Olivträd i kruka – så planterar du om det

Har du ett olivträd i kruka som börjar få gula blad? Rötterna har säkert växt och förbrukat jorden, så att det inte går att tillgodogöra sig näring och vatten längre. Då är det dags att plantera om det. Peter Englander visar hur det går till att plantera om olivträdet och du behöver inte ens byta kruka!

Så här planterar du om ett olivträd i kruka:

 

1. Ta hela den gamla jordklumpen ur krukan. Ibland går det lättare om man vattnar innan. Och ibland får man skära med en kniv eller vass handspade runt kanterna om rotklumpen växt mycket.

2. Som Peter visar, så kan jorden nästan helt ha förbrukats och kvar är bara rötter och ibland en så kallad rotsnurr. Skär några snitt i botten av rotsnurren. Skär sedan in rötterna en bit och skaka av så mycket av den gamla jorden som möjligt.

3. Måtta jordklumpen i krukan för att se att det blir plats för den nya jorden. Så ser du även hur mycket jord du kan hälla i botten.

4. I det här stadiet kan det vara läge att låta jordklumpen stå i en hink med vatten och suga åt sig ordentligt innan man planterar i ny jord.

5. Fyll på med ny jord i botten. Använd urnjord, planteringsjord eller medelhavsjord.

6. Ställ i jordklumpen. Fyll på med ny jord runt kanterna och tryck gärna till lite, men packa inte hårt.

7. Vattna igenom ordentligt.

8. Har du skurit bort mycket rötter, kan du kompensera genom att skära in bladverket.

 

Karina Brozinic

Spara