Nyttiga maskrosrecept

Hur många gånger har vi inte legat på knä och förbannat Fan och hans moster som uppfunnit maskrosorna som ogräs? Men då kan det vara kul att få redan på vilken nytta de också kan vara, i maten, som medicinalväxt och som jordförbättrare och gödningsmedel. I Frankrike odlar man t o m maskros som kulturväxt!

Den vanliga maskrosen, Taraxum officinale, har följt oss människor och etablerat sig nästan överallt där vi kultiverat jorden. Det går att hålla bestånden nere, men inte att utrota dem helt. Så varför inte sluta se dem som sin fiende och istället se dem som en tillgång?

Maskros i maten

Både rot, blad och blomma är ätliga på växten. De innehåller mycket bitterämnen, men blad kan först läggas i vatten i ca 30 min för att dra ut en del av det bittra. Bladen kan med fördel användas i sallader, pesto och boosta en smoothie. Fakta: maskrosblad innehåller mer järn och protein än spenat! Rötterna kan användas som utfyllnad i gratänger, biffar, pajer, rårakor etc. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning.

Sallad med maskrosblad

Maskrosblad påminner om ruccola i smaken.

Jäser man blommorna kan man göra ett mer eller mindre välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak. Veganer äter inte honung, därför är sirap en utmärkt ersättning. Blomknoppar kan även stekas. Några använder enbart blombladen för att undvika beskan, andra föredrar hela blomknoppen med sin bitterhet. Tips: Knipsa av blommorna från skaften och lägg dem i kallt vatten en liten stund innan tillagning, så att du får ut de små krypen som sitter inuti blommorna.

Recept maskrossirap

ca 5 dl

1 citron (tunnskalig ger mindre bitterämnen)
5 dl maskrosblomblad (ca 100 blommor)
5 dl vatten
5 dl socker

Plocka av blombladen och släng de beska blomkorgarna. Skär de väl rengjorda citronerna i småbitar. Lägg citronbitarna och blombladen i en kastrull. Häll på vattnet, värm sakta upp och låt det sjuda i 15-20 min. Sila bort blomblad och fruktbitar från vätskan. Blanda ner socker. Koka upp och låt det koka sakta tills du får en sirapsliknade konsistens. Undvik att den blir för tjock genom att då och då klicka lite av den på en tallrik, låt den svalna och se hur tjock den har blivit. Låt svalna en stund innan du häller på burk.

Recept maskrospesto

ca 2 dl

1 l maskrosblad
1 hackad vitlöksklyfta1 dl riven parmesan (eller annan lagrad ost)
1/2 dl pumpakärnor
1 citron, rivet skal
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 dl rapsolja

Lägg allt utom oljan i en matberedare och mixa. Häll i oljan i en stråle medan du mixar. Smaka av.

 

Maskrosens läkande egenskaper

Maskrosen är rik på kalium och magnesium, som förbättrar leverns och gallans funktioner, samt är en bra avgiftare och utrensare. Visste du att maskrosen på franska heter Pissenlit vilket ”betyder kiss i sängen”? Det skvallrar om plantans starkt urindrivande egenskaper. Eftersom maskrosens bittra smak sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern så förbättras både aptit och matsmältning liksom leverns och gallans funktion. Samtidigt stimuleras bukspottkörteln till att reglera blodsockret. 

Maskroste har helande effekter

Söta gärna maskrostéet med honung (eller maskrossirap) då det är lite bittert, eller blanda med andra örter som mynta.

Recept på maskroste – blad

Ett te på maskrosblad är bra för dig som har matsmältningsbesvär. Te på maskrosblad har en stark urindrivande effekt och är även bra att tvätta irriterad hud med, till exempel akne och eksem. Fakta: maskrosblad har mer betakaroten är morot!

Ta 1 msk torkade eller 1 näve färska blad och häll över 2-3 dl kokande vatten. Låt dra 5-10 minuter, sila och drick.

Recept på maskroste – rot

Maskrosrot reglerar blodsockret och verkar blodförtunnande. Ett te på maskrosrot är blodrenande och urindrivande. Bra för dig som behöver reglera blodsockret då téet stimulerar bukspottkörteln och därmed insulinproduktionen. Roten kan rengöras, torkas och rostas för att användas senare.

Ta 1 tsk rostad maskrosrot, 1/2 tsk riven färsk ingefära och 1 kardemummafrö. Häll över 3 dl kokande vatten och låt dra i ca 10-15 min, sila sedan av. Smaka gärna av med honung.

Visste du att: I en hälsokostaffär kan torkad maskrosrot kosta ca 500 kr/kg! Har du förändrat synen på ditt ogräs nu? Ta vara på guldet du rensar bort nästa gång.

 

Karina Brozinic