Annons
Senast inloggade Bitte ingerls Anette på Solbacken MOGU Johnny
Annons

Rhododendron, stickling, avläggare

Rhododendron, azalea, stickling, avläggare

Vetenskapligt namn: Rhododendron, stickling, avläggare
Färg:
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2004-02-01 15:58:02
Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

UPPDATERAD: 2012-11-12
AV: Allt om Trädgård

KOMMENTARER

Hannele, Hisingen / jan 31 2004
<b>Avläggare</b>
Böj en gren och fäst mot marken, lägg jord ovanpå. Jag skulle nog vänta ett år innan jag klippte av avläggaren från modern.
Evelina / feb 01 2004
<b>Avläggare</b>
Ta en av de nedre kvistarna, skära ett litet snitt på mitten av det (inte så kvisten går av!); lägg det till marken och sätt jord över, håll fuktigt! Då kommer det snart att växa ut nya rötter på " kvisten " som sedan kan skiljas från moderplantan!
Henrika / feb 01 2004
<b>Sticklingar - Oktober</b>
Det fanns en bra artikel om det här i finska "rodoklubbens" medlemsblad förra hösten. De rekommenderade nog från september tills före följande års tillväxt startar, allra bäst tyckte skribenten att oktober var.
Danne / feb 01 2004
<b>Sticklingar: Azaleor i juli och Rhododendron i augusti</b>
Jag har under flera år stuckit Rhododendron. Mitt förslag är att sticka azaleor i början av juli och Rhododendron i början-mitten av augusti. Sticklingen skall vara såpass mjuk att den inte går av om den böjs mellan fingrarna och dessa tider brukar vara de då årsväxten mognat tillräckligt.
Azaleor går bra att rota men det är svårt att få dem att överleva och växa till. Rhododendron kan vara enklare men det beror mycket på vilken sort det är.
Jag sticker dem i en blandning med torv och sand med en plastpåse över och tar in dem över vintern.
mats / feb 01 2004
<b>Avläggare</b>
Jag har överfört några av våra rodedendron från torpet på västkusten hem till koloniträdgården i Stockholm. På ett stort exemplar av rodedendron böjde jag ned ett antal låga marknära grenar och fäste dem 6-10 cm ned i varsin liten grop i marken. Jag böjde en kraftig ståltråd till ett U och tryckte försiktigt ned grenen som då satt fast. På den del av grenen som böjs ned i marken tar du försiktigt och skär bort grenbarken på några små fläckar. Lägg lite jord uppblandad med vitmossa kring varje nedböjd gren - eller sk "avläggare".

Låt stå....

Jag vittjade försiktigt avläggarna och tittade sommaren efter. Då hade inget hänt. Men sommaren därpå hade det bildats små ludder av rottrådar där jag skurit med kniven två år(!);innan.
Vilken känsla. Weibulls kunde slänga sig i väggen. Nu skar jag av dessa grenar in bit upp mot moderplantan. Packade försiktigt in dem i våt mossa och tog dem hem till Stockholm. Där har de nu tagit sig väl men har ännu inte blommat. Det tar tid - men det är ju det som är tjusningen.
Anonym / feb 01 2004
<b>Cunninghams White</b>
Har misslyckats med allt annat än de vanliga, som tex Cunninghams White som är lätt.
Johan P / feb 01 2004
<b>Sticka Rhododendron</b>
Riset skärs av förvedade årsskott utan blomknopp i slutet av sommaren (augusti-september);. Sticklingen skärs till så att bara bladen i toppen är kvar och dessa kortas in så att ca 1/3 återstår. Ibland rekommenderas ett längsgående ytligt snitt någon cm upp utefter sticklingen så att kambriet exponeras ovanför sticklingens snittyta. Jag har stuckit i en blandning av lika delar finhackad vitmossa, Spagnum, (inte torv!); och perlit eller skarp sand. Sticklingskrukorna har ställts i en förökningslåda med tillskottsljus och undervärme. Efter ca 4 brukar det finnas rötter och då är det dags för omplantering i roddejord. Sticklingarna förvars sedan svalt och ljust och brukar vara mogna för friland efter ett år i kruka.
Sämst har jag lyckats med roddar som har indumen på bladen och en del bladfällande har också varit tröga att rota. Rotningsauxin* kan hjälpa men eftersom de är ohälsosamma att hantera så är det inget jag rekommenderar till nybörjaren. Vanliga som <b>"Catawbiense"</b> är synnerligen lätta att rota men å andra sidan så säljs dessa med priser runt 100:- för tämligen stora buskar så det är knappast värt att göra det för lönsamheten, däremot så är det roligt!

*Se <a href="http://www.alltomtradgard.se/gardeninglists/rose.php?list=25&id=3011&order=alfa&section=R" target="_blank"><b>Rotningsmedel</b></a>!
<i>/Kerstin i Uppsala, Listadministratör</i>
Michi / jan 24 2005
<b>Azaleasticklingar</b>
Jag tog mossblandat jord direkt från roddisbänken och stoppade i krukan. Sticklingen fick ett stryk med hormonpreparat (Impecta);. Sedan en plastpåse över med klippta hörn och in i minidrivhus med undervärme. Jag öppnade ventilationsluckan i minidrivhuset och drog ut en bit av plastpåsens ventilationshål genom ventilationsluckan så att sticklingen fick syre.Sedan fick hela ekipaget vara i växthuset som har en lufttemperatur mellan 5 till 12 grader. Den lägre temperaturen är ibland på natten. Sorten till sticklingen heter R. "Goldflimmer".Detta var metoden som lyckades den här gången i varje fall. Har aldrig tidigare försökt med R. sticklingar så att visst blev jag glad.
Stallis / apr 03 2005
<b>Lyckat sticklingsförsök</b>
I höstas (16 oktober); satte jag tre sticklingar av en Rhododendron. Två av dem dog inom några månader, men den tredje verkade klara sig. Idag såg jag att den har rotat sig och börjat skicka upp nya skott.
Jag tog en toppstickling med 5 blad, tog bort de lägst sittande bladen och skalade försiktigt bort en remsa på ca 2 cm av det nedersta ytterlagret på ena sidan av stjälken. Sedan stack jag i en kruka fylld med en blandning av hälften perlit och hälften torvströ. Sedan vattnade jag igenom ordentligt och satte krukan i en plastpåse. Krukan ställde jag i ett österfönster. Där har krukan stått sedan dess. Jag har öppnat plastpåsen en stund varje kväll för att lufta och få bort kondens, och vid behov har jag skätt lite vatten i keukan så att jordblandningen hållt sig fuktig.
Rupestris i Halmstad / okt 24 2005
<b>Rhododendron Blue Tit</b>
är lätt att föröka med sticklingar.
Många av dessa smårhododendron är lätta att föröka med sticklingar, som bör tas under slutet av juli. Efter något år kan man plantera ut dem som böljande minihäckar eller kantväx,som man inte behöver klippa.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.