Annons
Senast inloggade Lisa H gunillaT Hulkmamman Fredrik på Munsö Marianne i Knivsta
Annons

Sticklingar, allmänt

Vetenskapligt namn: Sticklingar, allmänt
Färg:
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2004-01-31 00:37:49
Bild tagen av Lisa H

UPPDATERAD: 2012-11-12
AV: Allt om Trädgård

KOMMENTARER

Anonym / jan 31 2004
<b>Sticklingar av barrbuskar, träd</b>
Har denna sommar rotat sticklingar i en blandning av torv, sand och lite svartmylla. Halvförvedade sticklingar med klack, som satts ned i blandningen intill kanten på en vanlig svart (lång);plastkruka, allt nedstoppat ovanpå en hård gummiplatta i en plastkasse (litet vatten i botten på kassen, för fuktens skull),- öppningen upptill har jag reglerat lite med ett snöre.. Hela härligheten har sedan hängt i ett äppelträd (vandrande skugga);och mer el. mindre fått sköta sig självt..har gått överraskande bra!
/ BD
Kenneth på Söder / feb 01 2004
<b>Lätta arter att ta sticklingar av</b>
Forsythia, hortensia, try, prakttry, vildvin, sälg, fläder, schersmin, murgröna, vinbär och krusbär, måbär, fjärilsbuske, kornell, oxbär, liguster, kaprifol, snöbollsbuske, vinranka... t ex, är jättelätta att ta sticklingar av.
Kenneth på Söder / feb 01 2004
<b>Länk till instruktioner</b>
På den här sidan finns instruktioner för sticklingar av buskar och träd.

http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/pnw0152/pnw0152.html
Hannele, Hisingen / feb 01 2004
<b>Lätta arter - skrapa av lite bark</b>
Jag kan inte komma på nån buske som man inte kan ta sticklingar av. Jag har lyckats med kornell, try, en, forsythia, buxbom, liguster, mm. Det tar väl ca 2 månader för rötter att bildas. Bra att skrapa av lite av barken. innan man stoppar pinnen i jorden.
Lisa i Tumba / feb 01 2004
<b>Allmänt att göra sticklingar</b>
När jag gör sticklingar överhuvud taget, så gör jag så här:
Lagom stor stickling ner i en kruka med vattnad jord/sand-blandning (ca 50/50);, vattnar igen, låter rinna av, sätter ner krukan i en (i förhållande till krukan); ganska stor plastpåse, sätter ett snöre om öppningen så att det bildas en liten skorsten. Placerar ekipaget ute i skugga under sommaren eller inne. Glömmer det en tid. Fungerar nästan alltid!
Stallis / feb 07 2004
<b> Sticklingar av Fläder, Schersmin, Forsythia, Djävulsbuske Diabolo och Gullregn.</b>
Jag brukar försöka med de flesta buskar och träd jag har på tomten. Har lyckas med fläder, schersmin, forsythia, Djävulsbuske Diabolo och gullregn.
Går det så går det. På en förökningskurs jag gick en gång så sa de att man helst skulle ha minst tre noder under jord. Jag försöker följa det rådet. Jag tar mina sticklingar i januari-februari, sätter dem i en kruka med såjord och placerar dem utomhus.
Lisa H / feb 18 2004
<b>Krukor special för sticklingar.</b>
Har man varit å shoppat mycket på Rockdala, både pelargoner och fuchsior så har man kanske också sparat de små sticklingskrukorna. I den bruna kommer fuchsiorna och den svarta pelargonerna. Jag använder båda :); Stoppar den svarta i den bruna och fyller med såjord blandat med mycket perlit, vattnar och trycker ner sticklingen. Den inre krukan dränerar bra och den yttre håller kvar fukten bättre. Och eftersom jag är nyfiken i en strut så är det suveränt att kunna lyfta ut den svarta å se om rötter bildats. På den vänstra kan man ana ett par rötter som just tittat fram.
Kenneth på Söder / nov 26 2004
SwellGel
Jag brukar rota sticklingar i SwellGel, det som man har i jorden för att hålla vatten. Det funkar utmärkt, och man ser rötterna och det är bara att lyfta den rotade sticklingen och stoppa dit en ny
Fiffiga Frun / dec 01 2004
Blöjor billigare än SwellGel!
Gör så här:
Spola en "bättre" typ av blöja under kranen så den sväller upp och blir riktigt geleaktig/svampig.
Snitta upp m en kniv och tömm ut innehållet. Det följer med lite cellulosa också men det gör nog inte så mkt. Kan användas att blanda m jorden för att bibehålla fukten eller att sätta sticklingar i.
Eva på Västkusten / jan 14 2006
Rotningstips för Camelia (och säkert andra också, har provat det på rosor och det fungerade);
1. Blanda torv och grovt grus.
2. Ta en Petflaska 500-1000 eller 1500 ml beroende på storleken på sticklingen.
3. Skär av en bit under halsen, dvs där flaskan börjar bli jämntjock men inte hela vägen igenom, flaskan skall hänga ihop. (Naturligvis inte nödvändigt, men så gör jag för att det är lättare att spara flaskorna för senare behov istället för en massa delar.); OBS. Gör inte hål i botten flaskan skall vara tät
4. Fyll upp med jordblandningen, så mycket som behövs för sticklingen. Häll på vatten så den blir riktigt genomvåt. Häll av överskottet.
5. Skär av sticklingen så det blir en klack och dra av de nedersta bladen och sätt i flaskan.
6. Vik över toppen och tejpa runt om så den sluter tätt.

Nu har du ett rent och bekvämt miniväxthus som kan placeras ovanför ett element eller i växthuset aller var man vill. Vattning sker genom korkhålet och korken skall naturligtvis vara av hela tiden för lufningens skull. Det smarta med detta är att man har full koll när rotbildningen sker och när man anar den första vita rötterna så tar man bort tejpen och viker tillbaka flaskhalsen så att det blir som en kruka bara. Då kan man med fördel sätta hela flaskan i en bunke med sand för att skydda rötterna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.