Annons
Senast inloggade margareta z2-3 Ingrid z 5 ölandsboel zon I Ulrika M Owe J (Slöinge);
Annons

Sticklingar från MÅRBACKA-pelargon?

Rosa / Zon 3-4
sep 01 2009 / 14 Kommentarer / 4966 visningar

Läste någonstans att om man tog sticklingar just nu, så rotade dom sig lätt. Och det har mina verkligen gjort. Fina rötter i vatten!

Frågan är nu, hur jag skall behandla dem över hösten - vintern - våren så dom mår bra till våren igen?

LT

Kommentarer

Helena EW / sep 02 2009 / 10:47
Plantera i krukor, ställ i ljusa fönster eller under växtbelysning. Vattna lagom - dvs sparsam vattning! Låt jorden torka upp mellan varje vattning. Om rötterna står blött så ruttnar de lätt under vinterhalvåret. Titta till dem ofta så att de har det bra så minskar risken för att de ruttnar, drar på sig sjukdomar eller vissnar.
Vera / sep 02 2009 / 10:54
Jag har fått (tack Lena från Valentuna) flera fina rotade krukade pelargon sticklingar och undrar om dem bör omplanteras nu innan vinter eller stanna i sina sommarkrukor. Kanske borde jag kolla rötter? Tacksam för råd..
Helena EW / sep 02 2009 / 14:38

Jag kollar alltid rötterna i mina krukor som stått ute över sommaren. Om krukan är för liten så får de en storlek större kruka och lite ny näringsrik jord så är chansen större att de överlever vintern.

 Jag kollar också rötterna i jakt på rotlöss som drabbar pelargoner och som är extremt smittsamt. De syns som millimeterstora vita kryp och de visar sig som vitt nät eller avlagring inuti krukan. Smittade plantor åker i soporna när jag tagit bort alla toppsticklingar. Resten av pelargonbeståndet kollas noggrannt om man fått smitta.

Rosa / Zon 3-4 / sep 02 2009 / 23:47

Helena EW Tack så jättemycket för tips. Jag skall göra som du föreslår.

Moderplantan hoppas jag klarar sig också. Den ser lite sned ut i formen, men den har blommor på gång igen.

Eva H / sep 14 2009 / 15:53

Hej Helena!

 

Du har redan fått svar men jag tänkte fylla på med mina erfarenheter också. Jag övervintrar mina pelargoner, sticklingar eller små plantor i fyrkantiga krukor i godislådor. Går precis ner 4 st i en låda. Om det behövs så kan man beskära rotsystemet. Sen ställer jag dem tätt och sätter lysrör eller lågenergilampor ovanför, rätt nära. De får stå torrt, med bara lite vattning, och ingen näring fram till januari när ljuset börjar vända. Om man behöver sticklingsmaterial är det rätt bra att ha dem under lysröret i köket och vattna med näring. Då brukar de skjuta nya skott rätt fort. 

Alla pelargoner får gula blad när ljuset minskar, hos mig i alla fall.  Lycka till med dina bebisar :-)

Eva H / sep 14 2009 / 15:54
nej men det var ju Helena som svarat, det var ju LT som frågade. Hoppsan! 
Rosa / Zon 3-4 / sep 14 2009 / 20:09

Eva H Tack skall du ha för dina tips! Det är alltid bra att få råd från olika håll.

Mina sticklingar ser fina u, men jag ahar dem vid fönstret i köket på en bricka just nu. Kanske jag måste fixa med belysning och sånt då?

Eva H / sep 15 2009 / 10:38

En skrivbordslampa med en lågenergi-spotlight och en timer, sen klarar de vintern. Ja, lite vatten är nog nödvändigt också :)

Lycka till LT!

Rosa / Zon 3-4 / sep 15 2009 / 23:21

Eva H   Tack snälla Eva!

Nu skall jag verkligen försöka att göra mitt bästa. Jag har tidigare alltid tyckt att detta med belysning har verkat krångligt, men du beskriver det som om jag skulle klara av detta! Återkommer med resultatet.

Eva H / okt 17 2009 / 13:31

LT!

 

Har pelargonerna fått nåt ljus nu? Mina står inne men inte har jag fixat belysningen....man borde leva som man lär. Tur att jag hittade ditt svar, nu fick jag lite energi till att gå upp på övervåningen och se hur det har det. De kanske vill ha lite vatten också, de blommade när de fick komma in. Brukar bli lite skräpiga ett tag på hösten, sen går de ner i viloläge.

Berätta hur det går!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
 

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.