Annons
Senast inloggade Bitte ingerls Anette på Solbacken MOGU Johnny
Annons

Daggkåpa

Linda i Etelhem / Zon 1
okt 08 2011 / 13 Kommentarer / 11846 visningar

Hej!

Läste i AoT att daggkåpa kan va ganska invasiv och blev lite orolig. Jag satte tre stycken i våras, mellan kaukasisk förgätmigej, nån sorts höstaster, liteprästkragar och riddarsporrar tror jag det är närmast, det eller stormhatt. Inget har växt så bra i sommar eftersom det blev så torrt. Full sol, ganska torrt vanligtvis men frodigt. Tror ni den kommer att bli jobbig?

/Hälsningar Linda

Kommentarer

Anki V, z(4)-5, Ångermanlandskusten / okt 08 2011 / 15:46
 

Hos mig är den inte jobbig såvida jag hinner klippa bort överblommat innan de sätter frön. Får de fröa av sig blir det lätt en matta av små daggkåpor intill moderplantan.

 

/Anki

Leena Mariestad / okt 08 2011 / 15:51

I augusti grävde vi upp åtta daggkåpor, de planterades 2009 som små, söta plantor. Nu var rotsystemet 50 cm under jorden, diametern på plantorna 80 cm (med alla blad) och vi behövde både spade, grep och spett innan vi fick loss dem. En hel dag gick åt att få upp fanskapen!

Jag har alltid klippt bort blommorna så fröplantor har jag inte esvrats av. Det är morderplantorna som blev till monster! Aldrig mer en jättedaggkåpa, nu håller jag mig till fjällkåpor!

Linda i Etelhem / Zon 1 / okt 08 2011 / 15:54
Då ska jag nog flytta dem, funderar ändå på vad jag ska sätta i en ny rabatt på norrsidan av uthuset, där kan de få härja frittbredvid kärleksörten.
Inger R, Zon1-2 / okt 08 2011 / 16:45
Men daggkåpan är så vacker, både blad o blommor så i vår trädgård får den definitivt stanna kvar.
Leena Mariestad / okt 08 2011 / 16:58

Den är jättevacker! Men som sagt, våra tog över. Har sällan skådat ett liknande rotsystem, synd att jag inte tog bilder.

Fjällkåpan är så mycket gulligare och lyder trädgårdsmatten bättre :)

Eva i Falun z5-6 / okt 08 2011 / 17:08

Jag älskar jättedaggkåpan och använder den som kantväxt i flera stora rabatter. Den kan alldeles på egen hand hindra gräsmattan att invadera en rabatt. MEN den gör verkligen själ för namnet JÄTTE-daggkåpa, för den blir stor när den trivs. Om det är bra eller dåligt beror förstås på var man planterade den och vad man hade för förväntningar. Det går jättebra att inte bara klippa av överblommat utan också en hel del av bladen så kommer ny lite mer kompakt grönska. Nästan som att klippa en häck.

inaktiv medlem / okt 08 2011 / 17:09

Om man är rädd att daggkåpan tar över är den rödskaftade daggkåpan Alchemilla erythropda ett alternativ. Växer tuvor och har samma färg på blommorna som den vanliga daggkåpan.

Alpkåpan Alchemilla conjuncta - som många kallar fjällkåpa (den riktiga fjällkåpan är mycket ovanlig i odling) är också jättefin men den har ett helt annat uttryck.

Jag har dem alla tre och trots att den vanliga breder ut sig så vill jag inte vara utan den.

 

minka z 3. / Zon 3 / okt 08 2011 / 17:19

Jag har haft dagkåppa sedan 1970. Den sprider sig inte, stanna fint på sin plats, breder lågom ut sig. Jag har aldrig klippt bort blommarna men till min sorg aldrig hittat små plantor.

Under dessa plantor växer inget annat, kommer inte upp några frö heller, så en bra marktäckare. Former en fin halv bol av bladen.

Det kan bli många plantor när man delar den o det gör jag själv (jag är handikappat). Jag har antagligen en annan sort än Leena??

Jag tycker bara det är lite synd att blommorna så gärna lägger sig, skulle vilja att dom stod upp lite bättre.  Men blommorna håller sig fint inne, fint i boketter med andra blommor.

 

Greta i Österbotten / okt 08 2011 / 18:53
 Jag har tre olika sorter,den stora en mindre variant samt den lilla fjälldaggkåpan och jag skulle inte för något i världen vilja vara utan dem.Det gäller ändå att tänka sej för var man planterar daggkåporna.Deras rotsystem är jättelikt.Jag hade satt några av den mellanstora sorten mellan 2 rosor ,Grootendorstar dessutom,men blev tvungen att gräva bort den senaste vår.De höll helt enkelt på att ta över och då är inte Grootendorst  någon liten ros !Som kantväxt är den ypperlig.Inget ogräs tar sej förbi dem,inte.
Harvey / Zon IV / okt 08 2011 / 18:59
Rätt växt på rätt plats, osv... Jag har fått flytta runt både daggkåpor och flocknävor för dom blir gigantiska hos mig. Men dom sprider sig ju inte med utlöpare, så ser man bara till att dom har rejält med utrymme, och klipper bort det utblommade så dom inte kan fröså sig överallt, då är domju väldigt fina :-) Mina jättedaggkåpor blommar nu, och dom är så fina i buketter med höstblommor och annat.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
 

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.