Lyckas med luktärterna!

Slipp rangliga plantor och få riklig blomning, genom dessa odlingsråd. Testa även att odla i kruka, bara den är djup nog och inte torkar ut. Alla luktärter doftar inte heller trots namnet. Välj ettåriga luktärter, Lathurus odoratus, och då sorter som är kända för sin doft och inte förädlade för sitt utseende. Men du kan få både och om du planterar dem tillsammans.

Försådd av luktärter

Om man sår direkt på friland, gör man det samtidigt som andra ärtor planteras. Men blomningen blir tidigare och säsongen längre om man försår. Starta sådden ca fem veckor före utplantering (mars-april, i södraste delarna av landet kan man starta redan i februari). Använd en lite djupare såkruka, eller root trainer, för rötterna är långa och man slipper störa den späda plantan med omplanteringar i onödan. Fyll halva krukan med planteringsjord och resten med såjord. Peta ner ärtorna en cm, täck och vattna.

Tips: Lägg ärtorna i blöt över natten, så gror de snabbare. Det funkar även att slipa med sandpapper eller snitta lätt i skalet på motsatta sidan mot det ljusa streck, som visar var grodden kommer.

Luktärter gror vid 16-20 grader efter ca 10-20 dagar. Men sen föredrar de att stå i ett svalt rum bara de har mycket ljus. Har du växtbelysning är det toppen. Om rummet är varmt och belysningen svag blir plantorna rangliga. När de kommit upp en bit är det dags att nypa av vid tredje bladparet. Det kan tyckas brutalt, men plantan kommer att förgrena sig. Kapa gärna två eller tre omgångar till, så får du en kraftigare planta. När rötterna inte längre får plats är det dags att skola om så att var och en av plantorna får en egen kruka.

Tips: Det går bra att så flera ärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik dra upp plantorna då rötterna är känsliga).

Förså luktärter och få ett helt hav

Förså luktärter och få ett helt hav

Avhärdning inför utplantering

Luktärter tål lite frost och några minus, så du kan börja utskola dem relativt tidigt (i april i södraste Sverige). Då kan man ställa dem i ett kallväxthus, drivbänk eller odlingstunnel några veckor innan utplantering. Alternativt har man dem ute under dagen och bär in dem nattetid. Man planterar ut när nattemperaturen är minst åtta grader.

Direktsådd av luktärter

Så direkt i maj när frostrisken är över och jordtemperaturen är över 12  grader. Det går även att direktså i krukor. Vattna igenom ordentligt innan du sår. Håll ett avstånd på 5-8 cm. När plantorna börjar komma upp kan du gallra så att det är 20-30 cm mellan dem. 10 veckor efter sådd börjar de förhoppningsvis att börja blomma.

Luktärter för doft och skönhet

Luktärter för doft och skönhet

Läge och jord

Luktärter älskar värme och bör planteras soligt. Undvik vindutsatta platser, då stänglarna lätt kan brytas av. Ställ gärna i ordning växtplatsen någon vecka innan sådd eller utplantering. Jorden ska vara djup, väldränerad och mullrik. Mylla ner kompost och gärna kogödsel. De gillar en näringsrik bädd. Luktärter bör inte växa på samma plats mer än två år på raken, så låt dem gärna ingå i ett växelbruk i köksträdgården. I krukor är det bara att byta jord.

Luktärter behöver stöd

Luktärter behöver stöd

Skötsel av luktärter

Se till att luktärterna har jämn vattentillgång. De gillar inte uttorkning. Ge gärna en giva gödsel under säsongen, men undvik kväverikt gödsel som gynnar tillväxt på bekostnad av blommor. Det finns hängande luktärter, men alla andra kräver ställningar för stöd att klättra i. Se till att dessa är på plats i mycket god tid, helst redan vid utplantering eller när plantorna är 10-15 cm.

Tips: Plocka blommor regelbundet, så kommer det nya hela säsongen. Unna dig färska buketter ofta. Överblommat knipsas av direkt, så undviks baljbildning, som tar kraft från blomningen.

Se upp för bladlöss under varma och torra somrar. Spreja med såpvatten på bladlössen om de dyker upp. Ibland drabbas luktärter av gråmögel och mjöldagg. Bäst är att ta bort angripen planta, så att svamparna inte sprider sig.

Tips: Vissa förädlade sorter har tagits fram för sin vackra blomma, på bekostnad av doften. Välj sorter som doftar. Samodla om du vill ha både och.

 

Karina Brozinic