Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg

Eva Robild ger sina bästa tips om vitlöksodling i pallkrage. På hösten är bästa tiden att plantera. Vitlök är tuffa och klarar vinterkylan. Mer om varför man ska använda certifierat utsäde, och hur man lyckas, i filmen.

Vitlök gillar att växa i upphöjda bäddar, då jorden ofta är varm och väldränerad.
Vitlök gillar att växa i upphöjda bäddar, då jorden ofta är varm och väldränerad.

Plantera vitlök i pallkrage

Bästa tiden att sätta vitlök är på hösten när jorden är +8° C. Man får vitlök även om man sår den tidigt på våren, men vinterkylan sänder signaler att vitlöken ska bilda klyftor. Använd certifierat utsäde för att undvika vanliga sjukdomar. Dela vitlöken i klyftor och sätt varje klyfta med ca 10 cm mellanrum. Det är tätare än på friland, för att man kan styra jordblandningen och näringstillförseln effektivare i en pallkrage. Gör ett fingerdjupt hål ca 6 cm och sätt ner vitklöksklyftan med toppen upp. Vitlöken rotar sig under hösten och vilar sen under vintern.

Vitlök som växer i pallkragen sköter sig nästan själv.
Vitlök som växer i pallkragen sköter sig nästan själv.

Gå Allt om Trädgårds webbkurs:
”Odla i låda och pallkrage”!

 

Skötsel av vitlök i pallkrage

Vitlöken har inga problem med vinterkylan. Man kan lägga på ett isolerande täcke av granris eller halm om det blir riktigt kallt och snön uteblir, för att förhindra att lökarna kryper upp av tjälen. Framåt våren när temperaturen stiger över 5° C börjar vitlöksblasten att kika upp. Vitlök behöver inte vattnas så ofta, men ge dem gärna en näringsgiva vart annan vecka.

Nyskördad vitlök. Använd den färsk eller låt den torka innan förvaring.
Nyskördad vitlök. Använd den färsk eller låt den torka innan förvaring.

Skörda och förvara vitlök

Vitlök går i vila under sommaren, och lökkroppen sväller. På sensommaren är tid att börja skörda. Det är i juli eller augusti som bladen börjar gulna och då är redo för skörd. De går att använda vitlök färsk, och om man ska lagra den bör de torkas innan. Torka löken luftigt i 1-2 veckor, utan att putsa dem. Temperatur bör ligga över 12° C. När den sedan förvaras inne, undvik kylskåpet, där luras den till att tro att det är vår och ska börja växa igen.

Så odlar du vitlök i pallkrage:

Mer om att odla lökar:

Odlingsvärda vitlökssorter och hur du ska välja utsäde

Odla vitlök inne i kruka året om

Hösten är bästa tiden sätta vitlök

Så flätar man vitlök och lök (film)

Odla i låda och pallkrage – webbkurs

Spara

Spara

Spara