Svar: Alla ettåriga grönsaker som blommar kan du med lite tur hinna ta frön av. Till exempel ärtor och bönor, men de ska hänga så länge att baljorna börjat torka in.

Ett salladshuvud som får gå i blom ger massor av finfina frön. Skörda fröna först när de ulliga hårpenslarna i blomkorgen visar sig. En kall sommar hinns det tyvärr inte alltid.

Blomsterkrasse är jättelätt att ta frön av. Ta fröna när de torkat in något.

Dill skördas när fröna börjar bli bruna och torra. Men pass på innan de blåser bort.

Tomat och chilipeppar – det är bara att ta frön ur mogna frukter, tvätta dem och torka dem. Koriander– fröna kommer av sig själva om man låter bli att nypa av blomkvistarna. Skörda när de är bruna, men innan de trillar ner på marken.

Tänk dock på att om du tar frön av en hybrid (det står F1 eller F2 på påsen) får du inte samma sort nästa gång. Fröna gror för all del, men de ärver inte föräldrarnas egenskaper. Vill du ha samma sort måste du alltså köpa en ny fröpåse.