Julens blommor – så lyckas du!

Hur får man vinterns skönheter att slå ut och sedan blomma så länge som möjligt? Och kan man spara lökar och plantor till nästa år? Hur lång tid tar det att driva jullökar? Här får du André Strömqvists bästa tips.

André tipsar om julblommor

André Strömqvist är trädgårdsmästare i Allt om Trädgårds Handboken och guidar dig bland julens blommor.

När dagarna är som mörkast, och vi längtar efter färg och dofter, är blomsteraffärerna fyllda med hyacinter, amaryllis, iskonvaljer, orkidéer, novemberkaktusar och azaleor. De flesta är ganska lättskötta och billiga, men det finns några saker som är bra att tänka på för att blommorna ska hålla så länge som möjligt.

Det första och kanske viktigaste, är att slå in dem ordentligt så att de inte fryser på väg hem från butiken. Allra känsligast för kyla och drag är julstjärnan. Det räcker med några minuter ute i kylan för att plantan ska tappa bladen. Kvar blir en kal pinne. De plantor som du köper blommande kan stå kvar i sina krukor. De har den jord och näring de behöver för att klara sig över helgerna.

Var du placerar blommorna har betydelse för hur snart de går i blom och hur länge de håller. Står de i ett varmt rum börjar de blomma snabbare, men blommar också över fort. Ställ blommorna i ett svalt utrymme, så håller de mycket längre.

Många är allergiska mot de traditionella julblommorna, och då framförallt mot hyacint, tazett och liljekonvalj. Det finns andra ”snällare” blommor som kan ge julkänsla. Till exempel brukar olika begonior, höstglöd, brudorkidé, azalea, julros, ardisia, rosenkalla och novemberkaktus fungera bra. Men det bästa är såklart att prova sig fram. Att ta bort ståndarna på amaryllisblommorna hjälper många allergiker, eftersom det är blommornas pollen som många är allergiska mot. Kolla gärna efter doftfria hyacinter, som blivit allt vanligare på marknaden.

Tid från plantering till blomning

  • Amaryllis 6–8 veckor (A. gracilis tar längre tid på sig och utvecklingstiden kan variera mycket.)
  • Iskonvalj 4–6 veckor
  • Hyacint 10–12 veckor
  • Jultulpan  8–10 veckor
  • Tazett cirka 4 veckor

Julens blommor – Amaryllis

Den mest ståtliga och pampiga julblomman, finns med både små och stora blommor, med doft och för varje år i allt fler nya färger. Även om den mest klassiska och populära fortfarande är djupt julröd! Läs mer om amaryllis.

Julens blommor – Hyacint

De hyacintlökar som drivs för julblomning är preparerade, alltså värmebehandlade, för att blomma tidigare. Köp rätt sort när du är i butiken! Läs mer om hyacint.

Julens blommor – Jultulpan

Jultulpaner drivs på samma sätt som hyacinter. Färdigdrivna lökar brukar finnas i blomsteraffärerna innan jul. Läs mer om jultulpan.

Julens blommor – Azalea

Får en azalea bara sina önskningar uppfyllda så blommar den länge, ett par månader är inte omöjligt. Läs mer om azalea.

Julens blommor – Iskonvalj

Iskonvaljer är vanliga liljekonvaljer som har förvarats kallt för att lura dem att vintern redan har varit. När vi tar in dem i våra hem så tror de att det är vår, och börjar växa. Läs mer om iskonvalj.

Julens blommor – Tazett

Av alla julblommor är tazetten den som är lättast att driva själv. Men om de doftar, eller luktar, är kanske en smaksak. Läs mer om tazette.

Julens blommor – Julstjärna

Julstjärnor är så kallade kortdagsväxter. Det betyder att de blommar när dagarna är kortare än nätterna. Så långt är ju Sverige perfekt. Läs mer om julstjärna.

Julens blommor – Julros

Ett par olika julrosarter säljs som julblommor; dels den vanliga julrosen Helleborus niger som oftast är vit, dels turkisk julros Helleborus orientalis som finns i olika färger från vitt och grönt till olika rosa, lila och vinröda nyanser. Läs mer om julros.

TEXT: André Strömqvist