Annons
Senast inloggade Bitte Hulkmamman/Anci Owe J (Slöinge); Marianne i Knivsta kerstin z 5-6
Annons

Ang inköp av lök ! benmjöl bra ? varför ?

Thomas
nov 05 2009 / 10 Kommentarer / 317 visningar

Köpte ju lite lök igår,blandade Allium, Narcisser,Fritillaria,Iris,och olika Tulpaner.Undra nu detta m benmjöl,vad är det i det som verkar gott för löken ? Har ju satt utan o ej märkt skillnad !! Finns det något annat som är bra att använda till lökar.Undrar också !! det står att löken skall upp under sommaren,för att vila,har aldrig gjort det,gör ni andra så ?

Kommentarer

Svante i Hisings Backa / nov 05 2009 / 12:08

Det är väl bara tulpanerna som mår fint avatt bli upplockade, de vill ju vila torrt över sommaren.

Annars är benmjöl superbra, lättillgängligt med PK och hårt bundet kväve som släpper långsamt, fungerar som en utmärkt bakgrundsgödning åt allehanda ting, inte minst lökar.

Thomas / nov 05 2009 / 12:11
Svante ! menade Tulpanerna,men liksom vad händer då m dom,ligger dom i sin törnrosasömn för att ladda till hösten då ? Måste då mao köpa lökkorgar ,annars blir det jobbigt.
inaktiv medlem / nov 05 2009 / 12:20
Det är väl främst tulpaner som man tar upp för de växer ju  naturen i kruttorra områden  och går i vila under sommaren. Planterar man dem i en torr brant så klarar de sig men många villa sortera lökarna och bara plantera tillbaks de blombara. Lökar vill ha en jämn näringstillförsel = mat alla dagar och benmjölet ger en jämn näringstillförsel i 2 år, tredje året svagare tillförsel dvs långsamt lösigt kväve i motsats till blodmjöl som ger en snabbdusch ikaså är det mesta i gödselväg snabbverkande.
Thomas / nov 05 2009 / 12:24
Sorry nu !!! men bara dom blombara ? Blommar inte alla då ? Är lite trög pga feber.Så blodmjöl är bra att ge som x-tra pusch då så att säga.
Thomas / nov 05 2009 / 12:24
PS kastar man dom som ej blommar då ? DS
Svante i Hisings Backa / nov 05 2009 / 12:36

De sover gott under sommaren och mår bäst av att förvaras torrt då. Sen laddar de batterierna under hösten, tillväxten sker då.

 

Svante i Hisings Backa / nov 05 2009 / 12:37
De sätter ju massor med sidolökar och de blommar som regel inte på många år. kan man leva med blasten så låt dem vara kvar, annars så behåller man de stora bara.
Rupestris i Halmstad / nov 05 2009 / 13:02

Det är väl lämpligt att starta lökåret på hösten när man sätter dem. lökarna är då laddade med energi i form av socker. under hösten tillväxter lökarnas rötter med hjälp av den i löken lagrade energin. rotbildningen tar ca 8 veckor och sker bäst vid jordtemperaturer mellan +6 och +12 grader. under vintern går lökarna i vila. När jordtemperaturen stiger och ljuset tilltar, startar blad och blomstjälkarna att växa med energi från lökarna. När lökarna  utvecklar sina blad startar vårens omvanlig av solenergi till lagringsbar energi i de nya lökarna. det är först nu som växten behöver gödning.

Vi samlar alla icke blombara lökar i en säskild bädd.

Thomas / nov 05 2009 / 13:17
Ok då tackar jag för alla svar,men går nog inte ut ännu i trädgården.Blåser som bara den o snöblask.Hej Hopp
Yvonn i zon 4-5 / nov 05 2009 / 16:28
Förutom benmjöl: Blodmjöl pudrar jag ut på våren när rådjuren börjar leta tulpangrönt. Det håller dem borta men är dessutom en jättebra startmåltid för tulpanerna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
 

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.