Annons
Senast inloggade Ulrika M ölandsboel zon I Linderödsåsen Anita i Gnesta MagnusAoT
Annons

Ogräs - kirskål

Bild tagen av Abies

UPPDATERAD: 2013-01-19
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

Yngve i Eslöv / maj 11 2006
Jag lägger ett ca 15 cm tjockt lager gräsklipp ovanpå kirskålen, trampar till det och får hålla ett öga på det så inte något blad tar sig upp, lägg på mer i så fall. Efter ca 3 månader är det borta, har inte kommit tillbaka på 3 eller är det 4 år. Är bäst på öppen yta, bland buskar och perenner är det svårt att få det att täcka intill så det kväver.
Heia / maj 11 2006
Kirskris
Jag skulle ta upp/plocka bort alla lökar, perenner o buskar
som ska sparas, plantera dom nån annanstans (en ny rabatt?);
och täcka kirskålsrabatten med ensilageplast några år....
Man vinner två saker: en ny rabatt/yessss/ och kirsfritt!
Annars kommer det bara att bli elände, varje år likadant;
slita i kirskål, lugnt i en vecka, slita i kirskål, lugnt i en vecka........
Lupo Montegrigio / maj 11 2006
Kirskris
Kris för kirs blir det om rensar bort alla gröna kirsblad och planterar myskmadra ovanpå kirsrötterna. Madran kväver det som kommer upp och sedan kan man lätt gräva bort mysket om man vill. Och det är vackrare att titta på än plast i två år... Snacka om biologisk bekämpning!
Eva i Torpabacken / maj 17 2006
bättre att klippa den...
Det funkar bra med isolerade bestånd - om man är mycket noga så svälter kersen bort till sist.
Det är litet svårare med bestånd som hänger ihop med ett område där man inte kan hålla efter den. Exvis i min rabatt som gränsar till hagtornshäcken. De håller sig ganska bra på mattan, sprider sig inte så fort, men så länge någon del av växten får grönska vandrar de in från häcken igen.
Anne Sofie / maj 17 2006
Att gräva bort kirskål...
...gick däremot inte.
Förra sommaren grävde jag ur 30-40 cm i "ogräslandet" och bytte ut jorden, men de uslingarna kommer igen, om än i betydligt svagare form.
Nina Å / maj 27 2006
Vitbrokig kirskål
Jag planterade den brokiga för nåt år sedan fritt i rabatten, den var inte helgalen, men nog spred den sig!! Vågade inte lämna den kvar då, utan förpassade den till kruka. Men ännu ett par år efter att jag grävt upp den, så dyker små skott upp i rabatten som jag nyper av vartefter. Så nog är det livskraft i den brokiga också!!
En bekant har den fortfarande fritt i rabatten, den dyker upp lite här och där. Men faktiskt inte så expansivt som den ogräsliga(!);, vanliga sorten...
Gunilla i Ekeby / jun 01 2006
Kirskål
Hela vår tomt var full av kirskål när vi flyttade hit. Nu har jag ingen kirskål alls i trädgården längre men fortfarande växer den frodigt inne i häcken mot ena granntomten som fortfarande är full av kirskål. Jag har aldrig använt gift eller täckt med något utan bara handrensat. Det tog ett par år att bli av med alla rötter. Om man använder en liten handgrep eller kultivator och lossar jorden runt kirskålen och är lätt på handen får man upp hela rotsystemet. Minsta avbruten rotbit blir en ny planta. Därför använder jag aldrig spade eller hacka när jag rensar ogräs. Svårast är just att bli av med rötter som växer inne i buskar mm. Ibland kan det nog vara lättast att ta upp busken och rensa helt rent innan man planterar den på samma ställe igen. Längs med häcken tar jag bort allt som är på väg in i min trädgård, inne i häcken får den vara kvar och där stör den mig inte heller. Det går alltså att få bukt även med kirskål men det tar tid.
Lasse S / jun 12 2006
Bekämpa kirskål med stjärnflocka!
Jag har aldrig lyckats rensa bort kirskål helt och hållet, men med andra starkväxande växter kan man vinna över kirskålen. Bäst i min erfarenhet är stjärnflocka. Rensa bort kirskålen så gott det går på våren och sätt fröplantor av stjärnflocka mitt i alltihop, ju tätare desto bättre. På två år har stjärnflockan tagit kommandot över kirskålen. Den är själv duktig på att sprida sig över alla gränser så ha det med i beräkningen. Men det betyder också att den sakta erövrar mark från kirskålen alldeles på egen hand. Det funkar bäst med starkväxande trädgårdshybrider, orignalet som manhittar i många gamla trädgårdar har inte samma tillväxtstyrka.
Även jättedaggkåpa håller kirskål i schack. Kanske kommer något snabbväxande skott av kirskål att växa fram innan daggkåpan får upp ångan på våren, men sedan är bladverket ogenomträngligt. Och daggkåpan får visserligen fröplantor den med, men inte i samma våldsamma omfattning som stjärnflockan.
Karola / nov 16 2006
När grannen har kirskål
På kolonilotten har jag nergrävt en plastremsa lodrätt i marken ca 30 cm och kirskålen tar sig inte under. Man måste se upp så det inte blir hål i plasten när man gräver med grepe, för vid minsta hål kommer kirskålen igenom. Så det kan vara lönt att satsa på litet tjockare plast. På lotten sticker remsan upp litet ovan mark, annars tar sig kirskålen över. Vet inte hur man gör ett snyggt avslut, men kanske en bit markduk med grus eller en kant av sten?
Kenneth på Söder / sep 18 2007
Roundup på Kirskål?
Det funkar på kirskål, men dels tar det två-tre veckor innan de tynar bort OCH vartenda litet blad måste sprutas. Förresten pensla på är bättre än att spruta. En endaste droppe på en växt kan döda den. Bruna fläckar på bladen tyder på att det börjar få effekt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.