Annons
Senast inloggade Ulrika M Marianne i Knivsta Anette på Solbacken Ismene2 Bitte
Annons

Klematisstekel?

agnetha Zon 3
jul 04 2012 / 3 Kommentarer / 505 visningar

Hjälp vad ska jag göra . Idag har jag gått och rivit ner en massa klematis som hade fullt med knutor på stammarna. Såg några gröna larver. Ska man spruta (gift) med något. Är det något mer man kan göra. Vill bli av med det , dom kaläter ju klematisen.

Kommentarer

Maij i Västerbotten zon 5-6 / Zon 5 - 6 / jul 04 2012 / 20:23
Här hos mig sker oftast  'stekelangreppen' på klematisarnas nytillväxt. Jag klipper då helt enkelt bort skotten. Hittar jag knutor på sånt jag vill klippa, skrapar jag bort dem. Sånt här går bra så länge larver inte utvecklats eller klematisen hunnit bli så stor att man inte längre har en chans komma åt. I övrigt gäller att klämma ihjäl, plocka, plocka och ruska på klematisen så larverna trillar ner på plast eller annat jag lagt ut under plantan - o som sen förstås tas bort. Kall hård vattenstråle, såpvatten och i sista hand pyrex gäller hos mig. Någon gång har det hänt att en klematis (oftast ur attragenegruppen) inte gått att rädda och kalätits (den har dock kommit tillbaka i slutet av sommaren) och man får då istället lägga sina krafter på att i god tid mota angreppet påföljande säsong. 
Maij i Västerbotten zon 5-6 / Zon 5 - 6 / jul 04 2012 / 20:33
Naturligtvis skrapar jag i de fall jag INTE vill klippa!
Mimika / jul 04 2012 / 22:24
Jag mosade en igår. Den enda jag sett i år faktiskt. Förra året tog den över helt, jag fick panik och klippte ner en jättelik alpklematis och bar iväg den utanför tomten. Det kan man kalla panik. Vattna jorden med såpvatten skrev någon.-..  så det gjorde jag nog tre ggr under våren.. där.. ute iskogen, och på de platser i trädgården där den härjat. Det hjälpte ända tills idag... nu har jag järnkoll på dem. Inga knutor och inga larver ännu. 
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
 

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.