Annons
Senast inloggade Hulkmamman/Anci Carina i Uppsala Idis Ninnie i Ramlösa Eva i Krusboda
Annons

Beskärning, äpple


Bild: Anna NV Uppsala

UPPDATERAD: 2013-01-30
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
VATTENSKOTT

Vattenskotten ska du inte klippa av, då blir de bara fler! Ryck av de istället, mot vinkeln sas, så att hela basen går av. Alla som inte är tjockare än en finger alltså!
Bo Fransson / feb 06 2004


Man får färre vattenskott ifall man beskär under JAS (juli-augusti-september); som är en bättre tid att beskära fruktträd. Då läker såren snabbt svampsmitta (ex. kräfta); är inte så stor risk mm.
Anonym
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Bo Fransson / feb 07 2004

JAS-månaderna är egentligen då man "ska" klippa de flesta lövfällande träd. Juli Augusti och September alltså. Att man klipper på vårvintern är för att man tagit efter yrkesodlarna och bönderna som klipper då eftersom de har minst att göra under den tiden med annat. Det bästa är egentligen om man klipper både på våren och sommaren när det gäller äpple. Då sätter man fart på växandet på våren och hejdar växandet till förmån för frukten under sommaren.
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Fråga på forumet: Beskära äppelträd nu? (2003-10-13)

Visst kan man beskära hela året men enligt nya rön som statskonsulenten Maj-Lis Pettersson pratade om i sitt radioprogram så kan man orsaka skada om man beskär under de 3 sista månaderna på året. + Bland det första man får lära sig på trädgårdsskolor angående beskärning är att man aldrig beskär när det är regnigt och fuktigt oavsett tidpunkt på året. + Hösten är full av svampsporer som tar sig in i öppna sår, det är onödigt att öppna vägar in i trädet för dem.
Åsa S / feb 07 2004


Var för lite sedan på en föreläsning med Lars Krantz, Rosendal. Han sa att det är mycket en smaksak. Sommarbeskärning ger få vattenskott, medan vinterbeskärning ger många ynglingar, varav man ska spara de klenare och lite snett utåt växande. Han sa vidare att när träden ger mycket vattenskott så ska man praktisera sommarbeskärning, vid lite eller inga vattenskott blir det vinterbeskärning, och så kan man växla. Vinterbeskärning har sin historia i, enl Lars K, att då hade de stora gårdarnas trädgårdsmästare minst med arbete.
Ulla-Karin D / feb 07 2004


Ja, jag har också hört nyare rön om att det i princip går att beskära äppelträd när som helst, utom när saven stiger på våren eller strax efter det att den har stigit. Det är troligen ett av skälen till att din bror gör det i mars.
Vattenskott går t.o.m. att klippa bort redan i juli. Det kallas visst pincering, tror jag.

Jag har två unga äppelträd - ett familjeträd med fyra sorter som har olika mognadstid samt ett träd med tidiga äpplen - som jag har beskurit efter alla konstens regler i februari tidigare.
Men jag tycker att det har varit jättesvårt att föreställa sig hur grenarna ska se ut längre fram med löv och allt, eftersom det delvis är en del av vitsen att beskära d.v.s. att man klipper bort så att det blir luft och ljus i trädkronan förutom att kronan får en fin och utåtväxande form.

Förra hösten (ung. så här års, medan löven fortfarande satt kvar på trädet hos oss i zon 1); beskar jag en ganska stor gren på familjeträdet, som jag i flera år funderat om jag skulle ta bort, när jag förr beskurit på våren, men inte vågat. Jag tyckte då det var svårt att tänka sig hur grenen ser ut med lövverket.

Detta experiment gick jättebra! Jag har inte sett att det skulle ha varit negativt för trädet på något vis.
I år har det varit ett riktigt "fruktår" här och familjeträdet har burit massor av frukt - den största skörden hittills, faktiskt!

I år tänker jag återigen beskära allt på träden som jag kan se är för tätt i kronan, men väntar och beskär resten till i vår. Det är lättare att se var "ögonen" sitter på vattenskotten på de grenar som ska bilda trädkronan när löven är borta, tycker jag.
Alltså: äppelträd går att beskära som man själv vill eller tycker är praktiskt. Det fungerar ju att beskära i mars också!
Kerstin på Gotland / feb 07 2004
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Leonardo i Stockholm / feb 10 2004

Du kan beskära äppelträdet nu i februari och mars månad. Det är helt okej. De flesta odlare beskär sina äppelträd på vårvintern då de har tid. Skaffa gärna en bok om trädbeskärning och en bra sekatör, så blir arbetet roligare.
Äppelträd ska inte beskäras för hårt, utan koncentrera dig på att ta bort döda eller sjuka grenar och kvistar och så alla vattenskott. Snittytorna ska helst aldrig vara mer än fyra centimeter i diameter.
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Anna NV Uppsala / feb 11 2004

Vattenskott är när det slår upp tätt med tunna raka nya långa skott direkt från den grova stammen. Det blir inte frukt på dem i första taget.. men efter ett antal år så växer även de till sig och det kan komma kortare knubbigare blombärande skott från dem. Tror jag...
Man kan inte ha kvar alla, det blir ogenomträngligt. Jag brukar ta bort i princip alla. Men om det saknas grenar på ett ställe, eller träden behöver föryngras nånstans i kronan, så kan man sköta om utvalda vattenskott så att de utvecklar sig till fruktbärande grenar. Precis hur kan jag inte säga tyvärr.
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Svante i Säve / feb 12 2004

Beskär rejält.
Öppen krona är vad man strävar efter. Du har några grenar som strävar rakt uppåt-De ska bort och ta allt, inget friserande. Det är aldrig bra. Kika i tidningar och på nätet, det finns mycket info om beskärning och är inte så konstigt som man kan tro.
Gå runt trädet och se om du har grenar som korsar varandra-Ta bort någon av dem i så fall. En rejäl och vettig beskärning gynnar trädet och det betalar tillbaka. Oftast skjuter det mycket vattenskott året efter en kraftigare beskärning, men de tar man nästkommande år om jag förstått det rätt.
Använd en grensåg, sekatörer lurar en bara till att ta småkvistar och inget träd blir vackrare av en futtig frisering.
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Ina D 2004

En utmärkt och pedagogisk länk om trädbeskärning:
www.juniper.se/tradvard/index.html
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Rolf i Västmanland / mar 30 2004

Beskär i omgångar eller njut av blommorna!
Om och hur man beskär gamla äppelträd är en ganska vidlyftig fråga. Jag valde att låta de gamla träden sköta sig själva och njuter av blomningen. Nya träd planterades för att få frukt. Men om ni vill beskära trädet så gör det i omgångar. Litet i år, litet nästa osv. Annars blir det alldeles för stor obalans mellan krona och rotsystem och trädet kommer att se ut som en igelkott av alla nya skott.
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Anna NV Uppsala / mar 30 2004

Beskärning kan göra underverk!
I gamla trädgården hade vi ett magnifikt blommande tätt och vildvuxet gammalt knotigt äppelträd som gav mängder av små sura äpplen. Vi hade ingen förhoppning om bättre frukt, men av någon skäl gav vi oss på det ändå. Vi tog bort flera grova grenar och glesade ut brutalt. Och tänk, vi belönades med riktiga sagoäpplen: Stora som grapefrukt, söta saftiga, med sådär underbart genomskinligt och rinnande fruktkött!

Jag minns inte om det blev någon igelkotteffekt. Men jag gissar att det var utglesningen som gjorde att trädet verkligen orkade få till stora och välmogna äpplen.
Monica z 4, Nässjö / jan 20 2013
Ronny / jul 14 2004

Äppelträd är tämligen beskärningståliga redan som unga. Man bör dock undvika beskärning då själva bladutspånget sker och allt för sent om hösten.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.