Annons
Senast inloggade Rikke Ninnie i Ramlösa toppi strokirk osterlenssickan karinc
Annons

Äppelträd, ohyra

UPPDATERAD: 2013-01-12
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

Anna NV Uppsala / 3-4 / jan 12 2013
BIDRAG FRÅN CILLALU / JUN 19 2004

Fråga: blad rullat ihop sig
Såg idag att en del blad på äppelträden har rullat ihop sig och är röda på kanterna, kan inte se någon ohyra, vad kan det vara. Är det någon som vet och vad ska jag göra? /Diesel


Svar från Cilla Lu: Det finns flera sorters loppor och löss som inriktar sig på äppelträd, och de kan lämna bladen sedan de sugit växtsaft ur dem. Vuxna träd klarar att få merparten av bladmassan förstörd ett år men ofta blir frukterna färre eller deformerade. För unga och nyplanterade träd kan det vara värre, dem och vuxna träd som förlorat mycket kan man hjälpa med att

- vattna när det är torrt (vattenspridare i långsam takt under några timmar);
- vända grässvålen upp och ned i marken under kronans ytterdel, dropplinjen, lägga kompost där och gröngödsla (finns frön att köpa i handeln och vår samt juli är såtider);

Vanligast i våra trädgårdar är gröna äppelbladlusen och äppelbladloppan. Loppan sätter sig främst på blomskotten men även på ungskotten som gör att bladen blir buckliga. Sällan dödar de träden trots att de kan gå fram hårt och påverka tillväxten av trädet. Gröngödsling som ovan + besprutning av ljummet vatten + majsolja i lika delar på våren innan knoppsprickningen kväver en hel del ägg och dödar loppans larver. Jag har lyckats hyfsat bra med besprutning 2 ggr på våren innan knoppsprickning.

Hundkäxäppelbladlusen har jag i år sett mer av i zon 3 än vanligt - den är lite rödlätt och ser ut att ha ett puder på sig. Efter deras framfart kan bladen bli illröda eller illgula och buckliga. När hundkäxen slår ut flyttar den till dessa. Jag brukar slå av hundkäxen i närheten av träden om det finns sådana men vet inte hur långt lusen kan förflytta sig.

Har träden mer än halva bladmassan kvar kan du ta det lugnt men planera för att stärka trädet med vattning och gröngödsling och jordluckring. Kolla noga på bladen och försök se hur lössen ser ut. Titta på grenar och knoppanlag i höst och tidigt i vår och bespruta med oljeemulsion (t ex majs + vatten) innan knoppsprickning.

Jag brukar med starkt försvagade träd undvika lusmedel som lössens många fiender ogillar, för det är just dem som man vill locka in i träden när de har löss. Många löss och insekter lockar dessutom till sig småfåglar, som man gärna kan gynna att gilla just ens egna träd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.