Annons
Senast inloggade Gunilla i Ekeby KerstinH arndt ölandsboel zon I Lalla  zon 2-3
Annons

Skadedjur, löss, spinn

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

UPPDATERAD: 2013-01-27
AV: Anna NV Uppsala

KOMMENTARER

Isabell i Uppsala / jun 04 2004
Såpsprit mot löss
Såpsprit bör gå att köpa på apoteket, vad jag har fått höra. Spädning till arma saintpaulior bör vara 1/3 dl såpsprit i en liter vatten.
Adrianne zon 2-3 / jun 21 2004
En äldre farbror gav mig rådet att spruta med en del filmjölk, en del rödsprit och sju delar vatten, när jag hade fått massor av löss på min New Dawn. Sedan har det varit mitt dundermedel mot lössen.
CillaLu / jul 02 2004
Löss i äppelträdet!!!
Det finns många slags löss som gillar äpple, men det är inte så ofta de skadar träden så att det blir allvarliga problem.
Löss som kommer nu (sommaren); är generellt mindre farliga än de som kommer tidigt vid vårsprickningen. Nu har träden utvecklat blad och de flesta vuxna träd tål tom att kalätas bara de fått ha blad en period över säsongen.

Bladlöss suger ju näring ur bladen och deformerar dem. För det mesta märker man ingen skillnad på träden alls i tillväxt mm, men om en stor del av bladmassan blir deformerad märker man att trädet växer mindre det året.

För löss som specialiserat sig på äpple och som kan göra större skada som att sätta ned tillväxt och fruktsättning helt är det oftast mest effektivt att spruta en olje-emulsion på äggen när knopparna börjar svälla på våren. (Enkel egen blandning är 1/2 lummet vatten och 1/2 majsolja som man skakar väl.);
kommer löss senare brukar jag vattenspruta hårt med vattenslangen. jag tar samma rundor i träden som jag gör när jag beskär dem, fast denna gång med vattensprutan.
Man behöver inte få bort alla för att hjälpa trädet, det räcker med att störa ut hälften av lusaktiviteten så har man halverat trädens problem. Det är ofta mer än tillräckligt.
Åsa S / jul 02 2004
Löss i äppelträdet!!!
Ingen fara är det uppväxta äppelträd påverkas de inte speciellt mycket av bladlusangrepp, själva frukterna kan bli lite buckliga ifall lössen sugit på dem men det är just inget annat fel på frukten utan den brukar gå bra att äta. I år är det ett riktigt lusår. Unga träd kan man hjälpa genom att bekämpa löss men man bör då börja när de första lössen dyker upp. Spruta nu när de är skyddade inuti de hoprullade bladenb är ganska lönlöst de flesta medel såpvatten, såpsprit, pyretrummedel och liknande tar bara död på lössen ifall man sprutar direkt på dem vilket innebär att man isåfall måste rulla upp bladen och spruta. Naturen tar hand om lössen efter ett tag, jag har inte sprutat moot löss på åratal och jag verkar inte ha de mängder löss alla andra har, jag har en massa feta blomflugelarver + nyckelpigor/nyckelpigelarver och de håller luspopulationen nere. Det är bara innan de naturliga fienderna dyker upp som jag klämmer löss för hand på en del växter.
Rolf i Västmanland / sep 29 2004
Bladlusbekämpning på fruktträd

Flera har berättat om bekymmer med bladlusangrepp på fruktträd och jag vill gärna berätta hur jag gör för att begränsa dessa angrepp. Tidigt på våren, precis när man ser att knopparna börjat svälla så mycket att man kan ana litet grönt i knoppspetsen så blandar jag till en såplösning av 0.5 dl flytande såpa (inte tvättsåpa);, 0.5 dl rödsprit och 2,5 liter ljummet vatten. Med den lösningen sprutar jag träden så noga jag kan. Väntar man tills knopparna spruckit upp ännu mer så är det inte lika effektivt, för lössen har då krupit in och gömt sig i de små bladanlagen. Efter några års behandling på detta sätt har jag väldigt litet bekymmer med löss på fruktträden.
Hanna04 / jan 27 2005
Dränka sorgmyggor
För att ta död på själva flugorna som lägger sorgmygge-äggen, ställ ut skålar (som helst ska vara gula inuti); med vatten och några droppar diskmedel i. Flugorna söker sig dit och drunknar pga diskmedlet "tagit bort"
CillaLu / apr 27 2005
Lusbehandling med majsolja

På träden ska de på innan knopparna spricker. Äggen finns i små veck kring knoppen och lite varstans, och det är dem man kväver. När knoppen spricker med bladen är det lite för sent.
Håll majsoljan ljummen, blanda med vatten så att den går att spruta och skaka flaskan/pumpen lite då och då. Spruta på grenarna och hela trädet om du orkar med en dags mellanrum, 3-4 ggr.
När bladen spricker ut kan man frtsätta "behandlingen" med vattenstråle. Ju tidigare man stör lössen desto större chans att minska deras mängd under sommaren.
Rupestris i Halmstad / maj 13 2005
En säker metod mot bladlöss.
Under många år hade vi svåra problem med svarta bladlöss på plommon och körsbär. Myrorna flyttar upp och runt de stora vinglösa bladlösshonorna under våren. Vi stoppar myrorna med ett hinder, och slipper därför vårens invasion av löss på det skira bladverket. Vid tidigt angrepp rullar bladen annars ihop sig och gör det omöjligt att bekämpa lössen. Buskar med flera stammar får lita myrmedel runt stammarna, vilket också avskräcker myrorna. Vi har smetat ett trögflytande fett på plastkragen. Man tager vad man haver. Vi har smetat på ett trögflytande smörjfett. Se bara till att myrorna inte kan krypa under hindret. Man kan också knyta fast limringar som man under hösten använder mot frostfjäril.
Buskar med flera stammar får lite myrmedel omkring stammarna, som avskräcker myrorna.
Snigeln / maj 13 2005
Klisterfällor!
De GULA används mot sorgmyggor och de BLÅ mot trips. Efter att ha testat både i fönstret och en väninnas växthus vill jag verkligen rekommendera dem. Man blir häpen över hur något så enkelt fungerar såpass bra. Testa själva - de kostar några tior.
Åsa S / maj 13 2005
Klisterfällor!
Klisterfällor brukar finnas i trädgårdsbutiken det brukar nog mest finnas gula klisterskivor (ofta finns de bland växthustillbehör);. Det finns också små klisterlappar som ska sättas fast på hållare som sticks ner i krukorna men de brukar vara dyrare.
Klisterskivorna är rejält klistriga så har man långt hår gör man klokt i att sätta upp det innan man går runt och vattnar, annars har man klisterskivor i håret och det är inget kul.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.