Annons
Senast inloggade Catarina zon 3/4 susanne arndt BureusZ5 gunillaT
Annons

Phlox, sticklingar

Flox, sticklingar

Vetenskapligt namn: Phlox, sticklingar
Färg:
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2004-01-31 00:45:33
Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

UPPDATERAD: 2012-11-12
AV: Allt om Trädgård

KOMMENTARER

Johan P / jan 31 2004
<b>Sticklingsförökning av flox </b>
Det går bra. Klipp bitar så att det blir två bladpar på varje. Riv av det nedre bladparet och stick i en blandning av lika delar fuktig torv och sand. Kör ner stjälken så att de kvarvarande bladen kommer i jordytan. Ställ krukorna i skugga och se till att de inte torkar ut. Säkrast är att övervintra sticklingarna i växthus eller bänk.
Egentligen är det i senaste laget för att få bra rotade plantor. Vanligen sticker man strax efter midsommar. Men prova. Annars så går det att <u>sticka från rotbitar</u> men då ska man börja redan på våren. <u>Delning</u> ger kanske det bästa resultatet så här sent på säsongen (augusti);.
Yngve i Eslöv / jul 02 2004
Dela mossflox och kuddflox
Du kan knipsa av den efter blommningen, här i skåne är de utblommade för länge sen. Jag skall ta bort mina och sätta nya sticklingar eftersom de är fulla av ogräs och omöjliga att rensa, är lätta att sätt sticklingar av, tar av nytillväxten efter blommningen, klipper av en tuss och sätter fyra sådan i en kruka, färdiga att sätt ut på platts till hösten.Senast september gäller för skåne och säkert för Uppsala också. Oktober för osäker, kan bli kallt tidigt.
Noranettan / nov 04 2005
Jag tycker det är lättare att sticka flox än att så! Många planteringar klipps ju ner på hösten, passa på att ta några kvistar, det blir många sticklingar bara på en kvist - och dom blir likadana som moderplantan!
Det är säkert lättare att sticka under växtsäsongen, men trillar man över gamla fina sorter på hösten och kan få någon kvist, så ska man klart passa på. Jag stack senast för en vecka sedan (dvs sent i oktober); i pluggbrätte, men de kommer nog inte att rota sig förrän fram mot våren - de jag stack för en dryg månad sedan har däremot rotat sig. För tillfället står de i växthuset som jag inte stängt för vintern än, men när jag gjort det så ställer jag dom ljust och frostfritt.
Johan P / nov 04 2005
Det finns några olika sätt att föröka flox med sticklingar. Vanligast är rotsticklingar som skärs på våren. Under sommaren så går stamsticklingar bra. De skärs över två bladpar, det undre tas bort och sticklingen stoppas ned i jord så att de kvarvarande bladen nästan vilar på jordytan. Det går också att sticka på ett bladpar och då tas det ena bladet bort, sticklingen skär in till ca en cm under bladet och sticks snett så att knoppen vid det borttagna bladet har jordkontakt. Vinterförlusterna på sent stuckna brukar vara ganska stora men å andra sidan så överlever i regel tillräckligt många för att det ska kännas meningsfullt att försöka.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.