Svar: Jordärtskockan är helt perenn, och säkert har ni glömt kvar några knölar som kommer att komma upp i år. Den förökar sig själv men skördar man allt så måste man sätta nytt. Om man med flit lämnar skockor år efter år är det inte säkert att skörden blir så stor som man önskar. Skockorna kan även blir av sämre kvalitet än man tänkt. Bäst resultat att föröka själv är att skörda alla knölarna och välja ut de slätaste och största för vidare förökning. Glöm inte att jordförbättra genom att slänga på kompost och gödsel tidig vår.

Man kan så dem från frö, men utsäde är inte lätt att hitta. Det går så mycket snabbare att sätta knölar. Knölar att sätta kan du köpa från plantskolor eller webbshoppar. Du kan även testa att sätta de knölar som finns i mataffären. Skörda dem så sent som möjligt på hösten eller ännu hellre vänta till våren året därpå, så har de hunnit utvecklas ordentligt.

Tänk på att jordärtskockor kan se lite olika ut beroende av sort. De kan växla i storlek, knölighet och färg, precis som potatis. Så välj inte första bästa.