Skötsel av brudorkidé

Phalaenopsis, eller brudorkidé som den kallas, är den mest odlade orkidén. Förutom att den är väldigt vacker är den lättskött. Brudorkidéer är bland de enklaste krukväxterna att överleva även om du skulle glömma bort den i några veckor. Men sköter du den rätt blir blomningen riklig och den kan tacksamt blomma om flera gånger per år.

Placering av brudorkidé

Ett ljust fönster passar bra, men de gillar inte direkt solljus. Ett sydfönster går bra under vinterhalvåret, men sommartid är det för stark sol. Då kan man placera plantan en bit in i rummet. Öst- och västfönster är att föredra. Ett norrfönster är för mörkt. Det går att odla brudorkidéer i mörkare rum om man kan ha extra belysning i form av en växtlampa som är tänd 12-16 timmar under dagen.

Vattning av Phalaenopsis

Plantan behöver torka upp lite mellan vattningarna, men inte lika mycket som en orkidé med bulber som samlar vatten. När det är dags att vattna känner man om krukan är tung eller lätt. Lätt – då är komposten torr. Ta för vana att känna på krukan när du har vattnat och när den är torr, så får du snart den rätta känslan.

Plantor som är i aktiv tillväxt (sommarhalvåret) eller blommar behöver mer vatten än plantor i vila. Använd gärna rumsvarmt vatten. Fyll då en kanna och låt stå i en timme innan. Vattna igenom helt och häll av allt vatten som hamnat i fatet eller ytterkrukan. Rötterna får inte bli stående i vatten! En alternativ vattningsmetod är att sänka ner hela krukan i vatten i några minuter.

Luftfuktigheten

Det blir oftast väldigt torrt under vinterhalvåret, speciellt om vi har elelement. Brukorkidéer gillar när luftfuktigheten är hög. Man kan ordna detta genom att låta dom stå över ett fat med vatten (inte i direkt kontakt med vattnet), eller så kan vattenfatet stå nära. Man kan även ta för vana att duscha dem med sprayflaska en gång dagligen. De kommer inte att dö om du missar detta, men du kommer att bli rikligt belönad om du gör det.

Temperaturen

Rumstemperaturen fungerar bra för en brudorkidé under dagen. Har man möjlighet att sänka nattetid så att skillnaden blir mellan 5-8 grader, så gynnar man plantan. Högre temperaturer påskyndar tillväxten. Men vid högre temperaturer måste också luftcirkulationen, luftfuktigheten ökas.

Att sänka temperaturen några grader under senhösten är gynnsam för blomningen. När plantan sätter nya blomknoppar är den mycket känslig för temperaturväxlingar, så undvik att experimentera under blomning. Har du varit med om att blomknopparna faller av, har den oftast varit utsatt för stora temperaturskillnader. Den tål inte minusgrader alls, så var mycket försiktig när du transporterar en planta vid kallt vädret och packa in den ordentligt med tjocka lager papper. Flytta även plantan om du ska vädra vid minus.

Brudorkidéer blommar villigt om

Omplantering av brudorkidé

När plantan är på väg att växa ur krukan eller när komposten börjar bli gammal och nerbruten (dräneringen blir dålig), då är det dags att plantera om. Generellt kan man säga vart annat till vart tredje år. Bästa tiden för omplantering är efter blomningen eller på våren.

 

Karina Brozinic

Läs mer om orkidéer

 

Så planterar man om orkidéer

Cattleya – en lättskött orkidé

7 knep för att få orkidéer blomma om igen