Annons
Senast inloggade Anette på Solbacken sara i hisings backa Ninnie i Ramlösa Rikke Lisa H
Annons

Clematis, sticklingar

Klematis, sticklingar

Vetenskapligt namn: Clematis, sticklingar

Förökning:
stickling
Bild tagen av Marita i Vasa

UPPDATERAD: 2013-01-23
AV: kerstin z 5-6

KOMMENTARER

Rolf i Västmanland / jan 31 2004
Sticklingar av Clematis - Juli
Kretsen inom STA hade en kurs för några år sedan och då fick vi lära oss att föröka Klematis så här. Säkert finns det många metoder, men jag kan bara beskriva den jag känner till.
Skär av en ranka av årstillväxten ungefär i juli månad då stjälken börjat förveda sig. Huvuddelen av rankan ska alltså inte vara mjuk och örtartad.
Skär sticklingar med bara ett blad på varje. Den delen av stjälken som blir kvar under bladet bör vara längre än den som är ovanför. Den späda och örtartade toppen av rankan är ingen idé att ta sticklingar från.
1. Skrapa försiktigt med en vass kniv på stjälken under bladet så att det blir en tunn strimma där den yttersta barken är borta. Skär inte för djupt, bara yttersta lagret ska bort.
2. Sätt sticklingarna i vatten blandat med vanlig blomsternäring (typ Blomstra); över natten. Använd doseringen som står på flaskan.
3. Nästa dag sticker man i en blandning av ogödslad torv och sand (inte för finkornig);. Sticklingen ska så djupt i jorden att bladfästet är precis under jordytan. Från bladfästet kommer rötterna att bildas. Substratet ska förstås hållas fuktigt hela tiden.
4. Krukorna ställs varmt men inte soligt. Vid +25 grader lyckas man bäst, men allra bäst är undervärme för den som kan ordna det. Plastpåse med lufthål är bäst att ha, men för den som har undervärme gäller att lufthålen är tillräckligt stora för att det inte ska bli för varmt inuti. Har man en varmkompost kan man kanske försöka sätta ner en kruka i den. Här finns utrymme för experiment.
5. Lyckas man så kommer det en ny ranka från bladfästet, men ropa inte hej för det! Ibland kommer en ranka trots att inga rötter finns. Ibland är det tvärtom, rötter men ingen ranka.
6. Förvara krukorna väl skyddade under vintern, helst frostfritt. På våren planteras sticklingarna om i egna krukor och får växa till sig över sommaren.

Från: http://home.swipnet.se/~w-33838/Klematis.htm Tyvärr kommer man inte åt denna länk
Har tagit bort hänvisningarna till bilder som finns i originalbeskrivningen/Kerstin, listadministratör</i></li>
A-C i Västerås / feb 01 2004
Sticklingar av Clematis - Augusti!
Passa på att ta nu innan årstillväxten har blivit vedartad så går det bra. Alltså NU (augusti);!!! Stick ner dom i såjord, men inte så att bladen kommer i kontakt med jorden. Sätt inte dom för tätt bara, men gärna flera i samma kruka.
Rotningen kan ta mellan 3-6 veckor.
Du kan oxå göra avläggare, lägg en Clematisranka på jorden och förankra den MOT jorden ex. med en sten eller nåt, du kan få vänta på resultatet till nästa år, men det går oxå bra! Örtartade Clematisar som ex. C. fusca måste delas för att förökas...
Waldemar / feb 01 2004
Sticklingar från småblommiga och avläggare från storblommiga
Min erfarenhet är att det går bra att ta sticklingar av småblommig clematis, t.ex. alpklematis och gullklematis. Storblommiga har jag aldrig lyckats med utan där är det avläggare, d.v.s. att man för ner en gren i jorden, som fungerar bäst.
Ingmarie We / feb 02 2004
Svamp på Clematissticklingar
Det är lätt att få svampsjukdomar på clematissticklingar.
Det är också noga med vattningen, varken för litet eller för mycket. En köldchock när sticklingarna flyttas ut från värmen kanske också kan påverka.

Mer om sticklingar finns på: http://dspace.dial.pipex.com/clematis/prop.htm en sida baserad på en artikel från The International Clematis Society Journal 1998
David i Södertälje / aug 25 2004
Clematissticklingar
Jag tog mina sticklingar runt midsommar och de flesta har rotat sig nu. Samma sak gjorde jag förra året, men då lät jag de övervintra ute, nedgrävda med kruka och allt. Tyvärr så var det knappt någon som klarade vintern. Någon enstaka förvarade jag svalt och frostfritt inne och de klarade sig fint, så mitt råd är att vinterförvara dem någorlunda frostfritt, men inte varmt (runt +5°C); om de rotat sig. För dig som tar sticklingarna nu kan det kanske vara ide att ha dem rumsvarmt till de rotat sig, men rotade sticklingar behöver en viloperiod innan nästa säsong.
Marita i Vasa / sep 04 2004
Sticklingar - försommaren
Bäst lyckas man om man tar sticklingarna på försommaren. Vi sticker ner dem i sand eller dräneringsgrus och håller dem fuktiga. Svårare är det inte. Även höststicklingar går att ta men då måste de vara inomhus första vintern. Avläggare är ett annat sätt att få flera plantor.

Bilden visar en Clematis patens Piilu, året efter den stacks/Adm
Lotta Ljusne/Tumba / jun 07 2005
Clematissticklingar
Jag har lyckats bäst när jag har haft dom inne första veckan lite mörkt under plastpåse o vanlig rumstemp. Sen när det blir varmare ute kan du ta ut dom i skuggan.
Johan P / jun 20 2005
Hur tas Clematis sticklingar?

I senaste http://www.rhs.org.uk/learning/publications/plantsman/0605/clematis.asp "The Plantsman" (RHS); presenterades utförligt hur Clematis kan förökas.
Linda Lunda / feb 12 2006
Sticklingarna tas bäst på våren och fram till midsommar

Man skall välja sådana stjälkar/grenar som har väldigt stora välutvecklade "bladknoppar" i vecket mellan stjälk och bladet (som sitter på stjälken);. Man skall välja årsveden här(de nya grenarna som börjat växa);. Man kan även ta sticklingar från midsommar fram till hösten på de nya grenarna (från i våras); som då har stannat av i växten och blivit lite hårdare.

Som vanligt för att minsaka vätskeförlust lägg sticklingsklippet i en påse eller hink med vatten. Den här nytillväxten avdunstar fort. Klipp av sticklingen precis ovanför ett blad. På det viset får du flera sticklingar om du väljer en hel slinga/gren. Klipp gärna det nedre snittet, det som skall i jorden, lite snett för större sugupptagnigsmöjlighet. För storbladiga klematis klipper du bort alla blad utan ett och kanske tom halverar det.

Stick ner dem i sticklingsjord eller dyl som är uppblandad med perlite/smågrus/leca. Gör små hål med en penna eller dyl stick ner sticklingarna i hålen så att bladet som är kvar vilar på jordytan. Sätt i ett litet växthus gärna med lite undervärme eller i en påse och håll fuktigt i skugga.
Vintertid kan man göra likadant med fjolårsved, och ta dem 4-6 veckor innan de börjar på att gå i grönt, men då får man ta in dem i ca 15 grader och hålla dem så tills de rotat sig om man har den möjligheten.
Det viktigaste är att välja sådana med välutvecklade knoppar i bladvecket.
Infon är bla. ifrån PlantPropagation
Johan P / jun 22 2006
KLematissticklingar
En liten bildserie på hur det går till att sticka finns här
www.alltomtradgard.se/forum/user_album.php?userid=162
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.