Annons
Senast inloggade Bitte Hulkmamman/Anci Owe J (Slöinge); Marianne i Knivsta kerstin z 5-6
Annons

Magnolia, sticklingar, avläggare

Vetenskapligt namn: Magnolia, sticklingar, avläggare
Färg:
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2004-02-03 20:38:36
Bild tagen av Kenneth på Söder, zon: 1-2

UPPDATERAD: 2012-11-12
AV: Allt om Trädgård

KOMMENTARER

Olav / jan 31 2004
Samma teknink som för rosor
Samme teknikken* kan brukes på mange lignoser, f.eks. også Magnolia (spesielt M. sieboldii med kultivarer, M. x wieseneri</i> med kultivarer, M x "Wada"s Memory" m.m.)

*som för rosor, se Rosor, avläggare / Anna, listadministratör
Kenneth på Söder / feb 03 2004
Sticklingar på magnolia - inget hänt på 3-4 år
Det skulle jag vilja veta också. Jag har inte ens fått rot på avläggare som legat under jord i 3-4 år... Fast jag sköter dem ju inte. De torkar väl ut ibland antar jag.
Kenneth K i Göteborg / feb 03 2004
Sticklingar på magnolia - ha tålamod
Det går att sticklingsföröka Magnolia men den är trög att rota. Jag har gjort markavläggare av stjärnmagnolia men det tog två säsonger innan det blev rötter. Det är viktigt att jorden inte torkar runt den nedlagda grenen, särskilt inte när den just börjar rota sig. Det är lätt hänt eftersom magnolian ofta står i ett soligt läge. Mycket mull i jorden, regelbunden vattning och skuggning mot solinstrålningen rekommenderas.
Lotta i Gbg / feb 03 2004
Sticklingar på magnolia. Beror på sort
Som jag förstår är det också olika efter vilken sort det är. Vissa är fullkomligt hopplösa och går knappt att ympföröka, av skickliga trädgårdsmänniskor.
Kenneth K i Göteborg / nov 13 2005
Avläggare
Det första du måste göra är att kontrollera om det verkligen finns rötter. Ett år för rotning av Magnolia är ingen särskilt lång tid. Om det finns bra rötter är den första åtgärden att frigöra skottet från moderplantan. Det kan du göra till våren. Därefter tycker jag att plantan skall få stå i fred över en säsong till innan den planteras om. Magnolia har klena och ytliga rotsystem och för tidig flyttning kan äventyra plantan.
Linda Lunda / feb 11 2006
Två sorters sticklingar.
Vi har först "softwood" sticklingar. Detta tolkar jag som att det är de nya skotten som kommer på våren och som inte hunnit bli så hårda ännu.
Sedan har vi "greenwood" sticklingar. De tar man senare på våren/sommaren när skotten blivit lite mörkare gröna och lite hårdare (innan de förvedas);
Förbered krukor fyllda med en fuktig blanding med jord och perlite eller liknande. När jag tagit sticklingar av andra buskar och träd har jag varit noga med att inte packa jorden jag stuckit i och det har ofta givit ett bra resultat.
Sticklingarna klipps i längder på ca 8-13 cm och trimmas så att inga blad kommer ner i jorden. Spara bara 1 eller 2 blad överst och halvera gärna de bladen. Medans du klipper dina sticklingar så lägg dem i en hink vatten så att de inte blir någon vätskeförlust. Som vanligt rekomenderas att doppa i något svampdödande medel och gärna i roningsmedel.
Skulle kunna tänka mig att man kunde vattna med salixvatten och kanske lite atamon?
Stick ner sticklingarna till bladfästet. Ställ dem gärna i miniväxthus eller dyl gärna med undervärme i skugga. Övervintra frostfritt och planntera ut nästa vår.

Vidare kan man göra avläggare tidig vår på magnolior fast då gäller det förstås att man kan lägga ner en gren mot backen.
I boken föreslås även att man kan göra detta sen höst men jag tror inte det är lika lyckat om det fryser på snabbt.
Ta bort ev. löv längs den utvalda grenen. Vrid grenen lite så att barken splitras. Eller skrapa upp den för att det lättare skall bildas rötter. Gärna vid ett ställe där det varit ett blad. Skopa upp jord runt om och lägg en sten på grenen eller dyl för att hålla på plats. Lämna toppen ovan mark och stötta gärna upp den. Håll fuktigt och håll utkik efter rötter. Följande höst borde det vara såpas rotat att man kan avskilja den rotade grenen från moderplantan och plantera ut där man vill ha den.

Infon kommer från boken PlantPropagation
Lyckero / dec 28 2006
magnoliastickling?
Ja, det går,men är inte så lätt. De vill ha näst intill 100proc.luftfuktighet, och det är lättast att få rötter från en ung planta. De bör tas när den nya tillväxten förvedats lite - ungefär i månadsskiftet juni/juli. Sätt sticklingen i riven torv ganska varmt. Med plastpåse om (luftas ganska ofta); eller i minidrivhus. Ska stå varmt.
Claes Sörmland / 3 (kall) / jul 18 2009
För ungefär en månad sedan (slutet av juni 09) testade jag att sätta nyutvuxna sidogrenar från unga Magnolia kobus som sticklingar. Tre sticklingar fick jag ihop.

Jag tog bort alla blad utom ett samt bladet som var på gång i toppen. Sticklingen pudrades med talk+rotningshormon (Rhizopon AA, 0,5% 3-indolsmörsyra (3-IBA)) och stacks i fuktig torv. Och så plastpåse på det och det hela fick stå i skuggan inne i glasverandan.

Två sticklingar har rotat sig (juli) och en ruttnade bort. Och vad gäller de två lyckade fallen så var det inga dåliga mängder med rötter utom det är tjockt med 5 mm långa vita magnoliarötter som väller fram. Nu återstår det svåra att driva fram tillväxt som skall hinna avmogna under den korta tid som är kvar av sommaren
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.