Annons
Senast inloggade Ninnie i Ramlösa Rikke Lisa H susanne gunillaT
Annons

Rådjur

Mest om avskräckningsmedel

Bild tagen av Anna NV Uppsala

UPPDATERAD: 2013-01-19
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

David i Södertälje / feb 06 2004
Här är receptet på äckelsörjan:
Blanda ½kg blodmjöl med 5 liter vatten och förstärk blandningen med 2 dl amoniak i en spann, med lock.
Rör om blandningen och doppa bitar av oasis, som du fäst på bambukäppar, i äckelsörjan. Placera ut käpparna i rabatterna.
Doppa om efter 1-2 veckor. Själv så doppade jag bara en gång i våras, när tulpanbladen började komma upp. Därefter så drabbades jag av latmasken och strödde bara ut lite blodmjöl i rabatten ;o);

Ett annat recept, som jag dock själv inte prövat på, är följande: Blanda krossad spansk peppar, krossad vitlök och blodmjöl med vatten. Låt det stå över natten. Sila och tillsätt några droppar såpa och en matsked matolja. Spruta blandningen på de växter du vill skydda mot rådjur och annat vilt. Enligt min kemistgranne så ska man slänga i lite krossade kryddnejlikor också. Då lär blandningen bli mycket lik den man kan köpa dyrt i affärerna.
Marie från Tierp / feb 06 2004
äckelsörjan,
en vanlig syltburk av glas,gör små hål i locket häll i "äckelsörjan" o skruva på det perforerade locket. Sörjan är nu skyddad mot regn men tillräckligt med doft sipprar ut genom hålen. Jag ställer ut flera burkar i rabatten om det behövs.
Kim / feb 07 2004
Frågor om Antignag
Hej, Antignag fungerar också på vintern. Jag brukar använda det på mina cypresser där rådjuren stångar av basthuden, nu har de slutat med det. Det kan gå 2 - 3 månader mellan sprayningarna på vintern, något oftare på sommaren då plantorna växer. Att det regnar gär ingenting. Man duttar på med medlet, det blir lite blåaktigt på växterna men det försvinner när det torkat. Medlet luktar illa för rådjur och hare och smakar dessutom illa. En sprayburk kostar ca 100 kronor. Jag har gjort slut på 3 brk i år och det hjälper jag garanterar. Har rosen The Fairy och den gillar rådjuren mycket, i år har jag lyckats hålla dem ifrån rosorna med att spraya allt eftersom knopparna kommer.
Hepe / feb 21 2004
Vi bor ju lite avsides nere i rådjursmarker, och varje år har vi haft besök av många rådjur. Jag har inte varit nämvärt intresserad av trädgården på många år så jag har inte brytt mig, förutom oron att hundarna ska jaga dem. Jag har massor av hundar (nåja, 3 stycken plus dotterns lillfjant); men det har inte verkat bekymra rådjuren nämvärt. Ett år sov till och med ett rådjur under en bärbuske, 6 meter från huset???
Men i fjol och i år, inte ett enda rådjur, inga rådjursspår i snön på tomten trots att jag ser spår av rådjurs-stigarna ganska nära. Vad har hänt? Jo ser ni, det jagas ju runtom i skogen, och hundarna släpar alltsomoftast hem något äckligt ben som blir kvar efter slakten. Benen har jag pulat upp i grenklykor i träden runtom huset. Inte för att avskräcka rådjuren, även om effekten verkar ha blivit denna, utan för att bli av med äckelbenen så inte hundarna forstätter bära dem på kisspromenaden runtom stugan.
Tanken var väl alltid att ta med benen och slänga dem på hemvägen, men det blev sig aldrig (jaja);. Nu tror jag att benen som dinglar lite här och där i träden runtom stugan avskräcker rådjuren rejält. Måste väl vara samma effekt som blodmjöl?
Karin på Ärtan / feb 23 2004
Min svärmor sparar sitt hår när hon klipper sig. Sen paketerar hon håret i strumpbyxor till små bollar, ca pingisbolls storlek och hänger ut vid gränsen samt på särskilt smaskiga växter. Har varit mycket effektivt!
ral / mar 06 2004
Jag har en Getingsnurra sedan 2 år inte bryr mina rådjur sig om den, har andra snurra med, sådana man köper på tivoli, de plus CD skivor hjälpte inte mycket. Denna sommar ska jag ställer en radio i växthuset, hoppas det hjälper
Ninni i Linköping / mar 06 2004
Getingsnurra
En söt vindsnurra i form av en geting kanske kan vara något www.vindsnurror.nu/index.htm
Charlotte i Sthlm / mar 17 2004
blodmjölspinnkorvar
Förra året gjorde jag blodmjölspinnar i olika höjder och satte bland tulpanerna och det fungerade faktiskt bra. Jag köpte tubgas på apoteket som jag fyllde med blodmjöl. Blodmjölskorven satte jag på blompinnar som fick stå och dra i vatten fem minuter innan jag satte ut dem. Jag tog en svätt med ammoniak i vattnet också, men det ska tydligen inte vara nödvändigt.
Efter kanske två veckor tog jag åter och satte dem i en bytta med vatten och en skvätt ammoniak för att riktigt sätta fart på blodmjölet igen. Men regn stör inte alls eftersom det håller blodmjölet fuktigt.
Marilla / mar 26 2004
När vi flyttade in i vårt hus fick vi ärva en säck med gammal fårull. Den fungerar jättebra att knyta i små nätpåsar och placera "strategiskt" bland blommorna.
Anna i Mjölby / mar 26 2004
Tjaa... En och annan bur av kycklingnät blir det! Just nu lägger jag mest ganska missprydande ris över de stackars snödroppar som är kvar! Testade med bara blodmjöl i somras, men det var inte speciellt verksamt. Det kan ju i och försig bero på att det regnade bort på nolltid...
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.