Annons
Senast inloggade Ninnie i Ramlösa Rikke Maij i Västerbotten zon 5-6 katarinah Z3 Eva i Krusboda
Annons

myror i trädgårdslandet

ostgote
apr 13 2009 / 13 Kommentarer / 9180 visningar

Vanliga stackmyror har invaderat grönsakslandet! Är det någon som vet hur man får bort dem på ett giftfrit sätt?

Kommentarer

Kenneth på Söder / Zon 1-2 / apr 13 2009 / 23:38
Vattna ordentligt så trivs de inte. Men bor de där? Nä??? Om de är där ändå, ska du vara glad. De är glupska rovdjur som äter upp "din" ohyra. Larver, löss och andra kryp tar de.
Tant Grön / apr 14 2009 / 10:15

Jag hittade två myrbon igår, ett i grönsakslandet där de verkar trivas invid träkanten, har pallkragar. De andra bor vid en ros, inte konstigt att den fick svartfläckssjuka förra året. Myrornas underjordiska gångar dränerar ut marken och rosor torkar.

Myrr kan man ju använda, men det är giftigt och rekommenderas inte i grönsaksland. Där jag la myrr förra året dog även två dahlior och en planta timjan, dess o-myrrade grannar växte förträffligt! Så jag tänkte göra i år som Kenneth föreslår, vattna bort dem.

Sofia / apr 14 2009 / 10:28

Myrorna är alltid galna och invaderar områden på våren, de lugnar snart ner sig och försvinner. Jag har ett hörn av trädgården som alltid är helt invaderat under tidiga vårar men om några veckor märks de inte ens.

Är de ett problem senare är mitt tips också att vattna och ta myrr (dock inte samtidigt...) Men avvakta tills vårhysterin lagt sig för att se om de verkligen är ett problem. De gör ju som Kenneth skrev en hel del nytta också!

Att försöka flytta en myrstack är inte kul, extremt svårt och resulterar alltid i att de lokaliserar sig någonstans i närheten iaf. Ofta på ett ännu sämre ställe...

Sofia 

 

 

 

 

Tant Grön / apr 14 2009 / 10:34
Är det en myrstack om man hittar ägg när man gräver? Det gjorde jag...
Kenneth på Söder / Zon 1-2 / apr 14 2009 / 13:21
Svartmyror och stackmyror är inte samma sak...
Tant Grön / apr 14 2009 / 13:34

Ok, myror är inte mitt fält inser jag... och lik förbaskat ska de bo här? För att komplicera det ytterligare så har vi nog två sorters myror här: en liten svart sort (svartmyror?) och så små röda, vet du vad det kan vara för sort Kenneth? De såg rätt harmlösa ut, inga präktiga röda "pissemyror" eller vad man nu kallar dem. Blev biten av en sådan som barn, på ett olämpligt ställe, under en campingtur, hm...

Kenneth på Söder / Zon 1-2 / apr 14 2009 / 13:37
Inte frö att myror är mitt gebit heller, men är de stora som svartmyror men rödgula, så är det nog "ettermyror", "etterkajor" kallar vi dem i Värmland. Dem ska man inte låta sig bitas av...
Tant Grön / apr 14 2009 / 13:46
Ostgote, förlåt att jag kapat din tråd! Men nu blir jag orolig, de röd-gula var små och ynkliga, tror du det kan vara den bitska sorten? För isf tar jag nog i med hårdhandskarna, det var inte ett av mina bättre barndomsminnen om jag säger så...
Rolf i Västmanland / Zon IV / apr 14 2009 / 14:33
De små röda har vi alltid kallat pissmyror och de är inte alls roliga att få på sig. Prova att köpa myrdosor och täck över dem så inte solen torkar upp giftet. Dosor är bra om man inte vill få gift i jorden.
JennyN / apr 14 2009 / 14:44

Jag är alls ingen myr-specialist, men vi har små svarta, stora svarta, små gula och små röda som jag "bekämpar". :-)

Jag brukar flytta bort "boet" om jag hittar det när jag gräver. Dvs larver & ägg. Handskar och spade och skottkärra. Sedan vattnar jag som en galning i ett par veckor.

De planterar ut löss på växterna har jag hört, så de kan mjölka dem, och försvarar lössen mot angripare. Hos mig snor de fröna jag sår i grönsakslandet. Å andra sidan har jag hört att de hjälper till med att så och sprida t ex blåsippor.

I grönsaksland samt rabatter försöker jag att flytta på dem, på övriga ställen får de hållas...

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
 

Problemlösning September

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Snart byter vi plattform - verifiera din epostadress

I juni kommer Allt om Trädgård att byta teknisk plattform. Vi värnar om er säkerhet, och sparar era lösenord krypterat. Därför kan vi inte flytta över era konton med samma lösenord. Ni kommer så småningom att behöva återställa dem och det kommer att ske genom att vi skickar ut ett mail till er, när nya sajten är på plats. För att vi ska kunna utföra detta på ett smidigt sätt, behöver du ha din aktuella e-postadress registrerad.

Detta är e-postadressen som är kopplad till ditt konto. Vill du behålla e-postadressen, fyll i den nedan. Vill du byta till en annan adress, fyll i den du vill byta till nedan.

Var god vänta...

Din e-postadress har uppdaterats!

E-postadresserna du angav är ogiltiga. Var god försök igen.

E-postadresserna du angav är inte identiska. Var god försök igen.