Annons
Senast inloggade Ulrika M Johnny KerstinH Bitte Hulkmamman/Anci
Annons

Fruktträd, sjukdomar övrigt

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

UPPDATERAD: 2013-01-27
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

Anonym / jun 29 2004
FRÅGA: Biggaråträd - hål i löven
Mitt två åriga biggaråträd har drabbats av någonting... Det är stora bruna hål i löven. Karten har trillat av. Toppen har dött så nu är det bara två långa grenar som växer utåt åt varsitt håll. Nere vid roten har det kommit fem nya skott som har blivit ca 40 cm långa, så mitt lilla träd kämpar för sin överlevnad... Hur ska jag rädda mitt lilla träd?
Jag har inte beskurit det någonsin, för jag vet inte hur jag gör. Första året som jag hade det fick jag rikligt med frukt för att vara ett litet träd (ca 1,20 m) /Vessie

SVAR från Åsa S
Ser det ut som någon skjutit med hagelbössa så kan det vara någon form av hagelskottssjuka. Hagelskottssjuka kan orsakas av både svamp, bakterier och virus. Tyvärr inte mycket man kan göra åt det.
De 5 nya skotten nerifrån roten låter som skott från grundstammen. Bigarråer ympas ofta på Prunus avium. Vill du ha ädelsorten kvar så brukar man behöva ta bort skotten från grundstammen.
Sanna B / aug 09 2004
Sprickor i fruktträdens bark (körsbär, plommon, äpple och päron)?
Det kan beror på temperaturskillnader under tidig vår. Om sprickorna är längsgående och eftersom de är på samma sida (väster); är detta mycket troligt...
Använd säckväv för att skydda/skugga stammarna. Träden brukar repa sig om inte skadorna är alltför stor, ge dem i alla fall ett år.
Ronny / aug 19 2004
Äppelproblem..
Att en del av dom blivande äpplena trillar av i ett tidigt stadium är oftast fullt normalt. Alla äppelträd (utom pelaräpple); sätter fler frukter än dom senare kan försörja å därför sker en naturlig kartgallring. Vissa sjukdomar kan också få träden att fälla karten i förtid.

Äppelmjöldagg ger en gråvit beläggning på bladen som också viker/rullar ihop sig. Senare blir dom oftast bruna och faller av. Svampen övervintrar som mycel i nästa års knoppar, dessa knoppar är smalare o tunnare än friska och också lite uppfläkta i topparna. Klipper man tidigt om våren bort såna så kan angreppen i vart fall reduceras.
Anonym / okt 12 2004
Krussjukan…
Ihopkrullade blad på vårt persikoträd!! Vi har ett persikoträd på friland (zon3-4) som är ca fem år och har burit ordentligt med frukt. Förra året upptäckte jag ett par ihopkrullade blad som jag tog bort,men i år ser nästan vartenda ett av de nyutslagna bladen ihopkrullade ut. Vad är problemet och hur kommer jag tillrätta med det? Trädet har precis avslutat en magnifik blomning.
Tack på förhand !! /Jerry

Krussjuka! Ar vanligt på persika. Men bladen blir då snarare buckliga än hoprullade. Orsakas av en svamp. /Bo

Visst är det krussjuka..
..och nån "vettig" bot finns inte. Svampsporerna sprids med regn och det nad som sägs hjälpa är att ha trädet under tak, men då ska man nog ha det från början. Har det en gång blivit smittat går det nästan inte att bli av med det. Svavelmedel kan hjäpa en del. Det finns ett "godkänt" som heter Kumulus, men jag har inte provat. Däremot har jag sågat ner och kastat 4-5 persikoträd och nektarinträd genom åren
Förra året köpte jag sorten Frost som ska vara motståndskraftig mot krussjuka men den har redan krulliga blad och intorkade skottspetsar... Men 10-talet kart på gång. Ska men ge upp kanske??

Vad som händer är att grenarna torkar in och karten faller och det blir mest paj av alltihop. Inte hjälper det i längden heller att klippa bort och bränna.
Problemet är "världsomfattande" och var ett av de vanligaste ämnena på den tiden jag frekventerade amerikanska trädgårdsforum (innan det här fanns);.. Lika vanligt ämne som rådjur och katter... /Kenneth på Söder

Persika+krussjuka+Kumulus...
JA, det fungerade (i år i alla fall); att spruta trädet och vattna rejält igenom jorden runtomkring. Det gjorde jag ett par gånger i våras. Jag behövde bara klippa bort en liten gren.
Nu vet jag inte hur det blir nästa år men trädet får ett år till på sig :)
Nu har jag hört att krussjukan går i vågor, kan vara besvärlig i några år och sedan knappt visa sig sen något år. Men det är värt att testa med Kumulus som också fungerar på annat som mjöldagg på rosor m m.
Vattna Kumulus i jorden också
Det rådet fick jag av en expert på krussjuka och jag lydde genast!
Svampen lever tydligen i jorden också, det är därför man ska ta bort bladen och bränna dom så de inte ligger kvar på marken. /Ketty i Åkersberga

Min "Frost" har också klarat sig bra från krussjuka i år. Jag sprutade Kumulus en gång i våras vid knoppsprickningen och har kanske tagit bort 3-4 blad med bucklor. Och 15 persikor blev det.
Menar du att man kan/ska vattna ner Kumulus också? /Kenneth på Söder

Knep
Bordeauxblandningen! Rätt eller fel, men nu har jag testat och väntar på resultatet. Jag har följt en del erfarenheter här i forumet rörande (vad det nu hette - Kumulus föreslår Kerstin listadministratör) ett svavelpreparat i handeln mot svamp som även jag prövat. Åren börjar med en ljuvlig blomning och sen när löven spricker ut krullar allt ihop sig för att sedan ramla av. Min erfarenhet är att avlövningen möjligen påskyndas av besprutningen, för att sedan följas av en ny och till synes frisk lösättning. Denna varar säsongen ut och man tror att allt elände är över. Men nästa vår upprepas allt igen. Men nu så ska vi se.. /Jerry

Knepet
Nja, bordeauxvätska är uråldrigt men får man verkligen använda det idag och är det effektivt mot krussjuka. Själv skulle jag nog dra mig för att dränka in mina persikor i kopparsulfat. /Kenneth K i Göteborg

Knepet
Ja, nytt är det nog endast för mig, men jag kan nog avstå från frukt något år till om trädet blir friskt. Just nu blir det ingenting. Om man får använda det idag är nog tveksamt. Detta är en inte alldeles rumsren rövare !! /Jerry
Kenneth på Söder / sep 21 2005
Päronrost: Säkerhetsavstånd till smittade träd, kinesiska enar etc?
400 meter...står det som "säkerhetsavstånd" i en bok jag har.
Kenneth K i Göteborg / sep 23 2005
Päronrost

Päronrost leder nog obönhörligen till att man måste ta bort trädet så småningom. Det blir både fult och ofruktsamt med tiden även om det kan dröja rätt många år. Thujahäckarna har ingen betydelse i sammanhanget. Däremot värdväxlar rostsvampen med en, framför allt kinesiska enar.

Rostsvampen värdväxlar med juniperus (en);. Vanligast är kinesiska enar men även övriga juniperusarter kan tjäna som värdar. Avsåndet har att göra med hur långt sporerna kan färdas med vinden men man brukar räkna med 400-500 m som säkerhetsavstånd. Det betyder att det är näst intill omöjligt att undvika rostsvampen i småhusområden. Alltid finns det någon som har en juniperus i sin trädgård.


Åsa S / apr 02 2006
Kräftinfekterade träd ska man inte klippa på vårvintern då sprids smittan väldigt bra via luften, träden bör istället klippas under JAS. Fruktträd med kräfta kan ge skörd och leva ett bra tag så man måste inte ta bort dem direkt.
Anna O / nov 08 2006
Päronrost, bli av med?
Det beror ju på hur du bor. I ett villaområde är det ju i stort sett omöjligt. Men om du har glest mellan grannarna så se till att päronrostens vintervärdar Sävenbom (Juniperus sabina); och andra trädgårdsenar som Juniperus chinensis, virginiana och squamata, inte finns inom en radie på ca 500 m.
Kerstin i Uppsala, zon: 3-4 / dec 05 2007
Kerstin i Uppsala, zon: 3-4 / dec 05 2007
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.