Att plocka en egenodlad solmogen tomat klår nästan allt i smakväg! Det är så enkelt och givande att lyckas med tomater. Oavsett om man odlar från frön eller köper en tomatplanta, så är tomater tacksamma växter.

Odla tomater från frön

Tomatplantor går att köpa i alla de storlekar, om man inte har tid eller möjlighet att så från start. Annars är det väldigt enkelt att lyckas med sin tomatsådd. Börja i tid inomhus. Bra tillgång till ljus är en förutsättning att starta tidigt, annars kan tomatplantorna bli rangliga. Och även om de blir rangliga, går det att beskära dem eller att omplantera dem djupare. Då bildas nya rötter längst stammen. Fiffigt va?!

Unga tomatplantor sådda från frön.

Unga tomatplantor sådda från frön.

Odla tomater från sticklingar

Tomatsticklingar kan man ta från toppen, t ex om plantan blivit ranglig eller om man vill beskära den så att den blir mer förgrenad och buskig. Det går även att använda sig av ”tjuvarna”. Tomatsticklingar rotar sig snabbt i vas eller direkt i jorden. Skola om sticklingarna till större kruka eller sätt dem på friland (frostfritt), när rötterna vuxit till sig.

Köp dina tomatfrön i vår webbutik.
Stort sortiment av tomater!

Tjuva tomater – så funkar det

Att ”tjuva tomater” innebär att man knipsar bort onödiga skott som stjäl energi från frukterna. Alla tomatsorter tjuvas inte. Det är de högväxande tomaterna som tjuvas. När fruktanlag börjat synas är det dags att ta tjuvarna. I filmen nedan visas hur man gör det.

Den som plockat en solmogen tomat och stoppat den i munnen, vill inte gå tillbaka till bleka smaklösa matbutikstomater. Tre minuter med Peter Bengtsson, om att odla tomater, från frö till färdig tomat. Alla kan göra det!

Odla tomater i kruka eller på friland – inne eller ute

Det går fint att odla tomater i kruka. Stora tomatplantor kräver rymliga krukor, 10-liters är lagom. Bra kompostjord och jämn bevattning med näringstillförsel ger en bra skörd. Krukorna funkar inomhus, i växthus, möjliggör tomatodling på balkongen, men även utomhus där säsongen är för kort för tomater att hinna utvecklas. Då kan tomatplantorna stå ute under tiden det är frostfritt, och när kylan börjar närma sig flyttar man in krukorna så att tomaterna hinner mogna.

Tomatodling i växthus. Men det går lika bra att odla tomater i kruka och ute.

Tomatodling i växthus. Men det går lika bra att odla tomater i kruka och ute.

Tomater går att odla på friland i de varmare delarna av Sverige och med de tomatsorter som lämpar sig. Plantskolorna brukar kunna rekommendera och det står oftast på de Svenska fröförsäljarnas påsar vilka tomater som funkar på friland. En tomatplanta, förökad från frö, ska först skolas för utomhusklimatet, d v s man vänjer den att stå ute några timmar om dagen när det är frostfritt, tills den vant sig. Man kan även skydda dem ute med hjälp av drivhus i plast.

Skötsel av tomater – vattning och näring

En bra näringsrik jord gillas. Blanda gärna ner bränd kogödsel (går att köpa på säck), kompost och en näve aska i planteringsjorden. Tomater gillar sol och värme, men ogillar torka. Näringsvattna ofta och mycket. Det är viktigt att bevattningen är jämn, annars finns risk att tomaterna spricker.

Gå Allt om Trädgårds webbkurs:
”Odla tomater – allt du behöver veta”!

 

Gröna och gula tomater som inte hunnit mogna, går att eftermogna inne.

Gröna och gula tomater som inte hunnit mogna, går att eftermogna inne.

Eftermogna tomater inne

Om hösten slår till innan alla tomaterna mognat är det inte hela världen. Man kan plocka in hela plantan om den står i kruka och fortsätta att sköta den inne om det finns god tillgång på ljus. Annars kan man även skörda de gröna tomaterna. De flesta tomater eftermognar inne, och de behöver inte ligga i fönstret. Här finns recept på gröna tomater om du hellre vill testa det.

Föröka tomater från egna frön

Det är superenkelt att ta tomatfrön från egna tomater. Här finns beskrivet tre olika metoder. Fröerna är giftfria, gratis och man kan dela med sig till vänner.

Ingenting går upp mot egenodlade solmogna tomater! Smakerna exploderar i munnen.

Ingenting går upp mot egenodlade solmogna tomater! Smakerna exploderar i munnen.

Mer om tomater:

Att tjuva eller inte tjuva tomater?

”Soltorka” överkottet av dina egenodlade tomater i ugnen

Ta tomatfrön från dina egna tomater – 3 metoder!

Snabbaste sättet att dela en massa cocktailtomater

Stekta gröna tomater och andra recept

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i tomatodling

Egna tomater smakar bäst!

  • Lär dig knepen för egna solvarma, saftiga och söta tomater!
  • Vi odlar i växthus, på balkongen, i kruka och på friland
  • 15 lektioner – gå när du vill, var du vill!

Boka trädgårdskursen!

NUVARANDE Odla tomater – tomat är en mycket lättodlad köksväxt!
NÄSTA Om cookies