Annons
Senast inloggade Rikke Ninnie i Ramlösa Maij i Västerbotten zon 5-6 katarinah Z3 Eva i Krusboda
Annons

Rhododendron 00 Beskärning

Bild tagen av Tessis

UPPDATERAD: 2013-05-10
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

Kenneth K i Göteborg / mar 27 2004
Föryngringsbeskärning av Rhododendron
bör ske innan årstillväxten startar. Man kan väl allmänt säga att det bör ske under vår/försommar. Jag skulle rekommendera att du väntar några veckor till. Mitten av april till mitten av maj är lämplig tid.
Stallis / jun 13 2004
Klippa rododenron???
Jag har klippt ner en rododendron mycket radikalt i år. Den hade farit rätt så illa i vinter och hade långa kala grenar med brunafläckiga tråkiga blad i topparna.
Jag klippte ner den så det bara var ca 10-15 cm kvar av grenarna. Det finns små ögon på grenarna så man kan faktiskt se var det kommer att bryta nya blad. Jag var noga med att lämna några sådana ögon per avklippt gren. Jag gjorde min beskärning i maj och det har gått bra. Den bryter nya blad på alla grenstumpar nu.
A-C i Västerås / feb 05 2005
Hur få tätare Rhododendron efter snöskador?

Om inte grenarna är brutna brukar det gå att räta upp dem. Man kan använda sig av samma sorts stöd som man har till perenner. Det går givetvis också att försöka med beskärning men tyvärr är inte Rhododendron så pigga på att grena sig, så någon direkt tätare buske får man ändå inte. Soligt läge brukar bidra till tät och fin växt på yakushimanum och dess hybrider. /Kenneth K

Bryter man av blomknopparna tidigt på våren, så brukar det bildas fler tillväxknoppar än vanligt. Buskarna blir därmed också tätare. /Rupestris
Tessis / aug 24 2005
Jag klippte ner våra gamla rhododendronar i maj/juni till ca 20cm. över marken, även de var förvedade och MYCKET risiga, men efter en dryg månad kom det nya fina skott och nu börjar de se riktigt buskiga och fina ut. De har ju inte hunnit växa så hiskeligt på höjden än men det ser mycket lovande ut....
Eva på Västkusten / sep 16 2005
Ang beskärning

skall den ske direkt efter blomning så i de flesta all i maj-juni.
Så här skriver man i Beskärningsboken (Vollbrecht m fl, LTs förlag);:

"Korta in grenarna intill en sidogren. Försök att klippa på ungefär samma höjd ovan marken, det är viktigt att busken får behålla sin naturliga form. En förutsättning för att en hård beskärning skall lyckas är att plantan trivs på sin plats och är i god växt. All beskärning bör göras under vårvintern".
Lotta i Gbg / sep 16 2005
Rhododendrons tillväxt kommer efter blomningen. Kommer det något nu (september); så kommer de skotten inte att klara sig i vinter. Jag tror också att det kan vara bra att lämna något grönt när man klipper ner. Sedan beror det naturligtvis mycket på vilken rhododendron man har. De gamla hederliga, R "Catawbiense Grandiflorum" är mycket tålig, "Cunninghams White" bryter alltid- Nova Zemla kommer tillbka, men blir i princip lika spretig efter ett tag efter som det är en spretig planta. En del andra sorter kanske har svårare med hård beskärning.
Lotta i Gbg / aug 16 2007
Klippa ner hårt i augusti?
Jag tycker absolut inte att du ska beskära rhododendronen så hårt nu. De kan klara en lättare beskärning stora delar av året, men handlar det om att man ska ta ner de ordentligt så ska man vänta till vår/försommar. Så fort man klipper ner de så sätter de nya skott och gör man det nu hinner de inte avhärda ordentligt innan vintern med stor risk att plantan dör.
Det är stor skillnad på rhododendron som är vintergröna med de vanliga lövträden man ska beskära i juli-sept.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.