller jag sprit över så det täcker. Vartefter det mognar fler fyller jag på bär och sprit tills jag tycker att det räcker.
    Sedan sätter man i en kanelstång och 2 kryddnejlikor (per 5dl bär och ca 3,5dl sprit);, stänger locket och låter det stå i en månad.
    Sedan silar man bort bären och kokar en sockerlag på 2dl socker och 1dl vatten. När den svalnat häller man den över spriten och sedan ska det lagras ytterligare några månader. Den sista lagringen kan man göra i flaska istället för burken. Brukar bli klar till jul men blir bara godare mot februari sådär…
    Bären som man silade bort är goda att ha till glass men OBS – INTE för barn, då de har sugit i sig alkohol ;);