Annons
Senast inloggade Kenneth K i Göteborg Mariann i K-holm Vera Hulkmamman hilrog
Annons

Avhärdning, utplantering

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

UPPDATERAD: 2013-01-11
AV: Monica z 4, Nässjö

KOMMENTARER

Anna NV Uppsala / mar 24 2004
Enkel avhärdning
Jag fick en drös pioner tidigt förra våren, och de växte så att de låg långt tidigare i sin utveckling jämfört med uteväxterna. Först fick de bo i krukor på vår glasveranda, som håller tio grader när det är mulet, men kan bli riktigt varm när solen ligger på. Någon period såhär års, och när det var plusgrader ute, fick plantorna flytta ut i skyddat skuggigigt läge, och de fick bo i dubbla pappkassar som var öppna upptill. Då fick de vänja sig vid både uteklimatet och uteljuset sucessivt. När det var risk för frost la jag flerdubbel fiberduk, eventuellt bubbelplast över påsarna. De klarade sig alldeles utmärkt med det. Undan för undan öppnade jag på påsarna och släppte in med ljus och blåst. Sen i maj planterade jag ut dem på riktigt. Jag tror de tål en och annan liten frostknäpp.
Detta har även funkat bra för alla mina innesådda perenner. Inget kånkande ut och in med krukorna!
Kerstin i Uppsala / apr 08 2004
Enkel avhärning
Jag fyttar ofta mina plantor till en pallkrage med några lager fiberduk över. Sen tas de av allteftersom. Har alltid funkat bra med perenner och de tåligaste får flytta ut redan i slutet av mars. Frostkänsliga ett-åringar får vänta!
Susan i Ekhagen / maj 27 2004
Själv kör jag med brutalmetoden..
Jag avhärdar genom att ställa ut plantorna direkt - fast i skugga och lä. Bara man passar på när vädret är rimligt så funkar det för mig, om det sen efter några dagar blir kallare så brukar det gå ändå. Solen är farligare än kylan, för de flesta. Efter några dagar flyttar jag dem till vandrande sol/skugga och sen kan jag plantera dem där jag vill ha dem. Är alldeles för lat för att bära in och ut...
Susan
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.